Pirmieji pinigai

Pirmus 500 dolerių E. Muskas uždirbo, būdamas 12 metų. tuo metu jis ėmė domėtis kompiuteriais ir gana greitai savarankiškai išmoko programuoti. Tada jis sukūrė videožaidimą „Blastar“ ir jį pardavė. Gautų pinigų neišleido saldumynams ir žaislams, už juos nusipirko farmacijos įmonės akcijų.

Pirmieji milijonai
17 metų E. Muskas nusprendė išvykti į Kanadą ir stoti į Queen’so universitetą. Po poros metų jis įstojo į Pensilvanijos universitetą, ten baigė fizikos studijas ir Whartono verslo mokyklą prie Pensilvanijos universiteto. Po to jis įstojo į doktorantūrą Stenfordo universitete, tiesa, jau antrą dieną studijas metė. Būsimas verslininkas nusprendė grįžti prie mėgstamų kompiuterių ir kartu su broliu Kimbalu ėmė kurti programą „Zip2“ 1995 m. Programos kūrimui tėvas davė broliams 28 tūkst. dolerių. Jau po ketverių metų jie pardavė programą ir uždirbo 22 mln. dolerių.
E. Musko mama (iš kairės), sesuo ir brolis su žmona

Nauji projektai
Uždirbęs nemažą sumą, E. Muskas nusprendė investuoti į naują projektą „Х.com“ – banką internete, konkuruojantį su kita bankininkystės sistema – „Confinity“. 2000 m. E. Muskas sugalvojo sujungti šias dvi bankininkystės sistemas ir sukurti mokėjimo sistemą „PayPal“. Jau 2002-aisiais verslininkas pardavė programą už 1,5 mlrd. dolerių, o už šiuos pinigus įkūrė astronautikos kompaniją „Space X“.

Svajonės apie kosmosą, virtusios realybe
2002-aisiais 31 m. E. Muskas pradeda kurti raketas nešėjas ir kosminę techniką. Jis kuria raketas, pasitelkia naujausias technologijas, siekia svarbiausio tikslo gyvenime – patekti į raudonąją planetą.

Ekologiškiausi automobiliai
Jau 2003 m. verslininkas įkūrė automobilių gamybos kompaniją „Tesla“, kuri pirma ėmė gaminti elektromobilius. Antras, ne mažiau svarbus E. Musko projektas išlieka viena iš didžiausių elektromobilių gamintojų. 2021 m. rugsėjį E. Muskas atidarė „Tesla“ kompaniją Vokietijoje, o ta proga surengė didžiulį vakarėlį.

Turtingiausias pasaulyje žmogus

Būtent dėl pastaruoju metu didėjančios „Tesla“ akcijų vertės E. Musko turtas pasiekė rekordinį dydį – 271,3 mlrd. dolerių. Taigi, verslininkas gali pretenduoti į pirmo pasaulyje trilijonieriaus titulą.

E. Musko istorija rodo, kaip kompiuteriniais žaidimais besidomintis paauglys, turintis įgimtų gabumų verslui, pasiekė stulbinamų aukštumų. Kas žino, kokių unikalių projektų jis dar sugalvos ateityje.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)