1. Skiriasi jūsų vertybės

Jūs stengiatės iki galo atlikti užduotis darbe, galutinio rezultato kokybė – jums svarbiausia. O jūsų kolega mano, kad iš darbo reikia visada išeiti lygiai 18 (ar 17) val., išjungti darbo telefoną, per atostogas ir savaitgaliais jokiu būdu nekelti ragelio. Abi pozicijos suprantamos, abi turi teigiamų ir neigiamų aspektų, tačiau vertybinių požiūriu jos absoliučiai skirtingos. Jums bus sunku susikalbėti su kolega, kurio vertybės kardinaliai skiriasi nuo jūsų. Beje, tai pasakytina ne tik apie santykius darbe.

2. Jums sunku suprasti, ką turi omenyje kolega
Žinutės su dviguba potekste – pavojingas sąveikavimo instrumentas; sudėtinga bendrauti su žmogumi, kuris pastoviai siunčia prieštaringus nurodymus, tai gali tapti psichologinės įtampos ir nervinio sutrikimo priežastimi. Tokias žinutes kartais lengva atpažinti (pvz., „niekur neik iš darbo vietos ir atnešk mano kavos“), kartais jos būna užšifruotos įvairiuose komunikacijos lygmenyse – verbaliniame, kūno kalbos. Pvz., draugiškai pakelia rankas, visu kūnu palinksta į priekį (lyg norėtų apkabinti), o sako: „Neliesk manęs.“ Atkreipkite dėmesį į prieštaringas žinutes ir nusiteikite – su tokiu žmogumi bus sunku dirbti, tokiam bendravimui reikia nemažai pastangų.

3. Jus nori įvelti į paskalų nešiojimą
Per patį pirmą pokalbį naujas kolega ima pasakoti paskalas – kas ko nemėgsta, kas kiek uždirba, išsako savo nuomonę, kas kokiu būdu pateko į šį darbą. Paskui padaro pauzę – kad išklausytų jūsų nuomonę, jūsų istoriją, o mintyse sukauptų geltonosios spaudos lygio informacijos apie jus – naująjį kolegą. Su tokiu žmogumi bus sunku kurti profesinius santykius, nes, kaip matyti iš aprašymo, žmogus jaučia aistrą ne darbui.

4. Pažeidžia jūsų asmenines ribas
Dėl asmeninių ribų pažeidimo dažnai kyla sunkumų, nors socialiniame pasaulyje adaptavęsi žmonės turėtų žinoti, kaip reikia elgtis, o koks elgesys nederamas. Neretai pasitaiko žmonių, nejaučiančių asmeninių ribų. Tai – ne vien tie atvejai, kai paima jūsų puodelį, iš jo geria ir neišplauna, turima omenyje ne vien smalsius žvilgsnius į jūsų išmanųjį telefoną. Tai apima plačią sferą, kai nebelieka ribų tarp darbo ir asmeninių dalykų, nesuvokiama, ką kalbėti dviese, o ką – esant daugiau žmonių. Tokie žmonės jau per pirmą pokalbį gali užduoti klausimų apie asmenines dalykus, kuriuos net su artimais žmonėmis nejauku aptarinėti. Tokie žmonės pažeidinėja ir kitų fizinės erdvės ribas – per arti prieina, liečia, savo elgesį motyvuodami draugiškumu.

5. Kolega ima rodyti nederamą asmeninį susidomėjimą

Santykiai darbe – plonas ledas, kuriuo geriau nevaikščioti, jeigu iki galo nesuvokiate situacijos rizikingumo (mažų mažiausiai galite tapti priekabiavimo darbe ar intrigų auka, patirti psichologinę įtampą). Jei vis tik užsimezgė tarnybinis romanas, kuris peraugo į rimtus santykius, vienam (ar netgi abiem) geriau pakeisti darbą, siekiant išvengti įvairių nemalonių padarinių. Jei tokios pabaigos nenorite, išskirtinis kolegos ar vadovo dėmesys – pavojingas signalas, kad dirbti kartu bus sudėtinga. Juk tolimesnis scenarijus dažniausiai būna negatyvus – arba jumis „nusivils“ ir tai ims kenkti profesiniams santykiams, arba dėmesys bus įkyrus ir tai trukdys kartu dirbti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją