Ateities įgūdžiai šiandien

Pagal „Forbes" 2020m. analizę, remiantis „Glassdoor", perspektyviausiose profesijose
dominuoja IT specialistai. Europoje, perspektyviausiomis profesijomis numatomos tos, kurios šiuo metu JAV yra geriausiai apmokamų profesijų sąraše (programinės įrangos inžinieriai ir kūrėjai, duomenų analitikai).

Lietuvoje jau kuris laikas viena perspektyviausių darbo sričių taip pat yra įvardijamos informacinės technologijos. Keičiasi ekonomika, visuomenė, vyksta intensyvi technologijų plėtra ir nuotolinis darbas. Tad tiek tėvams, tiek vaikams yra naudinga suprasti, jog technologijos ir jų suvokimas bei tinkamas įgalinimas, tampa dideliu pliusu žvelgiant į ateitį.

Nematoma žinių galia

Verslo sektorius siekdamas įsitraukti į socialiai atsakingas veiklas, nevyriausybinėms organizacijoms teikia apčiuopiamą naudą finansais ar technika. Tačiau įrenginiai be suvokimo kaip jie turi būti įgalinti yra nieko verti. Nematoma, bet labai jaučiama, yra žinių galia! O kas kitas geriau paaiškins IT niuansus ir naudą, nei šios srities profesionalai. Kūrybinių technologijų akademijoje „bit&Byte“ savo žiniomis su vaikais dalijasi profesionalai iš gerai pasaulyje žinomų ir Lietuvoje savo filialus turinčių įmonių.

„Programavimas ir jo apraiškos yra visur, kiekviename mūsų žingsnyje , – teigia jau penktus metus mentoriaujanti Irena Poškienė, programuotoja įmonėje „IBM Lietuva“. – Mano misija šeštadienio užsiėmimų metu parodyti, kad IT gali būti labai smagi, kūrybiška ir išlaisvinanti sritis ir profesija. Mentorystė man yra unikali galimybė prisiliesti prie ateities, prie jaunos kartos augimo ir įgūdžių formavimo. Jaučiu, kad atlieku kai ką prasmingo ir nepaprasto, prisiliečiu prie tvarios ir inovatyvios ateities.“
Irena Poškienė

Vienas iš mentorių, el. komercijos marketingo automatizavimo platformą vystančios įmonės „Omnisend" vyresnysis programuotojas Sergej Voronov papildo: „Džiaugiuosi turėdamas progą dalintis savo įgytomis žiniomis ir patirtimi su vaikais, nes pats būdamas jų amžiaus galėjau tik pasvajoti apie tokias galimybes, kurias šiuo metu vaikams suteikia „bit&Byte” akademija.”

Ne tik moko, bet ir mokosi

Mažieji yra ypač imlūs informacijai, o augant technologijų apsuptyje tampa svarbu parodyti kaip jas prisijaukinti. „bit&Byte“ akademijos mentoriai vieningai teigia, kad mokosi ne tik vaikai, tačiau ir jie.

Elektroninės prekybos klientų aptarnavimo centro vadove „MV GROUP" dirbanti Judita Malininaitė: „Per užsiėmimus su vaikais tampame kolegomis, kurie vienodai gali nežinoti atsakymų į užduodamus klausimus. Mes dirbame kartu ir mokomės vieni iš kitų. Aš – išplėčiau savo kantrybės, emocionalaus grįžtamojo ryšio ir kritikos priėmimo ribas. Vaikai išmoksta į užduotis pažiūrėti kūrybiškai, pristatyti savo idėjas, kompiuterinio raštingumo ir programavimo pagrindų. Tikiu, kad visa tai ateityje jiems padės tapti IT technologijų lyderiais arba taps rimtu pamatu savo svajonių karjeros kūrime.“

Jei anksčiau, potencialaus darbuotojo labiausiai buvo vertinta profesinė patirtis, šiandien tai neretai nukeliauja į antrą planą. Vis labiau vertinamos darbdavių – asmeninės specialisto savybės. Minkštieji asmeniniai įgūdžiai, tokie kaip gebėjimas komunikuoti, matyti platesnį kontekstą bei mąstyti kūrybiškai ir neapsiriboti tik standartiniais problemų sprendimo būdais, gali būti ugdomos ir tobulinamos nuo mažens.
Reda Rukiene

„Noriu perduoti vaikams savo patirtį ir kartu augti, tobulėti, mokytis suprasti vaikų poreikius ir padėti jiems atskleisti savo kūrybiškumą bei autentiškumą, – siekius pamini mentorė Reda Rukienė, kurios veiklos sritis yra veiklos procesų tobulinimas, automatizavimas ir sisteminis integravimas įvairiose organizacijose. – Labai svarbu yra vaikams padėti ugdyti savo asmenines savybes ir surasti saviraiškos būdus integruojant kūrybines technologijas.“

Dalinantis galima daug ir įgyti! Auginkime ateities kūrėjus ne daiktais, o suvokimu ir žiniomis apie technologijų įgalinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)