Savo patarimais ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto 22-ojo gimtadienio proga dalijasi rektorius dr. Dalius Misiūnas bei programų vadovai.

1# Įvardink savo svajonę

Dr. D. Misiūnas, ISM universiteto rektorius sako, jog pirmasis žingsnis sėkmingos karjeros link – tikslų įvardijimas ir drąsa žengti jų įgyvendinimo link. Svajonės virs realybe tik jas apibrėžus, pavertus jas tikslu ir sukūrus jų įgyvendinimo planą. Visgi, net ir savo ateities viziją išsigryninę jaunuoliai dažnai užsibrėžtų tikslų nedrįsta siekti dėl baimės patirti nesėkmę.
Dr. Dalius Misiūnas, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius

„Profesinėje kelionėje teks ne kartą suklysti ir nusivilti. Tačiau nesėkmė, užuot sukėlusi baimę ar gėdą bandyti dar kartą, turi sustiprinti ir tapti pamoka, kaip tapti geresniu, stipresniu, į ką atkreipti dėmesį ar ką daryti atidžiau. Retam savo tikslus ar svajones pavyksta pasiekti iš pirmo karto. Tačiau tie, kurie suklupę sugeba atsistoti, galiausiai tampa nugalėtojais“, – sako dr. D. Misiūnas.

2# Kurk asmeninį įvaizdį

Dr. Dominyka Venciūtė, ISM Verslo vadybos ir rinkodaros programos vadovė sako, kad savo, kaip būsimų profesionalų įvaizdį jaunuoliai pradeda kurti dar mokyklos suole apie tai net nesusimąstydami. Aplinkiniams nuomonę susidaryti padeda ir komunikacija realiame gyvenime, ir socialiniuose tinkluose viešinama informacija. Todėl apie ateitį ir sėkmingą karjerą galvojantiems moksleiviams dr. D. Venciūtė siūlo savęs paklausti, ar viešumoje transliuojamos žinutės ir kuriamas įspūdis patrauklus būsimam darbdaviui.
Dr. Dominyka Venciūtė, ISM Verslo vadybos ir rinkodaros programos vadovė

„Jei, pavyzdžiui, svarstote apie karjerą rinkodaroje, neabejoju, kad būsimam darbdaviui įspūdį padarys jūsų domėjimasis šia sritimi, pasidalijimai įdomiais rinkodaros sprendimais socialinėje erdvėje ar praktika, kurią atlikote dar prieš įžengdami į universitetą. Kita vertus, jei dar nesate nusprendę, kuria kryptimi žadate sukti karjerą, atsiminkite, kad viskas dar prieš akis. Jau pradėjus studijas patarčiau kuo geriau pažinti industriją: atlikti praktikas skirtingose organizacijose, savanoriauti, atrasti mentorius ir tuo pačiu žinoti, kad, pajutus, jog pasirinkimas jums nėra tinkamas, karjeros kryptį visuomet galima pakeisti“, – patarimu dalijasi dr. D. Venciūtė.

3# Domėkis naujovėmis

Dr. Eigirdas Žemaitis, ISM Verslumo ir inovacijų programos vadovas sako, kad pasaulyje, o kartu ir darbo rinkoje, nuolatos vyksta pokyčiai. Pasirengti naujai realybei ir netikėtoms situacijoms padės smalsumas, domėjimasis aplinka, naujausiais išradimais ir skaitmeninėmis technologijomis.
Dr. Eigirdas Žemaitis, ISM Verslumo ir inovacijų programos vadovas

„Kūrybinių gebėjimų ugdymas svarbus visuose karjeros etapuose. Jis padeda pamatyti naujas galimybes, o juk kiekviena įmonė ieško žmonių, gebančių pamatyti problemas ir jas spręsti unikaliu keliu. Tačiau neužtenka vien domėtis naujausiais dalykais. Savo žinias ir kūrybinius gebėjimus reikia kuo anksčiau pritaikyti praktikoje, .t.y aktyviai veikti ir dalyvauti įvairiuose renginiuose, kaip hakatonai, globalūs konkursai ar universitetų renginiai“, – sako dr. E. Žemaitis.

#4 Mokykis

Prof. dr. Maik Huettinger, ISM Tartautinio verslo ir komunikacijos programos vadovas sako, kad sėkmingų verslininkų, neturinčių aukštojo išsilavinimo, pavyzdžiai ne vieną moksleivį priverčia apgaulingai galvoti, jog profesiniams pasiekimams aukštasis mokslas nereikalingas. Išimčių tikrai pasitaiko, tačiau, anot dėstytojo, jie darbo rinkoje sutinkami itin retai.
Dr. M. Huettinger, ISM Tarptautinio verslo ir komunikacijos programos vadovas

„Tiesa ta, kad didžiajai daliai žmonių sėkmingą karjerą susikurti padeda aukštasis išsilavinimas, o vadovo pozicijos patikimos gerų universitetų alumnams. Be viso to, aukštasis išsilavinimas padeda plėsti akiratį, kontaktų ratą, suteikia platų žinių ir įgūdžių rinkinį, kuris reikalingas šiandienos darbo rinkoje. Visame pasaulyje sėkmingi tėvai investuoja į savo vaikų išsilavinimą ir siunčia juos į geriausius pasaulio universitetus. Kodėl? Nes, net jeigu jie patys ir neturėjo galimybės gauti geriausio išsilavinimo, jie žino, kad aukštasis mokslas yra raktas į sėkmingą karjerą“, – sako prof. dr. M. Huettinger.

#5 Gilinkis į dominančią sritį

Dr. Dmitrij Katkov, ISM Finansų programos vadovas moksleiviams pataria ieškoti dėmesį kaustančių ir patinkančių sričių, o jas atradus skirti laiko geresniam jų pažinimui.
Dr. Dmitrij Katkov, ISM Finansų programos vadovas

„Nuoširdus gilinimasis į patinkančią sritį dar mokyklos suole vėliau itin palengvins kelią universitete ir darbo rinkoje. Kuo daugiau jaunuolis turės žinių apie jį dominančią sferą, tuo jam bus paprasčiau suvokti ir įsisavinti universitete gaunamas žinias. Kadangi ne vienas studentas savo karjerą pradeda dar besimokydamas, šios žinios tikrai pravers ir darbo pokalbio metu: kompanijos visuomet ieško iniciatyvių, motyvuotų žmonių. O turimos žinios ir pasidalijimas jomis su būsimu darbdaviu gali būti tai, ko reikia sėkmingam ir ankstyvam karjeros startui“, – sako dr. D. Katkov.

#6 Pažink save

Doc. dr. Vincentas Vobolevičius, ISM Ekonomikos ir politikos programos vadovas sako, kad kelionė profesinės sėkmės link bus daug lengvesnė tiems, kurie skirs laiko geresniam savęs pažinimui. Dėstytojas dalijasi trimis klausimais, kurie padės geriau save suprasti.

Pirmiausia jis siūlo savęs paklausti, ar galvojant apie vieną ar kitą profesiją apima džiaugsmas. Net jei kai kurie karjeros kelio aspektai atrodo bauginančiai, reikia susimąstyti ar viduje vis tiek kirba noras pabandyti būtent tą kelią.
Doc. dr. Vincentas Vobolevičius, ISM Ekonomikos ir politikos programos vadovas

„Antras klausimas: ar sutampa jūsų vertybės? Nesirinkite karjeros dėl to, kad ji leis uždirbti daug pinigų ar įgyti įtakos. Tai tik priemonės. Atsakykite į klausimą, kokiais tikslais norėtumėte panaudoti šias priemones ir pasirinkite karjerą, kuri leis tų tikslų siekti visą laiką. Trečias klausimas: su kokiomis žiniomis ir įgūdžiais pradedate žengti savo karjeros keliu? Jei mokate tris užsienio kalbas galbūt jums būtų lengva sužibėti komunikacijos srityje? Jei ketverius metus sėkmingai vadovaujate moksleivių savivaldai gal tai ženklas rinktis politikos studijas? Įdirbis, su kuriuo pradėsite karjeros kelią gali daug prisidėti prie jūsų sėkmingo starto“, – sako doc. dr. V. Vobolevičius.

# 7 Apgalvok, kokios žinios reikalingos

Prof. dr. Tadas Šarapovas, ISM Ekonomikos ir duomenų analitikos programos vadovas sako, kad kuo anksčiau žmogus pradės sistemingai galvoti apie savo ateitį ir siekti savo tikslų, tuo daugiau laiko ir pastangų jis galės tam dedikuoti. Kiekvienas moksleivis turi žengti geriausiai jam asmeniškai tinkančiu keliu, tačiau T. Šarapovas ragina mokytis ne tik patinkančius dalykus, tačiau ir tuos, kurie ateityje padės kurti vertę.
Prof. dr. Tadas Šarapovas, ISM Ekonomikos ir duomenų analitikos programos vadovas

„Kai kurie dalykai ar paskaitos gali atrodyti sunkūs, o gal ir ne taip akivzidžiai susiję su pasirinktu profesiniu keliu. Tačiau kiekvienas žmogus turėtų gerai pagalvoti ne tik, ką jis nori žinoti, bet ką jam reikia žinoti. Pavyzdžiui, ekonomikos mokslai. Iš pirmo žvilgsnio jų nereikia kiekvienai profesijai, tačiau iš tiesų čia gaunama informacija padeda lengviau išspręsti įvairias problemas. Remiantis ekonominėmis žiniomis sprendimai priimami visur: tiek asmeniniame gyvenime, tiek versle, tiek viešajame sektoriuje. Vienas pagrindinių ekonomisto mąstymo pranašumų – kritiškas vertinimas ir racionalus argumentavimas remiantis turima informacija ir duomenimis. Ekonomisto žinių ir kompetencijų privalumas – jų universalumas ir galimybė šias kompetencijas taikyti visose srityse: finansuose, rinkodaroje, verslo ir projektų valdyme, gamyboje, prekyboje, paslaugų sferoje, suprantama, ir valstybės valdyme“, – sako prof. dr. T. Šarapovas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)