Kalbama, kad pačią paskutinę šeimininkavimo Baltuosiuose rūmuose dieną tuometinio JAV prezidento Baracko Obamos žmona Michelle su palengvėjimu sušuko: „Mes laisvi!“ Na, pirmųjų ponių gyvenimas išties nelengvas, tačiau norėtųsi kiek pakalbėti ir apie tai, kaip šios nuostabios moterys, garbingai ėjusios savo pareigas vyrų prezidentavimo laikotarpiu, sugebėjo ne tik su palengvėjimu atsidusti ir pasinerti į laisve dvelkiantį gyvenimą toli nuo pasaulinio dėmesio, bet ir nuveikti tokius darbus, kurie ir vėlei verstų apie jas kalbėti.

Melania Trump (JAV pirmoji ponia nuo 2017 iki 2021 m.)

Kitados modeliu dirbusi moteris 45-a JAV pirmąja ponia tapo tada, kai milijardierius jos vyras Donaldas Trumpas laimėjo 2016-ųjų prezidento rinkimus. Melania Trump niekada nemėgino slėpti, kad toks likimo posūkis pernelyg jos nenudžiugino. Visi ketveri metai jai tapo sunkių išbandymų laikotarpiu, paženklintu globalaus masto kontroliavimu ir nesibaigiančiu stresu: bulvarinė spauda su neregėtu priekabumu analizavo kiekvieną viešą Trumpų pasirodymą, stengdamasi surasti net menkiausią dingstį teigti, jog poros santuokoje begalė problemų; mados apžvalgininkai nevengdavo ironijos komentuodami pirmosios ponios aprangą (kartais net atvirai ją kritikuodavo, kaip kad nutiko 2018-aisiais, kada lankydamasi migrantų sulaikymo centre M. Trump vilkėjo striukę su gana provokuojančiu užrašu „I really don’t care. Do u?“ („Iš tikro man tas pats. O tau?“); eiliniai JAV piliečiai taip pat nedemonstravo prielankumo to meto Baltųjų rūmų šeimininkei: 2021-ųjų sausį neigiamai ją vertino net 47 proc. amerikiečių.

Kuo vis dėlto įsiminė M. Trump vyro prezidentavimo metais? Tikriausiai plataus užmojo renovavimo darbais, kuriuos inicijavo Baltuosiuose rūmuose. Vykdant pirmosios ponios sumanymus buvo pakeistas vonios kambarių dizainas, atnaujintos marmuro grindys pirmame aukšte, boulingo takai, Rožių sodas ir teniso paviljonas. Kasmet jai tekdavo pasirūpinti Baltųjų rūmų papuošimu Kalėdoms. Deja, M. Trump kūrybiniai sprendimai, pradedant kraujo raudonumo eglių pasirinkimu ir baigiant vaiduokliškai balto miško idėja, dažniausiai pasitarnaudavo kaip eilinė proga ir vėl išjuokit pirmosios ponios sugebėjimus.

Labai tikėtina, kad šitoks požiūris siaubingai liūdino M. Trump, ir taip nespinduliuojančią iš laimės, kad teko apsistoti Baltuosiuose rūmuose. Veikiausiai norėdama bent kiek prasiblaškyti ir padaryti ką nors visuomenės labui, M. Trump užsiėmė ir labdaringa veikla. 2018-aisiais jos iniciatyva buvo pradėta vykdyti socialinė programa „Be Best“, nukreipta į sveikos gyvensenos populiarinimą, raginimą tinkamai naudoti socialinius tinklus ir kovą su opiatų vartojimu tarp jaunimo.
„Pademonstruoti iniciatyvą siekiant padėti savo vaikams – moralinė mūsų kartos pareiga“, – pasakė M. Trump per programos pristatymą Rožių sode.

Kai D. Trumpas pralaimėjo kovą Joe Bidenui per 2020-aisiais įvykusius prezidento rinkimus, M. Trump su palengvėjimu atsiduso, nes jau galėjo išsivaduoti nuo atsakomybės, siejamos su pirmosios šalies ponios pareigomis, kurių visa širdimi nekentė. Ji net nepasiliko Baltuosiuose rūmuose iki naujosios šeimininkės atvykimo, o juk septynis iš eilės dešimtmečius pagal nusistovėjusią tradiciją JAV prezidentų žmonos savo įpėdines vaišindavo arbata ir simboliškai perduodavo Baltųjų rūmų ūkį. Taigi, M. Trump tradicijos nepaisė. Užuot tai dariusi, jinai išvyko į šeimos rezidenciją Mar-a-Lago Floridoje, kad galėtų pasimėgauti jau spėtu pamiršti gyvenimu, nedrumsčiamu fotoaparatų blyksčių.

„Ji lankosi SPA salone, tada pietauja, tada ir vėl mėgaujasi SPA malonumais, o tada vakarieniauja su D. Trumpu vidiniame rezidencijos name. Šitaip praeina kiekviena diena“, – pasakojo porai artimas šaltinis 2021-ųjų vasarį.

Dabar kone visą dėmesį M. Trump skiria penkiolikmečio sūnaus Barrono ugdymui. Barronas neseniai pradėjo lankyti Oksbridžo akademijos mokyklą Vest Palm Biče – milijardieriaus verslininko Williamo Kocho (rėmusio D. Trumpo rinkimų kampaniją) įkurtą mokslo įstaigą.

„Ji visa galva pasinėrusi į Barrono ugdymo reikalus, jo laisvalaikį ir šiaip gerovę“, – teigia Trumpų aplinkai artimas šaltinis.

Kalbant apie M. Trump santykius su vyru, ypač išsiplėsti nepavyktų, kadangi žinomas vos vienas kitas faktas. Ne pirmus metus apžvalgininkai prognozuoja, kad pora su trenksmu išsiskirs. Paskutinį kartą kalbų apie poros skyrybas banga žiniasklaidoje kilo 2021-ųjų vasarą, kai M. Trump nepasirodė sutuoktinio 75-ojo gimtadienio šventėje.

Michelle Obama (JAV pirmoji ponia nuo 2009 iki 2017 m.)

Per aštuonetą šeimininkavimo JAV prezidento rezidencijoje metų Baracko Obamos žmona Michelle suspėjo pasižymėti net keliose kategorijose, pradedant įspūdinga stiliaus evoliucija ir baigiant įkvepiančiomis socialinėmis iniciatyvomis. Net ir tada, kai kokiame nors labdaros arba visuomeniniame renginyje apsilankydavo Melania Trump, devyniais atvejais iš dešimties žurnalistai būtinai pridurdavo, kad tokią tradiciją įvedė Michelle Obama.

Užuomina tikrai nėra atsitiktinė. 44-oji JAV pirmoji ponia užsiėmė ir karių šeimų rėmimo, ir kovos su vaikų nutukimu, ir agitavimo už LGBT teises akcijomis, o besibaigiant B. Obamos prezidentavimo kadencijai M. Obama prisijungė prie paskesnio prezidento rinkimų kampanijos stodama Hillary Clinton pusėn. Toks darbas, savaime suprantama, pareikalavo begalės jėgų ir laiko, kuriuos kitokiomis aplinkybėmis Michelle ir Barackas būtų skyrę vienas kitam.

Taigi, nieko stebėtina, kad, vos tik iš Vašingtono persikėlė į gimtąją Čikagą, Obamos nutarė išvykti į ilgai trunkančią kelionę ir kuo toliau nuo įkyraus publikos dėmesio: iš pradžių į privačia salą Karibų jūroje, o tada – į Prancūzijos Polineziją, Indoneziją ir Italiją. Tiesa, ilgai trunkančia tą kelinę galima pavadinti nebent sąlyginai, mat jau vasario 28-ąją buvusi pirmoji ponia turėjo grįžti prie savų, kad jau ir nebe oficialių, tačiau visiškai būtinų darbų.

Kaip ir bet kuri kita buvusio prezidento žmona, Michelle Obama dabar – įtakinga asmenybė ir, atsižvelgdama į amerikietiškų kriterijų skalę, tiesiog privalo išlaikyti įgytą reputaciją dirbdama visuomenei naudingus darbus. Taigi, anksčiau jaunimo politikos sritį šefavusi M. Obama iškart pradėjo lankyti JAV mokyklas, kad galėtų pati pabendrauti su jaunimu, pasikalbėti apie jaunų žmonių siekius ir svajones.

M. Obama jokiu būdu nepamiršo ir savo pačios dar tuo laiku, kada šeimininkavo Baltuosiuose rūmuose, įvestų tradicijų. Pavyzdžiui, keletą pastarųjų metų 44-o JAV prezidento sutuoktinė garbės viešnios statusu dalyvavo Niujorke vykstančiame renginyje „College Signing Day“, skirtame aukštojo išsilavinimo būtinybei akcentuoti.

2017-aisiais būtent M. Obama, o ne ją pakeitusi pirmoji ponia, ir vėl nuvyko į Manhataną įtikinėti amerikiečių moksleivių, kad reikia stoti į koledžus ir universitetus. Minėtina, kad ši buvusi pirmoji ponia lig šiolei pelno populiarumą, ypač tarp tų, kuriuos papiktino Melanios Trump vangumas. M. Obamos kalbą, pasakytą ne pelno organizacijos „Obama Foundation“ suvažiavime, galima pagrįstai vadinti tikru citatų rinkiniu, o į paskesnį jos pasirodymą Indianoje iš anksto išpirkti beveik visi bilietai. Taigi, anaiptol neatrodo, kad M. Obama ruoštųsi į pensiją: juk pastaraisiais metais šitiek nuveikė, kad jai paprasčiausiai sąžinė neleistų palikti visko likimo valiai.

Laura Bush (JAV pirmoji ponia nuo 2001 iki 2009 m.)
Laura Bush į Baltuosius rūmus įžengė kaip moterų bei vaikų teisių gynėja ir per aštuonetą metų trukusį savo vyro prezidentavimą inicijavo galybę nekomercinių programų bei įsteigė gausybę fondų, prisidėjusių prie švietimo vystymo, moterų sveikatos gerinimo ir lyčių lygybės propagavimo visame pasaulyje. Reikia pripažinti, kad siekti savo tikslų L. Bush sekėsi gana neblogai: kol jos sutuoktinis užsiiminėjo karo dalykais, pirmąją ponią šalies piliečiai regėjo kaip taikos ir gėrio nešėją. Nekeista, kad palikdama Baltuosius rūmus 43-ia JAV pirmoji ponia galėjo didžiuotis ypač aukštais reitingais.

Būtent visuotinis pripažinimas ir pritarimas viskam, ką darė, leido L. Bush ir toliau sėkmingai tęsti dar pačioje šio šimtmečio pradžioje pradėtas iniciatyvas. Kartu su vyru ji ligi šiol atidarinėja bibliotekas, švietimo fondus ir vykdo veteranų palaikymo kampanijas visų JAV mastu. Be to, ji nepamiršta reguliariai pasikalbėti su oficialiai pozicijai atstovaujančiais žiniasklaidos šaltiniais.

Laura Bush ir Michelle Obama, nepaisant priklausymo skirtingoms politinėms partijoms, iš karto pajuto viena kitai simpatiją. L. Bush viešai reiškė palaikymą prezidento B. Obamos sutuoktinės atžvilgiu, kai vyko prezidento rinkimų kampanija, o kai demokratų atstovas iškovojo pergalę, surengė jai ekskursiją po Baltuosius rūmus, kurią pati ir vedė. Praėjus metams po rinkimų, L. Bush ir vėl pagyrė M. Obamą už entuziazmą bei veiklumą ir, žinoma, už tai, kaip puikiai ji apstatė prezidento rezidenciją.

L. Bush ir M. Obama išties nemažai bendravo. 2010-ųjų rugsėjo 11-ąją buvusi pirmoji ponia buvo pakviesta tarti žodį 2001-aisiais įvykdyto teroro akto aukoms atminti (kalbą tada pasakė ir pirmosios ponios pareigas tuo metu ėjusi M. Obama), o 2013-aisiais abidvi moterys nuvyko į Afrikoje surengtą aukščiausio lygio susitikimą.

2015-aisiasi jos inicijavo miestų apželdinimo akciją „Find Your Park“ ir taip eilinį kartą sukėlė visuotinį susižavėjimą ir buvo apibertos liaupsėmis oficialioje spaudoje. Šių moterų veikla beveik įtikina, kad tiesiog neįmanoma akimirksniu nustoti būti pirmąja ponia.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)