Ketvirtąjį ketvirtį 80% pasaulio organizacijų planuoja padidinti darbuotojų skaičių. Labiausiai su sunkumais susiduria gamybos (72%), finansų draudimo, nekilnojamojo turto ir paslaugų (71%), transporto, sandėliavimo, ryšių ir gyventojams teikiamų paslaugų (69%), žemės ūkio, miškininkystės, žvejybos ir statybos (68%) bei prekybos (60%) sektoriai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Net 15 šalių skelbia apie tai, jog ieško rekordiškai daug darbuotojų, skaičius šiuo metu didžiausias nuo tyrimo pradžios 1962 m.. Tai – Austrija, Belgija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Italija, Ispanija, Olandija, Norvegija, Švedija, Anglija, Suomija, Kanada, Meksika ir JAV.
„Lietuvoje jau antrą ketvirtį tęsiasi aktyvus naujų darbo vietų kūrimas, didelė darbuotojų kaita ir iššūkiai pritraukiant reikiamus darbuotojus. Diskutuojant su mūsų užsakovais, įmonėmis, kurioms ieškome darbuotojų, vis dažniau girdime apie vadovams svyrančias rankas, nes kad ir ką jie darytų, darbuotojų neatsiranda. Daugelis įmonių kaip sprendimą renkasi atlyginimo didinimą, tačiau tai yra gan trumpalaikė priemonė, nes kitam darbdaviui pasiūlius papildomą šimtą eurų, darbuotojai juda toliau. Manyčiau, kad vieno sprendimo šioje situacijoje nėra, bet taikymas kelių priemonių kombinacijos gali duoti rezultatų“, – teigia UAB „Manpower Lit“ direktorė Božena Petikonis-Šabanienė.

Darbdaviai pirmumą teikia mokymams

Ieškodami būdų išlaikyti esamus ir pritraukti naujus darbuotojus, darbdaviai stengiasi atrasti ir pritaikyti specialius naudų paketus. Anot tyrimo, ieškantys finansininkų darbdaviai siūlys vis daugiau mokymų, kvalifikacijos kėlimo kursų bei lanksčias darbo vietas. Pritraukiant gamybos sektoriaus darbuotojus, bus ieškoma būdų įvesti lankstesnius darbo grafikus, nors dauguma darbuotojų ir turi būti darbo vietoje. Darbuotojų itin stinga statybų sektoriuje, tad darbdaviai privalės didinti atlyginimus, ieškodami motyvuotų darbuotojų.

Tad daugiau laisvų darbo vietų turinčios organizacijos privalės daugiau paplušėti. Siekiantys pritraukti daugiau darbuotojų, turės papildomai siūlyti naudų paketus. O organizacijos, neplanuojančios didinti darbuotojų skaičiaus, turės prabangą nieko nekeisti.

Globalaus tyrimo rezultatai atskleidžia, jog iš 80% planuojančiųjų darbinti organizacijų 41% siūlys mokymus, konsultacijas bei kvalifikacijos kėlimo kursus, 39% dėlios lankstesnius darbo grafikus, 31% didins atlyginimus, 23% sukurs priedų nuo rezultatų sistemą, 20% ieškos papildomų naudų (pvz.: atostogos), 20% pasiruošę sumažinti įgūdžių ir patirties reikalavimus.

Vis populiarėja pagreitintos programos, skirtos tiek techniniams, tiek minkštiesiems įgūdžiams gerinti. Jomis naudojasi net 7 iš 10 darbdavių. 69% iš apklaustų įmonių įsidiegė tobulinimo programas, kurių trukmė 6 savaitės ir mažiau: 56% renkasi pagreitintos kvalifikacijos tobulinimo programas, 55% kvalifikacijos kėlimo programas su minkštais įgūdžiais (iki 6 savaičių). Tuo tarpu, ilgesni mokymai, reikalaujantys 6 ar daugiau savaičių, yra retesni, tačiau irgi svarbūs darbdaviams: 52% naudoja techninių įgūdžių programas (daugiau nei 6 savaitės), 50% renkasi karjeros konsultacijas bei 50% diegia kvalifikacijos tobulinimo programas (ilgesnes nei 6 savaites).

„Kaip rodo mūsų tarptautinis tyrimas, daugelis darbdavių imsis veiksmų kvalifikacijos kėlimo bei lankstumo didinimo srityse, tad šių sričių sutvarkymas tampa savotiška norma. Teigčiau netgi, kad be lankstumo ir mokymų darbuotojams bei vadovams, įmonės ne tik nepritrauks naujų, bet ir praras dalį esamų talentų. Naujas reiškinys yra tai, kad beveik penktadalis darbdavių yra pasirengę sumažinti savo lūkesčius kandidatams. Manyčiau, kad Lietuvoje taip pat priėjome ribą, kai reikia įsivertinti, ar neieškome, ko nebūta“, – apibendrina B. Petikonis-Šabanienė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)