Trakuose veikiančių privačių slaugos namų „Addere Care“ vadovė Kristina Judinė pranešime žiniasklaidai sako, kad slaugos paslaugų rinka ir specialistai išgyvena teigiamų pokyčių laiką, tačiau dar yra nemažai iššūkių.

Skubame gydyti, bet pamirštame visa kita

„Daug metų dirbdami kartu su švedų partneriais turėjome galimybę įsigilinti į Švedijoje taikomą medicinos vadybą, kuri skiriasi nuo mums įprastos Lietuvoje. Mus žavėjo skandinaviška pasaulėžiūra, kurioje svarbiausia yra žmogus. Jei Lietuvoje vis dar dažniau išaukštinama pati medicina kaip objektas ir susitelkiama į žmogaus ligą, tai švediškoje pasaulėžiūroje svarbiausia yra žmogus ir jo poreikių visuma, būdingas holistinis požiūris į žmogų. Ypač svarbu bendravimas ir supratimas, o tada ieškoma būdų tapti sveikesniu platesne prasme, džiaugtis savo pilnaverčiu gyvenimu“, – teigia K.Judinė.

Anot jos, slaugytojas yra itin reikalinga profesija bet kurioje šalyje ir nusipelno pagarbos, vis dėlto šioje srityje mūsų šalies visuomenė galėtų dar daug pasimokyti iš Skandinavijos šalių.

„Slaugos procese pats svarbiausia vaidmuo tenka slaugytojams ir jų padėjėjams. Tačiau kompetentingų slaugytojų su pagarbiu požiūriu į savo darbą Lietuvoje labai trūksta. Mes puikiai suprantame, kad norint, jog slaugytojai gerbtų pacientus, jie patys turi būti gerbiami. Todėl vienas iš mūsų uždavinių, kalbant apie slaugos specialisto profesiją, prisidėti prie šios specialybės autoriteto auginimo mūsų šalyje. Mes bendradarbiaujame su „Swedish Care International“ švietėjiška organizacija, savo darbuotojams siūlome galimybę praktikuotis pagal Švedijoje taikomas slaugos praktikas ir metodus. Be to, esame Švedijos karalienės Silvijos slaugos apdovanojimų projekto partneriai Lietuvoje“, – sako K.Judinė.

Teigiama, kad šiuo metu vyksta nauja atranka, kai visi slaugytojais Lietuvoje ar slaugos studentai gali pateikti paraiškas ir siūlyti savo idėjas Švedijos karalienės Silvijos slaugos idėjų konkursui. Atranka vyksta iki 2021 m. lapkričio 1 d. Nugalėtojo laukia 6 tūkst. eurų stipendija, individualiai pritaikyta stažuotė Švedijos karalienės Silvijos programoje, galimybė dalyvauti karalienės priėmime ir apdovanojimų ceremonijoje.

„Džiaugiamės, kad šiame tarptautiniame konkurse jau turime pirmąją laimėtoją iš Lietuvos. 2020 metais stipendiją laimėjo Vilniaus universiteto studentė Karolina Adomavičiūtė, kuri praktiką atliko ir mūsų slaugos namuose“, - pasakoja K.Judinė.

Sužavėjo slaugos darbas

K.Adomavičiūtė tikina, kad jos sugalvota idėja „Balso laiškas“, kuris palengvina nuotolinį bendravimą tarp slaugomo žmogaus ir specialisto – labai aktualus dabartinės pandemijos akivaizdoje.

„Kalbant bendrai, jaunimui tikrai verta galvoti apie slaugytojo specialybę, nes slaugos žinias galima pritaikyti labai plačiai, šis pasirinkimas daro stebuklus – gelbėja gyvybes ir prisideda prie visuomenės gyvenimo kokybės gerinimo. Darbe niekuomet nebus monotonijos, tad nuobodžiauti sudėjus rankų tikrai neteks. O kalbant apie ateities perspektyvas – slaugytojų reiks nuolat, nes senstanti visuomenė jau yra vienas iš faktorių tam poreikiui likti aktualiam ilgus metus. Tai labai gerai supratau ir savo praktikos slaugos namuose metu“, – pasakoja K.Adomavičiūtė.

Anot jos, pandemija pakeitė ir supratimą apie slaugos paslaugas, kurias mūsų šalies visuomenė iki tol buvo santykinai nuvertinusi.

„Pandemija mus išmokė pasitelkti modernias technologijas ir gyvą kontaktą perkelti į virtualią erdvę. Ir šiame kontekste, manau, jog didžioji dalis žmonių suprato, kad slaugytojo vaidmuo yra nepakeičiamas sveikatos priežiūroje – joks robotas nepakeis slaugytojo atliekamų veiksmų ar nuoširdaus pokalbio. Slaugytojai yra tie žmonės, kurie stovi pirmose fronto linijose, su gydytojais bei kitais specialistais kovoja už kiekvieno gyvybę“, - teigia VU universiteto medicinos studentė.

Dalyvauti Švedijos karalienės Silvijos stipendijos atrankoje galima pateikus savo idėją čia https://www.queensilvianursingaward.com/lt/pagrindinis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)