Pandemija augina finansų specialistų poreikį

Anot Natalijos Bogomolnikovienės, užsakomųjų paslaugų bendrovės „Baltic Virtual Assistants“ finansų departamento direktorės, pastaruosius penkerius metus darbo rinkoje stebima itin didelė finansų srities specialistų paklausa, o pandemijos metu ji išaugo dar labiau. Ekspertė sako, jog tam nemažai įtakos turėjo pasikeitęs įmonių požiūris į nuotolinį darbą ir siekis optimizuoti veiklos procesus.

„Pasaulį netikėtai užklupusi pandemija privertė verslus ieškoti sprendimų, kurie ne tik mažintų išlaidas, bet ir padėtų efektyvinti kasdienius procesus. Atitinkamai, su pagrindine veiklos sritimi ar kompetencijomis mažiau susijusius darbus, tarp kurių neretai – finansinių procesų priežiūra, įmonės vis dažniau pradeda deleguoti užsakomųjų paslaugų kompanijoms. Be to, dėl išaugusio pasitikėjimo nuotoliniu darbu, veiklų perdavimas net ir kitoje šalyje dirbantiems partneriams klausimų jau nebekelia, o lemiamu veiksniu renkantis ekspertus tampa kompetencijos“, – teigia N. Bogomolnikovienė ir priduria, jog dėl talentingų specialistų Lietuva yra itin patraukli šalis užsienio įmonėms, ieškančioms galimybių perkelti finansinių ar kitų procesų valdymą.
Natalija Bogomolnikovienė

Pašnekovė sako pastebinti ir kitą svarbią tendenciją, susijusią su įmonių finansų priežiūra – užsakomųjų paslaugų partneriams deleguojamos vis aukštesnių kompetencijų reikalaujančios pozicijos, tarp kurių – ir finansų direktoriaus ar finansų kontrolieriaus. Pasak ekspertės, prieš daugiau nei dešimtmetį, kai šalyje kūrėsi pirmieji užsakomųjų paslaugų centrai, apie tokių pareigų perdavimą net nebuvo kalbama.

„Skaitmenizacijos procesai laikui bėgant leido išplėsti finansinių paslaugų spektrą, įtraukiant vis sudėtingesnes, kompleksinių sprendimų reikalaujančias užduotis. Jei prieš dešimt metų paslaugų centrai teikdavo tik bazines buhalterines paslaugas, šiandien atliekamos sudėtingos finansinės analizės, kontroliuojami įmonių išlaidų balansai, prižiūrima, kaip įgyvendinami finansiniai uždaviniai“, – pažymi ekspertė.

Finansų srityje – dinamika ir karjeros galimybės

Apie finansų sritį vis dar sklando nemažai klaidingų nuomonių, o viena dažniausiai pasitaikančių, jog tai – „sausa“, monotoniška sritis. Pasak N. Bogomolnikovienės, tai tėra mitas: „Finansų srityje niekada netrūksta dinamikos – reikia atidžiai stebėti besiformuojančias tendencijas, technologines naujoves, greitai reaguoti į klientų poreikius. Be to, nuolatos tobulėti ir mokytis skatina žinojimas, kad tavo darbų pagrindu vėliau priimami svarbūs verslo sprendimai.“

Ji atskleidžia, kad finansų sritis patraukli ir atsiveriančiomis karjeros galimybėmis. Nors vidutiniškai pereiti į viena pozicija aukštesnes pareigas sektoriuje trunka keletą metų, ekspertė sako, jog įgijus reikiamus įgūdžius ir rodant potencialą, per tokį laikotarpį galima iškart peršokti net keletą karjeros laiptelių.

„Mūsų įmonės praktikoje neturime griežtų taisyklių, kiek laiko darbuotojas turėtų praleisti vienoje ar kitoje pozicijoje. Dėl to individualiai žiūrime į kiekvieną darbuotoją – įvertiname jo progresą, sugebėjimus, norą tobulėti ir augti savo pozicijoje. Esame turėję pavyzdį, kai jaunesniojo buhalterio pozicijoje pas mus dirbęs trečio kurso studentas, dar net nesibaigus bandomajam laikotarpiui, buvo paaukštintas iki buhalterio, o kiek vėliau – ir iki vyriausiojo buhalterio“, – pasakoja ekspertė, tikindama, kad atitinkamai keičiasi ir specialisto atlyginimas, kuris gali augti net keliais kartais.

N. Bogomolnikovienė priduria, kad bendrovės specialistams jie suteikia visas galimybes įsitraukti į aukštesnių kvalifikacijų reikalaujantį darbą: „Jei žmogus talentingas ir gabus, jo tikrai neužversime mechaniniais darbais. Normalu, jog pradedantieji specialistai gauna daugiau techninių užduočių, tačiau pamatę, kad žmogui reikalingi nauji iššūkiai, priskiriame sudėtingesnius projektus, kur jis gali prisidėti prie finansinių ataskaitų rengimo, tiesiogiai bendrauti su klientais, dalyvauti susitikimuose.“
Svarbus potencialas ir lyderystė

N. Bogomolnikovienė tikina, kad jos vadovaujamas finansų departamentas nuolat ieško naujų talentų, o juos atradus, kartais darbas siūlomas dar net nežinant, kuriam konkrečiam projektui bus priskirtas specialistas: „Jei įžvelgiame potencialą, lyderio savybes, ilgai nesvarstę siūlome tokiam žmogui darbą, o vėliau priskiriame jam tinkamiausias užduotis.“

Kalbėdama apie kitus įgūdžius ir savybes, kurios reikalingos šioje srityje norintiems įsitvirtinti specialistams, ekspertė pažymi, kad svarbu aktyviai domėtis finansais: „Žmogui turi patikti, ką jis daro, nes jei sritis tau neįdomi, nebus ir noro tobulėti.“

Pasak ekspertės, finansų specialistams neabejotinai būtinas ir tvirtas žinių bagažas, o kartu – geras analitinis mąstymas. N. Bogomolnikovienė pabrėžia ir atsakingumo svarbą, mat specialistų darbo rezultatai yra tiesiogiai susiję su klientų projektų sėkme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)