Kiek kartų rinksimės profesiją?

Startuolio, internetinių svetainių kūrimo įrankio „Zyro“ personalo vadovė Ingrida Barienė atkreipia dėmesį, kad rinktis profesiją šiuolaikiniam žmogui kartais tenka ir ne vieną kartą, todėl tai aktualu ne tik moksleiviams. Tendencijos rodo, kad vis daugiau žmonių per savo karjeros kelią išbando skirtingas profesijas, nebijo jų keisti, o kartais persikvalifikuoja į kardinaliai skirtingas sritis.

„Geriausias to pavyzdys yra mūsų pačių komanda. Nors esame IT įmonė, ne visi mūsų darbuotojai yra baigę IT mokslus. Žmonės migruoja tarp skirtingų profesinių sričių, mokosi naujų dalykų, persikvalifikuoja, o patirtį iš ankstesnių darbų sėkmingai panaudoja ir vėliau“, – sako I. Barienė.

Ji ragina nebijoti persikvalifikavimo ir sau pripažinti, kad kažkada pasirinkta sritis galbūt yra ne jums.

„Pavyzdžiui, turime testuotoją, kuri anksčiau dirbo kineziterapeute ir programuotoją, kuris buvo virtuvės šefas. Tokie darbuotojai paprastai pasižymi puikiais darbo su žmonėmis įgūdžiais, kurie yra itin vertingi komandoje“, – sako I. Barienė

Pradėkite nuo asmenybės vertinimo

Renkantis pirmąją ar vėlesnę profesiją, labai svarbu išsiaiškinti, ar labiau esate linkęs dirbti individualiai, ar komandoje.

„Komandinio darbo įgūdžiai gali būti išsiugdomi jau mokantis mokykloje ar studijuojant universitete. Vyresniems moksleiviams, studentams siūlyčiau įsitraukti į tarptautinius projektus. Tai padeda suprasti, koks yra darbas tarptautinėse komandose ir ugdo nuotolinio darbo įgūdžius. To šiandien prireiks dažnoje srityje“, – sako I. Barienė.

Geriau pažinti save padeda įvairūs asmenybės testai. Specialistai atkreipia dėmesį, kad jie tikrai padeda pastebėti savo stipriąsias charakterio savybes ir pagal elgesio tipą išryškina, kokia profesinė veikla galėtų jums tikti. Vis dėlto, rezultatai skirtingais gyvenimo laikotarpiais gali skirtis. Tikėtina, kad pildydami testą iš karto po mokyklos baigimo ir po dešimties metų, gausite kitokį rezultatą, nes dėl įgytos patirties būsite pasikeitęs, turėsite kitokią pasaulėžiūrą ir mąstymą.

„Esate intravertas, ekstravertas ar ambivertas? Jeigu nemėgstate testų, galite reflektuoti, bandydami save apibūdinti. Pagalvokite, kas jums labiau tiktų: komandinis ar individualus darbas. Kūrybinis procesas, viešas kalbėjimas, o gal analitiškumo, tikslumo ir logikos reikalaujančios užduotys? Taip pat apmąstykite, kas jums priimtina ir patinka, galvojant apie darbą, komandą, svajonių įmonę, jos kultūrą ir darbo metodus“, – pataria ekspertė.

Anot jos, įvairius asmenybinius testus personalo specialistai naudoja ir kasdieniuose procesuose, gilesniam komandos narių pažinimui. Taip pat įmonė taiko tarptautinėse bendrovėse paplitusią taip vadinamą beisbolo kortelių sistemą, pagal kurią kiekvienas darbuotojas turi savo kortelę su trumpu aprašymu bei išskirtomis stiprybėmis.

Pasidomėkite rinka ir darbo perspektyvomis

Žmonės, kurie labiau mėgsta sprendimus pagrįsti skaičiais, rinkdamiesi profesiją turėtų nepraleisti galimybės analizuoti įvairius perspektyviausių profesijų sąrašus. Juos rengia įvairios aukštosios mokyklos, nevyriausybinės organizacijos ar darbo rinkos ekspertai.

Šiuose reitinguose pastaruoju metu vyrauja specialybės, kurios susijusios su įvairaus spektro IT žiniomis, pavyzdžiui, duomenų analitikai, kibernetinio saugumo ar dirbtinio intelekto specialistai. Taip pat čia paprastai yra įrašyti ir įvairūs aukštųjų technologijų specialistai (biotechnologijos, genų inžinerijos), medicinos darbuotojai, architektai, dizaineriai, aukščiausio lygio vadovai ir pan.

„Būtų galima mėginti susidaryti ir savo sąrašą, kuriame atsidurtų tos specialybės, kurios yra perspektyvios, ir tos, kurios jums tiktų kaip asmenybei. Sudarydami tokį sąrašą galite remtis darbo skelbimais, Užimtumo tarnybos statistika, atskirų sektorių atlyginimų rėžiais, darbuotojų kaita. Tačiau kartu vis užduokite klausimą, ar tai būtų įdomu jums asmeniškai. Pasistenkite atsiriboti nuo aplinkinių nuomonių, nesvarbu, ar tai būtų šeimos nariai, ar mokytojai“, – pataria I. Barienė.

Anot jos, nereikia pamiršti, kad perspektyvų yra visose srityse, nes dažniausiai daug kas priklauso nuo įdėtų pastangų, užsispyrimo dirbti ir mokytis.

„Kaip itin patrauklias įmones darbo rinkos ekspertai šiuo metu dažnai įvardija tarptautines, privataus sektoriaus kompanijas, įvairius startuolius, kur daug galimybių augti, tobulėti ir uždirbti. Tačiau, ką daryti pajutus kad traukia menas? Visų pirma, neišsigąskite. Galbūt galite surasti jungčių tarp jums artimos ir perspektyvų turinčios srities“, – pataria „Zyro“ personalo vadovė.

Ieškokite galimybių pabandyti

Ji taip pat pastebi, kad žmonėms apsispręsti padeda darbas įmonėse, todėl rekomenduoja nepraleisti progų trokštamą rolę išbandyti praktikoje. Supratus, kokia sritis jums įdomi, vertėtų susikurti planą, kaip šios svajonių veiklos galima pasiekti: ko mokytis, kokių įgūdžių trūksta, kur galima rasti darbą pagal dominantį dalyką, kokios yra tos srities sėkmės istorijos.

„Visų svarbiausia, atlikus įvairias analizes, yra išties ko nors imtis. Išbandyti skirtingas pozicijas galima ir toje įmonėje, kurioje šiuo metu dirbate. Pavyzdžiui, mūsų įmonė suteikia galimybę darbuotojams išbandyti save įvairiose rolėse, ir, panorėjus, pereiti į jas dirbti. Žinoma, jei sekasi ne taip, kaip planuota, reikia nenusiminti, o ieškoti išeičių ir nepasiduoti. Visada yra kitų galimybių”, – drąsina personalo ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)