Amžiaus mitas

Kavos ruošimo meistrė įsitikinusi, jog kiekvienas barista turi pats domėtis kava ir apie ją papasakoti klientui.

„Dažnai kavos atėję įsigyti žmonės teiraujasi, kuo ji ypatinga ir koks jos skonis. Kartais ir patys išreiškia pageidavimus konkrečiam skoniui.

Barista turėtų žinoti kavos ruošimo subtilybes, nes klientai bet kada gali paklausti kokios nors jam svarbios smulkmenos. Pavyzdžiui, yra žmonių, kurie nemėgsta rūgščios kavos, todėl kavas ruošiantys žmonės turėtų rekomenduoti tokią rūšį, kuri būtų tinkama“, Gynėjų g. 16 esančios „Caffeine“ kavinės vadovė atskleidė darbo ypatybes.

R. Mikašauskaitė užsiminė, jog vyrauja stereotipas, kad baristomis dirba tik jauni žmonės, pavyzdžiui, papildomų pajamų šaltinį norintys turėti studentai. „Vis dėlto baristos profesija nėra vien tik jaunimui ar studentams. Ji gali tikti nepriklausomai nuo amžiaus, bet šio darbo specifika reikalauja nemažai jėgų. Taip pat dirbant praktiškai visą laiką reikia stovėti, todėl galbūt jaunimas yra labiau tinkamas darbui už baristos stalo“, įžvalgomis dalijosi pašnekovė.

Netrūksta ir kritinių situacijų

Jau antrus metus barista dirbančios R. Mikašauskaitės teigimu, čia netrūksta netikėtumų, o ir dirbant eilę metų reikia nuolat atnaujinti žinias.

„Man pačiai vos tik pradėjus dirbti yra nutikusi kritinė situacija, kurią šiandien spręsčiau kitaip. Šalia kavinės, kurioje pradėjau dirbti, stovėjo stendas su skiltimi: „Išbandyk šias kavas“. Atėjęs klientas manęs paprašė padaryti kavą iš tos skilties, tačiau aš supratau, kad jos nepagaminsiu, nes receptūros nežinojau, o kitų darbuotojų greta manęs nebuvo. Galiausiai padariau kavą visiškai ne pagal tą receptūrą, bet klientas liko patenkintas“, savo patirtimi darbe dalijosi pašnekovė.

Dabar R. Mikašauskaitė užsiminė, kad tokias situacijas geriausia spręsti pasiteiraujant kliento, kokio tipo kava galėtų būti arba pamėginti savarankiškai suprasti, iš kokių skonių ar produktų reikės gaminti. Tačiau norint tapti geriausiu savo srities profesionalu, anot kavinės vadovės, reikia ne tik nuolat tobulėti, bet ir nebijoti klysti.

„Įgūdžiai ateina per praktiką, tad pats žmogus turėtų norėti dirbti. Kitu atveju iš jo darbo jokių vaisių nebus. Žmogus turėtų domėtis, lankytis kitose kavinėse ir stebėti, kaip dirba kiti, kaip bendraujama su klientais. Dažnai konkurentų darbas įkvepia tobulėti ir leidžia pamatyti savo daromas klaidas, todėl kavos ruošimo meistrai turėtų lankytis ne tik toje kavinėje, kurioje dirba“, teigė R. Mikašauskaitė.

Kodėl nesidomime kavos istorija?

Kavos kultūra yra neatsiejama nuo tokių šalių kaip Italija, Ispanija, Turkija ir kt. dalis, tačiau Lietuvoje ji dar tik formuojasi. Kaip pastebėjo R. Mikašauskaitė, šiuo metu Lietuvoje žmonės retai domisi kavos istorija, nes vis dar trūksta informacijos apie tai.

„Esu atkreipusi dėmesį, jog Lietuvoje kavos kilme, rūšimis bei istorija domisi tik su tuo dirbantys žmonės. Taip pat daug įvairių šaltinių apie kavą yra anglų kalbą, todėl galbūt tai yra vienas iš trukdžių domėjimuisi“, teigė kavinės vadovė.

Kalbant apie kavos pasirinkimą, profesionalė išskiria klientų amžių, nes pastebima, kad vyresnio amžiaus žmonės paprastai renkasi klasikinius kavos skonius, o jauni yra labiau linkę eksperimentuoti, atsižvelgti į rekomendacijas.

Pati pašnekovė pataria atkreipti dėmesį į kavos pakuotę. Čia visuomet būna pažymėta, ko galima tikėtis ir kokio saldumo, rūgštumo, kartumo ar stiprumo kava bus.

„Taip pat atkreipkite dėmesį, iš kokios šalies jūsų pasirinkta kava yra, nes atitinkamas poskonis yra būdingas tik tam tikroms šalims. Perkant kavą kavinėje apie ją daugiau papasakoti galės ir darbuotojai“, teigė „Caffeine“ kavinės vadovė R. Mikašauskaitė.

Barista R. Mikašauskaitė vadovauja dar šios vasaros pabaigoje atidarytai naujo koncepto vietai.

Kavinių tinklas „Caffeine“ drauge su „Delfi TV“ atidarė naują erdvę, kurioje svečiai turi galimybę ne tik mėgautis kava bei skanėstais, tačiau ir gyvai stebėti filmavimus, pamatyti televizijos ekrane dažnai matomus veidus iš arti. Verslo centre „Vertas“, esančiame Gynėjų g. 16, Vilniuje galima užsukti į „TV Coffee House“ – taip pavadinta netradicinė kavos ir TV erdvė, ir ten išgerti skanios kavos.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)