„Šiuo metu darbdaviai jaučia didžiulį tinkamų darbuotojų trūkumą ir viena pagrindinių to priežasčių – darbuotojai neturi reikiamų darbui žinių ir kompetencijų. Šią problemą pagilino pandemija, dėl kurios dalis įmonių perėjo į nuotolinį darbą, kita – įdiegtos naujos technologijos ir programos. Tad pastaruosius keletą metų informacija ir situacija keičiasi itin sparčiai. Žmonėms nebeužtenka turimo išsilavinimo, auga poreikis plėsti žinias, įgyti naujų kompetencijų.
Božena Petikonis-Šabanienė

Tie, kas įgyja reikiamų ir aktualių žinių, laimi geriausiai apmokamas darbo vietas, aktyviai kyla karjeros laiptais, nes dėl jų konkuruoja keli ar net keliolika darbdavių“, – teigia pasaulinės personalo sprendimų kompanijos „Manpower“ direktorė Božena Petikonis-Šabanienė.
„Pastebime, jog vis daugėja imančiųjų paskolas tobulinimosi kursams, gilinančių savo profesinę sritį ar įgyjančių naujų kompetencijų. Galima įžvelgti tendenciją, kad mokslas tarp suaugusiųjų tampa vis populiaresnis sprendimas“, – pastebi skolinimo internetu platformos „Vivus.lt“ vadovė Giedrė Štuopė.
Giedrė Štuopė

Tad kokie yra penki aspektai, kuriuos reikėtų permąstyti suaugusiems, pasiryžusiems tęsti mokslus?

1. Kas mane motyvuoja?

Sugrįžimas prie mokslų – kur kas lengvesnis, kai yra užsibrėžti konkretūs tikslai. Galbūt siekiate gauti savo svajonių darbo vietą arba jau kuris laikas stengiatės kilti karjeros laiptais, tačiau vis dar trūksta tam tikrų įgūdžių ir žinių? Gal patirties ir kompetencijų turite pakankamai, tačiau tai įrodančio sertifikato – ne?

Suaugusieji taip pat renkasi kursus ar studijas, norėdami pakeisti karjeros kryptį, pradėti savo verslus, išbandyti save naujose srityse. Kodėl svarbu apie tai pagalvoti prieš pradedant mokslus? Aiškiai žinant savo tikslą, kur kas lengviau tinkamai išsirinkti naudingą studijų programą bei atrasti pakankamai motyvacijos įveikti visą kursų ar studijų ciklą.

2. Kokią studijų ar kursų programą pasirinkti?

Šiais laikais siūloma skirtingų programų: nuo kelis mėnesius trunkančių kursų iki kelerių metų universitetinių programų. Dėmesį verta atkreipti ne tik į Lietuvos, bet ir į užsienio universitetų siūlomas programas, sėkmingų užsienio įmonių siūlomus profesinių kompetencijų lavinimo kursus.

3. Ar gebu valdyti laiką?

Prieš nusprendžiant sugrįžti prie mokslų, ar ne, reikėtų įvertinti, ar tikrai pavyks viską suderinti su dabartinėmis atsakomybėmis. Kitaip nei studentų, vyresniųjų gyvenime dažnai jau figūruoja darbas bei šeima, tad ir gebėjimas suderinti šias sritis su mokslu tampa svarbiu faktoriumi.

Kita vertus, nuotolinės studijos pasiūlo, kaip šią dilemą spręsti – dėl suteiktos laisvės paskaitas perklausyti bei atsiskaitymus rašyti pasirinktu metu mokslą su kitais įsipareigojimais suderinti kur kas lengviau nei einant į paskaitas gyvai.

4. Kaip susimokėsiu už mokslą?

Neretai suaugusieji papildomus kursus ar studijas pasitinka jau turėdami rimtų finansinių įsipareigojimų: būsto, automobilio paskolų. Kai kuriais atvejais, grįžimas prie aukštojo mokslo, pavyzdžiui, magistro studijų, pareikalauja susimažinti etatą darbe ir tuo laikotarpiu netekti dalies pajamų. Finansinių iššūkių gali kilti ir pasirinkti brangūs profesiniai kursai.

„Pastebime, jog daugėja imančiųjų paskolas mokslui. Kaip ir kiekvienas brangus dalykas, apie kurį svajojame, bet vis neprisiryžtame nusipirkti, studijos ar kursai gali laukti metų metus iki kol prisiruošiame žengti žingsnį“, – pastebi „Vivus.lt“ vadovė.


5. Ar mokslas – verta finansinė investicija?

Dažnai profesionaliausi kursai ar aukštojo mokslo studijų programos neapsieina be išlaidų. Ar verta investuoti didelę sumą į mokslą? Jungtinių Valstijų Nacionalinio švietimo statistikos centro duomenimis, absolventai, turintys magistro ar aukštesnį diplomą, uždirba 28 procentais daugiau už absolventus, turinčius tik bakalauro diplomą.

Kitas tyrimas atskleidė, kad absolventai, turintys bakalauro diplomą, uždirba 57% daugiau nei tik mokyklą baigę jų bendraamžiai. Suaugusiųjų mokymai atsiperka ir norintiems pradėti verslus – vykdomi verslo finansų apmokymai, kurių dėka naująjį finansų pamatą galima statyti ant naujosios veiklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)