Esate įgijusi ne vieną aukštojo mokslo diplomą, tačiau šiandien jus galima sutikti levandų ūkyje. Papasakokite apie savo karjeros kelią.

Turiu du bakalauro diplomus – istorijos ir gamtos geografijos. Po studijų baigimo nepatekau į mokyklą, teko dirbti daug darbų ir pasisemti įvairios patirties. Dirbau pasienyje raštvede, svečių namuose, baldų parduotuvėje ir tik po penkių metų atsiradus vietai mokykloje, nusprendžiau, kad jau atėjo laikas – pagal specialybę išdirbau dešimt metų.

O mano kelias link levandų ūkio, po teisybei, prasidėjo dar tada, kai man, vos tik baigusiai studijas, teko perimti visą tėčio ūkį. Tad, galima sakyti, jau 16 metų esu ūkininkė. Iš pradžių pas mus vyravo grūdinė kultūra, tačiau ūkis nebuvo didelis, todėl ją nebuvo pelninga auginti, tad ieškojome kažkokios alternatyvos. Norėjau, kad tai būtų mano hobis ir darbas viename.

Ir kaip jūsų mintyse atsirado levandos?
Levandų ūkio idėja kilo mano sesei Aušrinei grįžus iš Provanso. Kartu sodinome gėles darželyje, kai ji manęs pasiteiravo, o kaip būtų, jei visur prisodintume levandų. Su mama pagalvojome: o kodėl gi ne! Taip ir padarėme. Iš pradžių buvo keturios vagos, tačiau su metais jų vis daugėjo. Tad taip ir atasirado „Levandų ūkis“, prie kurio metams bėgant jau jungiasi ir mūsų vaikai.

Ar sunki buvo pradžia?

Ji niekada nebūna lengva. Svarbiausia buvo justi artimųjų paramą ir palaikymą, be jos niekaip nebūtume įstengę įgyvendinti mūsų idėjos. Teko daug savarankiškai mokytis, įdėti nemažai darbo ir pastangų. Nutarėme ne tik levandas auginti, bet ir gaminti produkciją iš jų. Domėjomės natūralia kosmetika, hidrolatais, išmokome ir žvakes lieti, gaminti vonios burbulus.

Vėliau teko sukti galvą, kaip tuos gaminius parodyti ir pristatyti žmonėms. Startavome socialinių tinklų platformoje, taip mus pamatė vietiniai miestelio žmonės, jie ir atvyko į pirmuosius organizuojamus renginukus. Pamatėme, kad jiems tai patiko, tad laikui bėgant atsirado daugiau poreikių edukacijai, o dabar tai yra populiariausia mūsų paslauga, kuri vadinasi „Nuo sėklos iki produkto“. Dėl šios edukacinės programos važiuoja turistai iš visos Lietuvos.

Kokie užsiėmimai populiariausi?

Lankytojams siūlome ne tik edukacijas, kurių metu supažindiname su levandų nauda, auginimo subtilybėmis, bet ir rengiame kūrybines dirbtuvėles, kurių metu galima patiems pasigaminti įvairius produktus. Viena tokių – „Natūralaus muilo–šveitiklio gamyba“.

Užsiėmimo metu galima susipažinti su muilo rūšimis, gaminimo būdais ir galima savomis rankomis susikurti išskirtinį kūno muilą–šveitiklį. Koks jis bus, priklausys nuo paties gamintojo kūrybinio polėkio ir fantazijos – galima muilą praturtinti kvapais, hidrolatu, natūraliais šveičiamaisiais priedais, tai yra, džiovintais augalais, druska, cukrumi.

O mūsų įkurtoje krautuvėlėje siūlome įsigyti begalę skirtingų produktų. Vienas populiaresnių yra levandų hidrolatas. 100% natūralus produktas turi švelnų, žemišką kvapą, suteikia odai skaistumo bei drėgmės.


Kaip kito žmonių susidomėjimas levandomis ir ūkiu?
„Levandų ūkis“ gyvuoja jau aštuonerius metus, tačiau tik prieš trejus metus sulaukėme didesnio žmonių susidomėjimo. Taip tikriausiai atsitiko dėl to, kad apie mus pradėjo rašyti žiniasklaida, ji padėjo pritraukti ir sudominti žmones iš visos Lietuvos. Juos labai domina vykstančios edukacijos, kurios pas mus vykdavo tik levandų žydėjimo sezonu, nes neturėjome tam pritaikytų patalpų. Tačiau kasmet mes vis plečiamės ir augame, tad šiemet įrengėme ir edukacijų salę, kur galėsime priimti lankytojus visus metus.

Ką ūkyje veikiate nužydėjus levandoms?

Mūsų laukia daug įvairiausių darbų. Pirmiausia, produktai – juos mes gaminame ištisus metus. Pavyzdžiui, muilo gaminimui reikia laiko, kad jis susistovėtų, tad šis gaminimo procesas užtrunka. Laiko reikalauja ir kiti mūsų ūkio produktai.

Taip pat turime sutvarkyti aplinką, persodinti augalus, apkarpyti, paruošti levandas žiemai ir ateinančiam sezonui. Ankščiau dar suspėdavau dėstyti istoriją Biržų technologijų ir verslo centre, tačiau ūkiui plečiantis teko pasirinkti vieną veiklą ir padaryti pertrauką nuo mokytojos karjeros. Šiandien visą savo laiką skiriu levandoms ir šeimai.

Ar ši veikla jums teikia laimę?

Žinoma, mane supa artimieji, šeimos nariai, kurie visada palaiko. Gera matyti ir lankytojų šypsenas, kurie atvyksta jau ne vienerius metus ir stebi mūsų veiklos augimą. Jų išsakyta nuomonė mums yra labai svarbi, o komplimentai skatina judėti pirmyn ir tobulėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)