Vaistininkė sako, kad tokie vaistai dažnu atveju yra veiksmingesni, nes pritaikomi ne tik pagal ligos diagnozę, bet ir pagal asmeninius paciento poreikius, pavyzdžiui atsižvelgiama į alergijas.

Anot Indrės Šiurkutės, vaistininkės analitikės, pagaminti galima įvairiausius dermatologinius preparatus – tepalus, tirpalus, miltelius ar suspensijas, taip pat geriamuosius tirpalus ar nosies, ausų lašus.

„Dažniausiai gauname gydytojo išrašytą receptą, kuriame nurodoma konkreti vaisto sudėtis, tačiau galime pasiūlyti ir vaistų pagal mūsų vaistinės iš anksto paruoštą sąrašą. Pavyzdžiui, vasarą populiarūs skysčiai nuospaudoms ir karpoms naikinti, tepalas odos iššutimams gydyti – tokių turime pasigaminę daugiau ir kai kuriuos iš jų žmogus gali įsigyti ir be recepto“, – sako farmacininkė.

Mažėja išrašomų gaminamų vaistų

Gamybinėje vaistinėje dirbanti I. Šiurkutė sako, kad individualiai gaminamų vaistų mažėja, nes senieji gydytojai išeina į pensiją, o nauji daug rečiau yra linkę rašyti gaminamų vaistų receptą.

„Galbūt didelę praktiką turintys medikai ne visada jauniesiems kolegoms perduoda receptus, galbūt reikia laiko ta patirtimi pasinaudoti. Žinoma, dažnu atveju greičiau ir paprasčiau yra išrašyti receptą gamyklose gaminamiems vaistams, o ne pačiam galvoti sudėtį, receptūrą, kuri būtų pritaikytas žmogui atsižvelgus į visus jo simptomus ir individualius poreikius. Juk žinome, kad pacientų srautai dideli, o konsultacijoms skirtas laikas ribotas“, – sako vaistininkė ir priduria, kad šiuo metu yra vos keli atvejai per visą Lietuvą, kad ir jauni gydytojai mokosi gaminamų vaistų sudėčių, receptų.

„Seniau, kuomet nebūdavo tokio didelio pramoninių vaistų pasirinkimo, importuojamų vaistų nuolat trūkdavo, beveik kiekviena vaistinė būdavo ir gamybinė. Gamindavo mikstūras nuo kosulio, vaikams įvairias rūgšteles virškinimui, tepalus odai. Vyresnio amžiaus gydytojai turi receptūras užsirašę, o jaunuosius medikus teoriškai studijų metu mokina, bet teorija ir lieka teorija, jeigu netaikoma praktikoje“, – sako Šilutėje ilgus metus vaistinėje dirbantis Gintaras Verbus.

Privalumas – individualus požiūris

BENU vaistininkas įsitikinęs, kad gydytojui tiksliai nustačius diagnozę ir žinant, kaip gydyti – specialiai konkrečiam pacientui pritaikytas vaisto receptas bus efektyvesnis, nes atsižvelgiama į individualias indikacijas.

„Pavyzdžiui, vaikui, kurio oda jautri, pramoniniu būdu gaminti vaistai ar tepalai gali būti per riebūs, per didelės koncentracijos. Tokiu atveju jie atskiedžiami arba sujungiamos kelios veikliosios medžiagos – būna situacijų, kai iš vaistinėje esančių vaistų reikėtų surinkti 5-6 skirtingus tepalus ir vis tiek norimo rezultato negautum. O gaminant individualiai, pagal gydytojo receptą, galime šias medžiagas sudėti į vieną tepalą“, – G. Verbui pritaria ir gamybinėje vaistinėje dirbanti I. Šiurkutė.

Anot farmacininkės, būna, kad žmogus alergiškas net vaisto pagrindui, tuomet jis keičiamas. „Deriname su gydytoju, kad pagamintas vaistas būtų kuo veiksmingesnis, kuo labiau pritaikytas konkrečiam žmogui. Turime pacientų, kurie eilę metų pas mus grįžta ir būna, kad gydytojas tą patį receptą kas pora mėnesių koreguoja – vis pritaikydamas pagal gydymo eigą, indikacijas“, – pasakoja I. Šiurkutė.

Kūdikiams ir senyvo amžiaus žmonėms gaminama daug vaistų miltelių pavidalu, nes tablečių jie negali nuryti. Taip pat pritaikoma ir vaisto koncentracija atsižvelgus į paciento amžių.

Kokie gaminami vaistai populiariausi?

Didžiąją dalį užsakomų gaminamų vaistų sudaro skirti odos problemoms spręsti: žaizdoms, bėrimams, sudirginimui, dezinfekcijai, įvairioms odos ligoms.

„Galime pagaminti tepalų ne tik gydymui, bet ir kosmetiniais tikslais, pavyzdžiui norint intensyviau drėkinančio tepalo – tuomet dedame šlapalo. Gaminame vitamininį kremą, rankų kremą, lūpų balzamą. Atsižvelgus į sudedamąsias dalis, daliai jų nereikia gydytojo recepto, taigi žmogus gali tiesiog pats užsisakyti vaistinėje“, – sako farmacininkė.

Vasarą taip pat paklausūs elektrolitus atstatantys milteliai – pavyzdžiui, netekus daug skysčių ir mineralinių medžiagų dėl vėmimo ar viduriavimo, taip pat sportuojantiems ir daug prakaituojantiems žmonėms.

Populiarus ir geriamasis kalio chlorido tirpalas – mikroelementas širdžiai stiprinti, raminanti arba kvaterio mikstūra – tai geriamieji vaistai stresui malšinti, esant nemigos problemoms, žvakutės su šaltalankių aliejumi, skirtos hemorojui gydyti. Beje anot I. Šiurkutės, tą patį vaistą galima pagaminti įvairiomis formomis – pavyzdžiui, kaip žvakutę arba kaip tepalą, taip pat pagal individualią situaciją gydytojas gali ir nuskausminamų medžiagų paprašyti pridėti.

Gaminamų vaistų paklausą diktuoja ir sezonai

Pandemijos aktualija – vis dar nemažėjantis dezinfekcinių skysčių poreikis – tiek tinkančių odai, tiek gleivinei. O artėjant rudens sezonui, pradeda augti ir gaminamų nosies lašų paklausa.

„Prie firminių purškalų nosiai žmogus pripranta ir jie nebeduoda norimo gydymo efekto, neretai gydant slogą net sulaukiama šalutinio efekto – slogos. Tačiau mūsų gaminami vaistai veikia kitaip – jie skirti konkrečiam atvejui, žmogus suvartoja kursą ir daugiau jų nebereikia, taigi liga įveikta ir nereikia chroniško nosies purškalų vartojimo“, – aiškina I. Šiurkutė.

Tiesa, vaistinėje gaminami vaistai galioja trumpiau nei pramoniniu būdu, nes į juos nededama konservantų. Vidutiniškai galiojimo laikas trunka apie mėnesį, bet gali būti ir 3 mėnesius ir tik 10 dienų, pavyzdžiui mikstūrų su valerijono šaknimi, pipirmėčių lapais – viskas priklauso nuo sudėties ir gaminimo technologijos.

Papildomos naudos: greitas pristatymas, kompensuojami vaistai

Anot vaistininkės I. Šiurkutės, vis dar gajus mitas, kad gaminamų vaistų reikia laukti ilgai, jų įsigyti galima tik didmiesčiuose ir tik keliose gamybinėse vaistinėse. Tačiau tiesa visai kitokia: „Gavę užsakymą vaistą dažniausiai pagaminame tą pačią dieną ir išsiunčiame į vaistinę visoje Lietuvoje. Taigi žmogus užsisakęs gaminamą vaistą Šilutėje, Klaipėdoje, Alytuje ar bet kuriame kitame mieste – jau kitą dieną jį gaus. O kauniečiai gali ateiti pasiimti tiesiai į gamybinę vaistinę – priklausomai nuo recepto, vaistus galime pagaminti ir per pora valandų, ir net per 10 min.

Vaistinėse gaminami vaistai yra kompensuojami taip pat, kaip ir pramoniniu būdu pagaminti firminiai vaistai. Tiesiog į jų sudėtį turi įeiti bent vienas kompensuojamas pramoninės gamybos vaistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)