Kaip pastebi išmaniųjų sprendimų mažmeninei prekybos rinkai kūrėjo „StrongPoint“ personalo vadovė Baltijos šalims Monika Romeiko, jei kitais metų laikais privilioti darbuotojų yra pakankamai sudėtinga, tai vasarą dėl prasidėjusio atostogų sezono šių iššūkių kyla dar daugiau. Visgi, anot žmogiškųjų išteklių ekspertės, egzistuoja strategijos, kurios padeda pasiekti ir rasti taip reikalingus darbuotojus nepriklausomai nuo metų laiko.

Padėtį pakeitė pandemija

Kaip pastebi M. Romeiko, vasara nėra pats idealiausias metas naujų darbuotojų paieškoms. Šiuo sezonu potencialūs kandidatai neretai susilaiko nuo didesnių pokyčių savo gyvenime, kadangi neturėdami darbo prioritetą skiria laisvalaikiui ir poilsiui, o tuo metu dirbantieji mieliau renkasi galimybę dirbti per nuotolį, nei vėl keliauti į biurą susipažinti su naujais kolegomis bei darbo procesais.

„Dėl šių priežasčių darbuotojų ieškančioms įmonėms labai sunku juos ne tik surasti, bet netgi susisiekti. Norėdami kuo geriau atsipalaiduoti ir atsiriboti nuo juos supančios aplinkos, žmonės vis dažniau bando atsišlieti ir nuo turimų technologijų – socialinių tinklų ir telefono. Tad nors vasarą į laisvas darbo vietas kandidatuojama ir taip rečiau nei kitais metų laikais, tačiau šiemet dėl pandemijos padėtis ypač neparanki“, – teigia M. Romeiko.

Anot jos, šiandien rinkoje stebimas itin didelis talentų pritraukimo specialistų, .NET programuotojų, kokybės užtikrinimo analitikų, išmanančių techninį aptarnavimą darbuotojų stygius. Jų atlygis gali kelis kartus viršyti vidutinį darbo užmokestį.

Gelbsti ir įmonės viduje sukuriamos galimybės

Visgi labiausiai problemiška sritis, anot pašnekovės, – IT specialistai, dėl kurių pešamasi visoje Lietuvoje. Asociacija „Infobalt“ skaičiuoja, kad šiame sektoriuje trūksta apie 14 tūkstančių darbuotojų. Padėtį dar labiau pabloginti ir konkurenciją dėl šios srities specialistų sustiprinti turėtų 43-ių Baltarusijos įmonių persikėlimas į Lietuvą. Apie tokius planus svarsto dar antra tiek.

„Pagalius į ratus didelei daliai įmonių kiša ir jos veiklos profilis. Pavyzdžiui, mes esame geriau žinomi mažmeninės prekybos nei IT rinkoje, todėl kur kas lengviau rasti rinkodaros, pardavimų ar tiekimo nei technologijų specialistų. Tačiau tai nekeičia situacijos, kad dabar mums ypač trūksta bent kelerių metų patirtį turinčių .NET programuotojų“, – pasakoja „StrongPoint“ atstovė.

Anot jos, kai kuriais atvejais iš padėties suktis verslas bando priimdamas pradedančius programuotojus, tačiau šis sprendimas neretai reikalauja papildomų laiko kaštų juos apmokant. Taip pat, naudojantis vidiniais ištekliais, darbuotojai gali pasinaudoti vertikalios, kai siekiama aukštesnių pozicijų savo specializacijoje, ir horizontalios vidinės karjeros, kai persikvalifikuojama iš vienos srities į kitą, galimybėmis.

„Tokias galimybes suteikiame ir mes, matydami, kad tai gali atnešti abipusės naudos. Esame turėję pavyzdžių, kai neturėdami patirties darbuotojai nori išbandyti save, pavyzdžiui, programavime. Tuomet atsižvelgdami į darbuotojo motyvaciją ir norą persikvalifikuoti, sudarėme sąlygas jam išbandyti naują sritį ir toks sprendimas galiausiai pasiteisino“, – sėkmės pavyzdį pateikia pašnekovė.

Paieškoms – ne tik socialiniai tinklai

Tokios sėkmės istorijos – labiau išimtis iš taisyklės, tad ieškant naujų darbuotojų, anot pašnekovės, dažniausiai tenka pasikliauti įvairiomis įdarbinimo strategijomis. Viena tokių – naudojimasis darbo paieškų svetainėmis, tačiau jų lankomumas karštuoju metų laiku taip pat mažėja, todėl nėra pakankamai efektyvus bei gali neatnešti norimo rezultato.

Potencialių darbuotojų gali būti ieškoma ir tikslingai pasitelkiant socialinius tinklus. „Tinkamai išnaudojamas, „Linkedin“ vasaros sezonu gali būti gerokai efektyvesnis nei darbo paieškų svetainės. Pavyzdžiui, ši platforma turi funkciją, leidžiančią iškart atmesti netinkamus kandidatus ar jų ieškoti tik tam tikroje vietovėje. Taip pat patogu talpinti skelbimus, kurie pasiekia tik reikalingą auditorijos dalį, ar tiesiog siųsti tiesioginius pasiūlymus žinutėmis ir taip užmegzti asmeninį kontaktą su potencialiu kandidatu“, – pataria M. Romeiko.

Alternatyva internetinėms platformoms gali tapti bendradarbiavimas su darbuotojų paieškos agentūromis ar netgi vadinamoji „galvų medžioklė“. Visgi pastarasis metodas, nors ir yra nukreiptas į asmeninį kontaktą, dažniau taikomas ieškant potencialių darbuotojų į aukštesnes pozicijas.

Daug efektyvesnė strategija, pasak M. Romeiko, yra ieškoti potencialių kandidatų remiantis įmonės darbuotojų rekomendacijomis. „Ši taktika jau yra išbandyta visame pasaulyje ir iš tiesų gali atnešti teigiamų rezultatų. Negana to, šiuo atveju ir nauda yra dviguba: įmonė sulaukia kandidato iškart su rekomendacija, o rekomendaciją pateikęs kolega gauna premiją, kuri, pavyzdžiui, pas mus gali siekti ir 1000 eurų“, – pasakoja pašnekovė.

Svarbu pabrėžti privalumus

Kaip pasakoja „StrongPoint“ atstovė, norint pritraukti reikalingus darbuotojus, darbdaviui ar už įdarbinimo procesus atsakingai įmonei privalu pasiruošti atsakymus į dažniausiai kandidatų užduodamus klausimus. Vieni jų domisi galimybe dirbti per nuotolį, kiti kaip tik nori dirbti biure. Dar treti klausia, ar sulauks daug kūrybinės laisvės.

„Visgi norėdamas išlikti patraukliu, šiuolaikinis darbdavys turėtų suteikti kūrybiškumo laisvę patiems darbuotojams pasirinkti jiems patinkantį užduoties atlikimo būdą. Ta pačia filosofija reikėtų vadovautis ir kalbant apie darbo vietą. Pavyzdžiui, savo darbuotojams suteikiame didžiulį pasitikėjimo kreditą, liberaliai žiūrime į biure praleistą laiką, nes žinome, kad tai motyvuoti profesionalai. Todėl pusę metų jie gali dirbti ir iš svetur. O juk atėjus rudens darganoms, persikėlimas į ilgiau šiltu oru leidžiančią džiaugtis Ispaniją ar Italiją skamba išties pasakiškai“, – teigia M. Romeiko.

Pašnekovė pastebi, kad įmonės darbuotojai aktyviai naudojasi šiomis galimybėmis – pandemijos laikotarpiu iš 100 fizinių darbų vietų užpildytos buvo vos 20. Tiesa, dabar vis daugiau darbuotojų savo noru grįžta į biurą, tačiau jie ir toliau renkasi vadinamąjį hibridinį darbo grafiką.

„Be abejo, šiandien potencialius darbuotojus domina ir siūlomas naudų paketas, pavyzdžiui, sveikatos draudimas, papildomi laisvadieniai, įvairūs renginiai ir kt. Visgi svarbiausia, kad visa tai kurtų tvarų ir ilgalaikį santykį tarp darbdavio ir darbuotojo, kai pastarasis gali jaustus saugus ir laisvas tiek fiziškai, tiek emociškai“, – pasakoja M. Romeiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)