Tačiau būtent tokia patirtis Danijos karališkojoje karinių jūrų pajėgų akademijoje labiausiai ir užgrūdino Lietuvoje veikiančios JAV gigantės „Shift4 Payments Lithuania” programų vadovą Martyną Kairį.
Martynas Kairys

Pasak jo, ne kiekvienas moka pasakyti ir ne visi moka priimti grįžtamąjį ryšį, bet jo svarba kiekvieno iš mūsų karjeros bei asmeniniame gyvenime – didžiulė. M. Kairys pataria, kaip išmokti priimti ir kaip suteikti grįžtamąjį ryšį profesinėje srityje, kad rezultatai ne įžeistų, o priešingai, padėtų augti ir tobulėti.

1. Klausti tų, kurių nuomonė jums iš tikrųjų yra svarbi. Ne visi kolegos jums yra autoritetas, ne visi kolegos išmano jūsų atliekamas funkcija. Todėl pirmoji taisyklė – išsirinkti tuos žmones, kurie asmeniškai bei profesiškai jums yra artimi. Pradžioje išbandykite šią praktiką su savo artimaisiais.

„Klauskite savo šeimos narių, draugų: kaip aš galėčiau būti geresnis tėvas, mama, kaip man tapti geresniu sutuoktiniu ar draugu. Tokia praktika iš karto nebus natūrali, šį įprotį reikės prisijaukinti. Tačiau, jei tikrai norite nuoširdumo, vertingų įžvalgų bei rezultatų – turėsite priimti visą informaciją, kurią suteiks jūsų pašnekovas ir į ją atsižvelgti“, – pataria M. Kairys.

2. Grįžtamasis ryšys – tik, kai prašo ir jei prašo. Atgalinis ryšys vertingas ir produktyvus tik tada, kai žmogus yra pasiruošęs jį priimti. Todėl būtina išlaukti prašymo pasidalinti savo nuomone. Neprašyta ar nelaiku pažerta kritika dažniausiai žmogų įžeis, o visas pastabas pavers asmeniškumais. Taip nepavyks pasiekti jokio konstruktyvaus dialogo.

„Žmogus turi būti psichologiškai subrendęs gauti ir adekvačiai priimti savo kolegų pastabas. Dar daugiau – turi labai aiškiai suvokti, kad išsakyta informacija nėra asmeniška, kad ja siekiama padėti geriau atlikti darbą, efektyviau išnaudoti galimybes ir tobulėti“, – pastebi specialistas.

3. Tinkamas laikas ir vieta. Pasikeitimas atgaliniu ryšiu neturėtų vykti jūsų tiesioginėje darbo vietoje. Labai svarbu atskirti šią temą nuo visų likusių jūsų dienos darbų. Viena iš labiausiai pasiteisinusių praktikų, tai – trumpi pasivaikščiojimai ar iš anksto suplanuoti susitikimai tam skirtose vietose. Kitas svarbus aspektas – jūsų emocinė būsena. Prašyti atgalinio ryšio reiktų tada, kai esate geros nuotaikos, konstruktyvūs, pozityviai nusiteikę.

„Geriausias laikas tokiam pokalbiui – popietė. Taip net ir emociškai sunkus pokalbis nesugadins visos dienos darbų. Bene geriausia tokio pokalbio forma – pasivaikščiojimas. Fiziškai judant pavyksta išvengti tiesioginės konfrontacijos, visas pokalbis įgauna kitą perspektyvą bei emociją. Lengva atsitraukti, išgirsti, ką nori pasakyti kolega, o vėliau sugrįžti prie įprastos rutinos darbo vietoje“, – pataria M. Kairys.

4. Ne tik išklausyti, bei ir atsižvelgti. Pradžioje ne visi supranta, ką ir kaip reiktų daryti su gauta informacija ar pastabomis. Svarbiausia dalis – žmogus, kuris mums davė grįžtamąjį ryšį, turi pamatyti ir teigiamas atvirumo pasekmes.

„Geras pavyzdys – labai dažnai užkrečia. Paprašyti pasidalinti savo nuomone ar atgaliniu ryšiu ir pamatę, kad į išsakytas pastabas kolega įsiklauso, vėliau tokią praktiką norėsime vis dažniau pritaikyti ir sau“, – sako M. Kairys.

5. Pasiimti tai, kas aktualu ir įgyvendinama. Ne visas atgalinis ryšys, kurį gausite, bus apie jus, ne visi žmonės, į kuriuos kreipsitės, mokės ir gebės tinkamai suteikti atgalinį ryšį. Todėl būtina rami, adekvati ir racionali reakcija į išsakytą informaciją.

„Kaskart padėkokite už visus pastebėjimus, kuriuos nuoširdžiai išsakys kolega ir nepamirškite perklausti, pasitikrinti, ar teisingai vienas kitą supratote. Po kiekvienos tokios sesijos patariu užsirašyti visas vertingas mintis bei idėjas, su kuriomis jūs planuojate dirbti ateityje, ką bus galima tobulinti. Bet tuo pačiu būtina prisiminti, kad artimiausiu metu visų jų greičiausiai nesugebėsite įgyvendinti. Užrašai padės prisiminti ir vėliau pasitikrinti savo tobulėjimo kryptį“, – sako M. Kairys.

Galiausiai M. Kairys pataria nepamiršti, kad atgalinio ryšio siekimas yra drąsus žingsnis, nukreiptas kiekvieno iš mūsų tobulėjimui, todėl kaskart išdrįsę tokią praktiką atlikti nepamirškite save pasveikinti ir sau padėkoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)