Pasak „Lietuvos draudimo“ IT departamento direktorės Astos Kalinauskienės, net penktadalis įmonės IT departamento darbuotojų yra persikvalifikavę iš kitų sričių, daugiau nei pusė iš jų — vidiniai darbuotojai, atėję į IT iš kitų pozicijų. Dėl pandemijos norinčiųjų tobulinti įgūdžius IT srityje bei gerinti technologinį raštingumą tik daugėja, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Į IT persikvalifikuoja daugiau moterų

„Norint persikvalifikuoti į IT specialybę nėra nei amžiaus, nei lyties apribojimų. Svarbiausia turėti analitinį mąstymą, motyvacijos ir noro tobulėti bei domėtis naujais dalykais. Taip pat labai svarbu atkaklumas, geri komunikavimo įgūdžiai ir mokėjimas dirbti komandoje“, — kalba A. Kalinauskienė.

„Lietuvos draudimo“ IT departamente iš viso dirba 57 darbuotojai, penktadalis jų yra persikvalifikavę iš kitų sričių, daugiau nei pusė — „Lietuvos draudimo“ darbuotojai, pakeitę profesinę sritį. Nors departamente dirba daugiau vyrų, tarp persikvalifikavusių iš kitų sričių daugiau yra moterų — 58 proc. „Lietuvos draudimo“ patirtis rodo, kad keisti profesiją į IT specialisto kol kas labiau linkę jauni žmonės, tačiau nėra vienos taisyklės, iš kokių sričių persikvalifikuojama dažniausiai.

„Tarp puikių IT specialistų, kuriuos turime, yra įvairių sričių darbuotojų, pavyzdžiui, smulkusis verslininkas, viešbučio administratorė. Tokia įvairovė tik dar kartą parodo, kad tai, ką darei anksčiau, nėra tiek svarbu. Daug svarbiau motyvacija ir atkaklumas“, — sako A. Kalinauskienė.

Vidiniai darbuotojai kuria pridėtinę vertę

Pasak A. Kalinauskienės, bendrovė skatina persikvalifikuoti vidinius darbuotojus, kurie puikiai pažįsta organizaciją, išmano verslo procesus ir bendrovėje naudojamas verslo sistemas. Persikvalifikavę darbuotojai „Lietuvos draudimo“ IT departamente turi tokias pat galimybes kilti karjeros laiptais kaip ir kiti IT kolegos.

„Persikvalifikavę darbuotojai jau pasiryžo keisti profesiją, todėl nuolatinė kaita, kuri būdinga IT sričiai, jiems nėra didelis iššūkis. Jie turi darbo patirties kitose srityse — tai irgi kuria pridėtinę vertę. Mes turime suteikti jiems galimybę toliau mokytis ir tobulinti IT žinias, stebėti pažangą bei nukreipti reikiama linkme. Ne mažiau svarbu naujuosius kolegas integruoti į IT profesionalų komandas, kur jie galėtų mokytis iš labiau patyrusių kolegų ir greičiau įgytų reikiamų žinių“, — sako A. Kalinauskienė.

Populiarėja pažengusiųjų studijos

IT įgūdžių galima įgyti ne tik studijuojant aukštojoje mokykloje, bet ir pasirinkus šios srities kursus. Pavyzdžiui, „CodeAcademy“ programavimo akademijos kursus kasmet baigia apie 900 studentų, didžioji jų dalis siekia įgyti specialybę ar persikvalifikuoti. Šios bendruomenės vadovas Šarūnas Dignaitis sako, kad vis daugiau žmonių renkasi ne tik pradedančiųjų kursus, bet ir visus metus trunkančias pažengusiųjų studijas, kurios yra tiesioginis tiltas į IT specialisto kėdę. Taip pat IT sritį renkasi vis daugiau moterų, tačiau daugelis jų nori gilintis į SEO ir skaitmeninės rinkodaros sritį, tinklalapių dizainą, o ne programavimą.

„Mokytis IT ateina labai skirtingi žmonės. Vieni yra dar tik baigę mokyklą ir renkasi programavimo kursus vietoje universitetų, kiti — jau dirbantys keletą ar net dešimtis metų ir nusprendę kardinaliai pakeisti darbo sritį. Amžius svyruoja apie 30 metų, tačiau turime ir 80-ies metų JAVA studentų, kurie stebina savo smalsumu net ir pačius jauniausius“, — kalba Š. Dignaitis.

Pasak jo, norint persikvalifikuoti į IT sritį, privalumas yra bazinės anglų kalbos žinios bei bendras kompiuterinis raštingumas. Tam tikrose programavimo srityse pravartu gebėti dirbti su duomenimis ir turėti bendrų matematikos žinių. Reikėtų nepamiršti ir gebėjimo bendrauti, spręsti iššūkius, mokytis bei kitų „minkštųjų“ įgūdžių, kurie padeda norint jungtis prie inovatyvių įmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)