Nors šią vasarą darbo pasiūlymų tikrai netrūksta, vis daugiau moksleivių vasaros atostogų metu ieško galimybių įdarbinti savo pačių idėjas, jaunatvišką maksimalizmą ir užsiimti savarankiška veikla.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2020 metais savarankišką veiklą Lietuvoje pradėjo 321 asmuo nuo 14 iki 17 metų. Populiariausios veiklos, kurias pernai rinkosi jaunieji verslininkai, buvo reklamos bei pašto ir kurjerių veikla, maisto, tekstilės prekyba kioskuose ir prekyvietėse, fotografavimo ir kt.
Laura Čeber

Kaip pradėti savo veiklą?

Civilinio kodekso 2.8 straipsnis nustato, kad nepilnamečiai nuo 14 iki 18 metų sandorius sudaryti gali turėdami tėvų arba rūpintojų sutikimą. Taigi, moksleiviai nuo 14 iki 18 metų individualią veiklą – veiklą pagal verslo liudijimą ar pagal individualios veiklos pažymą, išskyrus įmonės steigimą, gali vykdyti tik su tėvų ar globėjų raštišku sutikimu.

Yra ir kita galimybė: galima vykdyti veiklą pagal verslo liudijimą, kai verslo liudijimą įsigyja nepilnamečio tėvai, o asmuo nuo 14 metų gali būti įrašytas į verslo liudijimą.

Kokią veiklos formą pasirinkti?

Laikinai, sezoninei veiklai kuo puikiausiai tinka jau minėtas verslo liudijimas arba individualios veiklos pažyma. Įsigyti verslo liudijimą arba registruoti individualią veiklą pagal pažymą galima e. būdu, prisijungus prie asmeninės mokesčių mokėtojo erdvės – Mano VMI, naudojant, pavyzdžiui, savo e. bankininkystės duomenis.

Kuo skiriasi verslo liudijimas nuo individualios veiklos pagal pažymą?

Verslo liudijimai išduodami per 4 darbo dienas tik tam tikroms verslo liudijimų klasifikatoriuje nurodytoms veiklų rūšims. Verslo liudijimas išduodamas terminuotam laikotarpiui: nuo minimalaus termino vienos dienos iki maksimalaus vienerių metų termino. Pajamos, gautos iš verslo liudijime nurodytos veiklos, apmokestinamos sumokant savivaldybių tarybų nustatytą fiksuoto dydžio pajamų mokestį, kuris bus paskaičiuotas VMI elektroninėje sistemoje teikiant prašymą ir nurodžius vykdomos veiklos terminą. Beje dar reikės nepamiršti ir PSD bei VSD įmokų, kurias administruoja Sodra. Daugiau apie tai: www.sodra.lt -> įmokos -> turiu verslo liudijimą.

Gyventojai, pasirinkę vykdyti individualią veiklą pagal pažymą, gali vykdyti bet kokios rūšies veiklą, išskyrus veiklą, kuriai vykdyti privaloma steigti įmonę (tokias veiklas nustato teisės aktai, pavyzdžiui, jūros krovinių krovimas ir kt.). Individualios veiklos pagal pažymą vykdymo laikotarpis yra neterminuotas, o veiklą galima pradėti vykdyti nuo užpildyto prašymo pateikimo dienos. Individualios veiklos pajamų apmokestinimas yra kiek sudėtingesnis ir jį verta išsistudijuoti išsamiai. Veiklos pagal pažymą atveju nėra fiksuoto mokesčio, o apmokestinamosioms individualios veiklos pajamoms taikomas nuo 5 iki 15 proc. siekiantis pajamų mokesčio tarifas, taip pat mokamos PSD ir VSD įmokos. www.sodra.lt -> įmokos -> vykdau individualią.

Pažymėtina, kad verslo liudijimai turi tam tikrus apribojimus, pavyzdžiui, per metus gauti 45000 Eur viršijančių pajamų, negalima teikti paslaugų įmonei ar parduoti prekių, kai veiklos sutampa. Be to, iš įmonių, nevykdančių analogiškos, kaip verslo liudijime nurodytos veiklos, per metus galima gauti ne daugiau kaip 4 500 Eur sumą.

Veiklos buhalterinė apskaita

Svarbu žinoti, kad tiek vykdantiems individualią veiklą, tiek įsigijusiems verslo liudijimą, privaloma vesti apskaitą. Valstybinė mokesčių inspekcija siūlo tam virtualų buhalterį i.APS, kuriuo galima naudotis prisijungus prie VMI informacinės sistemos i.MAS per e. bankininkystę ar su VMI priemonėmis. Naudojantis šia priemone nereikės pildyti popierinio pajamų ir išlaidų žurnalo, bus suteikta galimybė išsirašyti sąskaitą faktūrą ar pirkimo-pardavimo kvitą, VMI suformuos preliminarią gyventojų pajamų deklaraciją, kurią beliks tik patikrinti ir pateikti.

Veiklos nutraukimas

Tiek veikla pagal verslo liudijimą, tiek pagal individualios veiklos pažymėjimą gali būti nutraukiama elektroniniu būdu VMI svetainėje pagal pateiktą prašymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)