Sąsajas tarp technikos ir kūrybos atradęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto (Vilnius Tech) Kūrybinių industrijų fakultetas (KIF) jau išleido 3 renginių inžinierių laidas. Absolventų įsidarbinimo rodiklis pagal specialybę itin geras. Jaunieji specialistai dirba ne tik Lietuvoje bet ir užsienyje – Olandijoje, Jungtinėje karalystėje.

Renginių inžinerijos programos studentas Martynas Špiliauskas džiaugiasi savo pasirinkimu ir yra užtikrintas dėl profesinės ateities. Teigia, jog studijos padėjo atrasti save.

„Šiandien aš nebeįsivaizduoju savo gyvenimo be renginių – tai jau tapę didžiule dalimi manęs, visu mano laisvalaikiu, mano darbu. Renginiai man teikia didžiulę laimę. Tai – geriausias vaistas nuo bet kokios gyvenimiškos problemos“, – užtikrintai pabrėžia vaikinas.

Stoti į studijų programą paskatino tikslas plėsti žinias ir ateitį sieti su renginiais

Studentas M. Špiliauskas pasakoja, jog po mokyklos į renginių inžinerijos bakalauro studijų programą jį ir jo studijų draugus atvedė domėjimasis renginių industrija.

„Jau nuo 9-tos klasės žinojau, kad mokysiuosi čia ir niekada nesudvejojau. Dar būdamas moksleivis pradėjau įgarsinti mokyklos, vėliau miestelio, rajono renginius. Dar vėliau pradėjau šviesti renginius. Baigęs mokyklą dirbau renginių organizatoriumi. Mes, renginių inžinerijos studentai, esame skirtingi, tačiau mus visus domina renginių industrija. Dar iki studijų beveik visi užsiėmė su renginiais susijusia veikla: kas organizavo, dainavo, įgarsino, švietė ar „bilietavo“ renginius“, – teigia studentas M. Špiliauskas.
Martynas Špiliauskas

Jis taip pat pabrėžia, jog visų įstojusių tikslas bendras – gilinti jau turimas savarankiškai iki studijų įgytas žinias, atrasti ir sužinoti daug naujų dalykų ir sieti ateitį su renginiais. Pasak vaikino, naujausia technika reikalauja daugiau žinių ir mokslinio požiūrio, nei anksčiau renginiuose paplitusios technologijos. Reikiamos žinios – universitetinio lygio.

Vienintelė Lietuvoje ir viena iš nedaugelio pasaulyje Renginių inžinerijos programa atsirado iš poreikio verslui.

„Viso pasaulio pramogų bei scenos menų rinka sparčiai plečiasi, daugėja technologiškai pažangių teatrų ir koncertų salių, gerėja įvairių kultūros centrų techninis aprūpinimas. Šioje srityje dirba neblogai atskiras sritis, tokias, kaip įgarsinimą, apšvietimą įvaldę savamoksliai. Tačiau sudėtingėjant bei įvairėjant technikai, jų kvalifikacija tampa nepakankama. Sparčiai besivystančios technologijos leidžia automatizuoti daug darbų, tačiau jas valdyti būtinos įvairios technikos ir vadybos žinios, kurias gali suteikti universitetas“, – pasakoja Vilnius Tech KIF dėstytojas, renginių organizatorius ir techninis direktorius bei VšĮ „Muzikos zona“ vadovas Dovydas Bluvšteinas.

Renginių inžinerijos bakalauro studijų programa orientuota į visapusiško specialisto parengimą. Programos siekis – paruošti specialistą, kuris būtų laisvas rinktis ir tam turėtų universalių žinių – apšviesti ar įgarsinti ne tik teatro spektaklį, tačiau užtikrinti ir masinio festivalio kokybišką techninį įgyvendinimą.

Studijų įvairiapusiškumas

Dėstytojas D. Bluvšteinas prisimena, kad rengiant renginių inžinerijos studijų programą pastebėta, jog dauguma renginių industrijos specialistus ruošiančių programų yra nišinės – ruošia kryptingai į specializacijas, dažniausiai studijinį įrašymą, teatrinį apšvietimą.

„Kuriant šią studijų programą atsižvelgta į rinkos dinamiką – technologijų ir technikos pažangą. Nuspręsta rengti bendrą paruošiamąjį kursą, kur įgyjamos teorinės ir praktinės žinios – universalios, o po bakalauro studijų galima gilinti žinias tolesnėse studijų pakopose, įsidarbinti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – prisimena vienas iš programos įkūrėjų.

Studijų programa sudaryta iš fundamentinių žinių ir atitinkamai specialybei reikalingų žinių. Studijuojant įgyjama elektronikos, inžinerijos, mechanikos, matematikos, fizikos, informacinių technologijų, vadybos, komunikacijos pagrindų.

Studentas M. Špiliauskas patvirtina, jog studijose jaučiamas įvairiapusiškumas – be filosofijos ir kitų fundamentalių žinių studentai mokomi net potencialių dalyvių psichologijos, renginio saugumo ir kt.
„Mūsų studijos yra labai plataus profilio. Pirmaisiais metais tenka susipažinti su tokiais kursais, kurių niekada neįsivaizduotum, kad inžinierius turėtų krimsti. Pavyzdžiui, filosofija, kuri tikrai suteikia savito žavesio, kuomet pilna salė inžinierių bando suprasti savo mąstymą. Visgi, esame būsimieji inžinieriai, todėl didelį dėmesį skiriame skaičiams ir formulėms. Mokomės labai daug ir įvairių formų tiksliųjų mokslų – nuo aukštosios matematikos iki pastatų, tiltų konstravimų“, – pasakoja Renginių inžinerijos studentas.

Jis ragina tiksliųjų mokslų, kurie programoje neišvengiami, nebijoti ir teigia, kad juos suprasti visada padeda dėstytojai.

Studijų metu studentai gali įgyti tarptautinės patirties, atlikdami praktiką arba išvykdami į studijų mainus užsienyje. KIF plėtros prodekanė ir tarptautinių ryšių koordinatorė Angelė Tamulevičiūtė–Šekštelienė sako, jog tarptautinė patirtis yra svarbi kiekvienam studentui.

„Gan dažnai iškylantis klausimas jaunam žmogui, besirenkant studijas, kur stoti: į Lietuvos ar užsienio aukštąją mokyklą? Tačiau gal kiek rečiau susimąstoma, kad galima vienu šūviu nušauti du zuikius: studijuoti Lietuvoje, ir įgyti studijų ir darbinės patirties užsienyje. Labai skatiname mūsų studentus įgyti patirties studijuojant vieną arba du semestrus užsienio aukštosiose mokyklose. Ir ne tik studijuojant, bet ir atliekant praktikas užsienio įmonėse, dirbant su įvairaus mąsto renginiais“, – pabrėžia tarptautinių ryšių koordinatorė A. Tamulevičiūtė–Šekštelienė.

Kiekvienam studentui per visus studijų metus yra suteikiami 12 mėn. mobilumo. Studentai gali rinktis – vykti studijuoti į vieną ar kelias aukštojo mokslo institucijas arba įgyti profesinės patirties užsienio įmonėse.

A. Tamulevičiūtė-Šekštelienė teigia, jog universitetas ir KIF aktyviai plečia institucinių partnerių ratą tam, kad studentai per visą studijų laikotarpį įgytų kuo daugiau tarptautinės patirties. Jau antrais studijų metais studentai gali vykti į studijų mainų programas, o pirmąją praktiką užsienyje galima rinktis tik pabaigus pirmąjį kursą.

Partnerystė ir karjeros galimybes po studijų

KIF studentas M. Špiliauskas džiaugiasi, jog studijose netrūksta ir profesinės praktikos. Dar pirmame kurse studentai supažindinami su specialistų paklausa, pristatomos jų karjeros galimybės, netgi supažindinama su potencialiais darbdaviais.

Renginių inžinerijos studijų programa įgyvendinama bendradarbiaujant su renginių organizavimo verslo profesionalais – „Scenos techninis servisas“, „Mex Pro“, „Baltijos prodiuserių grupė“, menų fabrikas „Loftas“, Džiazo galerija, pirotechnikos ir fejerverkų įmonėmis „Blikas“, „Prezentacijų spektras“.

KIF rengiami visapusiški renginių inžinerijos specialistai, sugebantys patenkinti tiek didelių muzikos festivalių, tiek televizinių transliacijų organizatorių techninius ir vadybinius poreikius.

„Buvau nustebintas, jog net pirmaisiais studijų mėnesiais buvo organizuojamos ekskursijos į įmones, jog galėtume pamatyti, kaip viskas vyksta iš tiesų, pabendrauti su jau esamais specialistais ir net galimais darbdaviais. Jau antrame semestre turime atlikti mokomąją praktiką, kas iš tiesų yra neįtikėtina – pirmaisiais studijų metais jau tampi renginio dalimi, su tavimi bendrauja kaip su kolega, leidi laiką tarp tikrų profesionalų ir mokaisi tiesiai iš renginio aikštelės“, – įgyta profesine patirtimi džiaugiasi studentas.

KIF dėstytojas D. Bluvšteinas taip pat patikina, jog kiekvienais metais partnerių ratas plečiasi, kaip ir jų praktikos ir darbo pasiūlymai studentams ir absolventams. Taip pat fakultete kasmet atnaujinama technika, įsigyjama nauja, kuri leidžia studentams tobulinti techninius įgūdžius universitete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)