Tai padaryti padės Gyvenimo balanso ratas. Galbūt jau esate apie tokį girdėję, bet jeigu ne, pats metas sužinoti, kas tai per metodas.

Gyvenimo balanso ratas yra viena plačiausiai taikomų esamos situacijos analizės metodikų. Jos idėją suformulavo amerikiečių verslininkas, milijonierius ir motyvacijos kėlimo klausimų žinovas Paulas J. Meyeris.

Gyvenimo balanso rato diagrama – tai dalimis suskirstytas apskritimas. Paprastai tokių dalių, arba skilčių, būna aštuonios, bet jeigu norisi, apskritimą galima padalyti ir smulkiau. Kiekviena skiltis turi atitikti konkrečią gyvenimo sritį:

• karjeros,
• šeimos,
• draugų,
• sveikatos,
• hobių,
• pinigų,
• poilsio,
• saviugdos.

Šį sąrašą galima papildyti, pavyzdžiui, sportu, išvaizda, kūrybingumu ir t. t. – viską lemia konkretaus žmogaus prioritetai.

Nuo 0 iki 10

Šitai atlikus, reikia įvertinti savo pasitenkinimą dabartine padėtimi kiekvienoje iš įvardytų sričių. Naudodamiesi 10-ies balų skale, nulį skirkite už visišką nesėkmę, o dešimtuką – jei klostosi tiesiog puikiai. Nulis atitinka apskritimo centrą, o dešimtukas – kraštą.

Dabar nuspalvinkite apskritimo skiltis iki vertinant skirtą balą atitinkančio lygmens. Ar apskritimo viduje matote vientisa linija apibrėžtą ratą? Veikiausiai ne. 0–3 balai paprastai reiškia, kad reikia sunerimti, 4–7 – būtina atkreipti dėmesį, o 8–10 – kad padėtis beveik ideali. Tos sritys, kurias įvertinote žemiausiais balais, turėtų tapti jūsų augimo erdvėmis.

Dėdami pastangas konkrečių sričių tobulinimui, mes geriname asmeninio gyvenimo rato proporcijas. Veiklos, kurioms skiriame daugiausia dėmesio, su dideliu pagreičiu stumiasi pirmyn ir tempia iš paskos begalę kitų dalykų. Mūsų energija ir resursai visada būna nukreipti į tai, apie ką galvojame ir kuo užsiimame. Taip ratas ima suktis, spartindamas mūsų gyvenimo tempą, o mums pasiūloma vis daugiau galimybių, mes patiriame vis daugiau įspūdžių ir malonumo. Būtent tokia šio metodo taikymo prasmė.

Beje, jeigu visas savo gyvenimo sritis įvertinote daugmaž vienodais balais, tai anaiptol nereiškia, kad jūsų gyvenimas pilkas ir nuobodus. Veikiausiai ne iki galo išnaudojate turimą potencialą.

Ko galima imtis?

Sakykime, viena iš prasčiausiai įvertintų sričių yra poilsio sfera. Jūs retai atostogaujate ir nepakankamai išsimiegate. Pamėginkite tai pakeisti ir patys pamatysite, kokią didžiulę naudą iš to gausite! Visų prima, pagerės jūsų išvaizda. Antra, tapsite energingesni, todėl daugiau jėgų galėsite skirti asmeniniam gyvenimui. Trečia, pavyks daugiau suspėti, todėl atsiras daugiau laisvo laiko, jėgų ir galbūt net pinigų kelionėms – juk kuo daugiau suspėji, tuo daugiau ir uždirbi! Jeigu išvyksite į kelionę su šeima, galėsite pradėti naują lapą šeimos albume, o tai juk – pliusas. Jeigu šeimos neturite, galbūt pasitaikys proga susipažinti su būsimu viso gyvenimo palydovu, o tai – milžiniškas pliusas! Niekada negali žinoti, kas tavęs laukia kelyje, bet netgi nauji įspūdžiai prisideda prie tobulėjimo. Ar jau suprantate, kiek visko gausite, įvykdę permainas vos vienoje gyvenimo srityje?

Šalia deformuoto rato piešinio parašykite, ką konkretaus galite padaryti, kad per apibrėžtą laiką, pavyzdžiui, kelis mėnesius, situacija pagerėtų. Tarkim, jei reikia kokybiškiau pailsėti, vakarais išeikite pasivaikščioti, įsigykite ortopedinę pagalvę arba nustatykite laikmatį, pagal kurį bus automatiškai išjungtas televizorius. Jei patiriate sveikatos problemų, užsiregistruokite pas gydytoją, pradėkite mankštintis, pakoreguokite mitybos racioną. Jeigu šlubuoja saviugdos sritis, užsirašykite į kokius nors kursus, daugiau skaitykite, apsilankykite muziejuje. Ir taip toliau.

Turite ne vien parašyti, ką reikėtų padaryti, bet ir nustatyti dienas, kada turėsite atlikti konkrečius darbus ar užsiimti konkrečia veikla. Tada jau veikite pagal planą! Kiekvieną dieną skirkite sau minimalią užduotį, priartinsiančią jus prie tikslo. Tiktai nepersistenkite. Pavyzdžiui, pirmosios treniruotės tikrai neturėtų būti 40 minučių trukmės. Veikite palaipsniui, kas dieną atlikdami po papildomą pratimą. Bilietą į kokį nors renginį galite iš anksto įsigyti internetu: taip nesukils pagundos nukrypti nuo plano.

Praėjus 2–3 mėnesiams vėl nusibrėžkite Gyvenimo balanso ratą ir palyginkite jį su ankstesniuoju.

Atminkite: jei norite kažką pakeisti, prireiks nemenkų valios pastangų.

Ar visada reikia pokyčių

Vis dėlto reikia pasakyti dar šį tą. Taip elgtis visiškai nebūtina: juk keistis reikia tiktai tiems, kuriems toks poreikis kyla iš vidaus. Ne visada reikia siekti idealo ir neprivaloma pirmauti visose srityse – visi juk vadovaujamės asmeniniais prioritetais.

Taigi, Gyvenimo balanso ratas puikiausiai pasiteisina kaip momentinio pjūvio diagrama, nurodanti, kuriose srityse galima pasistengti, jeigu tai kelia nerimą. Tačiau jeigu nuoširdžiau mėgaujatės esama situacija, joks pasiekimų nebuvimas jūsų nesutrikdys.

Pavyzdžiui, jei neseniai susilaukėte kūdikio, visą jūsų dėmesį veikiausiai pasiglemžė šeimos sritis ir vaiko gerovė dabar jums daug svarbesnė nei bet kuris pasaulio muziejus. Galimybė stebėti, kaip jis auga, žinoma, džiugins kur kas labiau negu eilė prie „Monos Lizos“. Jei tokia padėtis atitinka didžiausius jūsų troškimus, tai ir puiku! Nėra jokio reikalo stumti save į depresiją ir priverstinai lipdyti harmoniją. Ateis laikas ir patys užsinorėsite pokyčių. O kol kas galite tiesiog mėgautis ir džiaugtis.

Galbūt po poros metų pirmoje vietoje atsidurs mėgstami užsiėmimai, hobiai, o dar vėliau – verslo reikalai. Kai svarbiausiu dalyku taps savirealizacija, tikėtina, išaugs ir pajamos. Aišku, gali būti ir taip, kad didžiausiu prioritetu jums liks šeima. Visų svarbiausia yra jausti, kad gyvenate savo gyvenimą ir toks gyvenimas jums prie širdies.

Tikrasis balansas turi nusistovėti žmogaus viduje. Įsiklausykite į save, į tai, ką sako širdis. Tai iš tiesų svarbu. Nesiviliokite madingomis tendencijomis, stenkitės neišduoti ir neprarasti savęs. Jei sugebėsite išlikti tikri, jūsų gyvenimas savaime bus harmoningas ir artimiausioje, ir tolimesnėje ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)