Lyderis ne duoda nurodymus, o moko savo komandą

Vizionierius, motyvatorius, strategas – taip dažnai įvardijami, apibūdami lyderiai. Visgi, jei lyderio pozicijas užimantis asmuo savo vaidmenį vertina kaip įprastą darbą, tai bus matoma ir siekiant rezultatų. Norint būti efektyviu vadovu, reikia tinkamos motyvacijos. Ar jums rūpi pinigai, prestižas, ar jūs nuoširdžiai norite įkvėpti žmones padaryti viską, kas geriausia? Tad pirmasis tikslas siekiant būti lyderiu turėtų būti nuoširdžiai sau atsakyti į klausimą – kodėl to norite? Nors kai kurie žmonės natūraliai linkę turėti gerus vadovavimo įgūdžius, to gali išmokti ir tobulėti kiekvienas.

Efektyvus vadovas žino, kaip nukreipti komandą tinkama linkme, o ne paprasčiausiai pasakyti jiems, ką daryti. Koučingo profesinio meistriškumo instituto (iPEC) prezidentas ir generalinis direktorius Lukas Iorio teigė, kad lyderiai turėtų mokyti savo komandos narius kurti labiau bendradarbiaujančią, atsidavusią darbo aplinką. Jei kontroliuojate žmonių veiksmus ir liepiate juos atlikti būtent kažkokiu konkrečiu būdu, o ne taip, kaip jie moka geriausiai pagal asmenines jų kompetencijas – negausite norimo rezultato. Lyderiai skatina augti komandą per mokymosi procesą, panaudojant stipriausias asmenines savybes.

Lyderystės pamatas – praktika

Investuotojo Ilja Laurso nuomone, lyderystė yra įgyjamas, praktinis įgūdis. Teorija kelią lyderystės link neabejotinai palengvina, tačiau siekiant tikslo prireiks bent šimto valandų praktikos.
Ilja Laurs

„Lyderystė tai galia motyvuoti kitus per savo pavyzdį, daryti kažką naujo ir kitaip. Generuoti idėjas, gebėti jas perduoti ir įkvėpti jomis kitus yra pagrindinės lyderio savybės“, – sako I. Laursas.

Lyderis yra tas, kuris eina kartu su visais ir per savo pavyzdį, gebėjimą įkvėpti, moka nukreipti grupę žmonių reikiama linkme. Lojalumas ir pagarba taip pat itin svarbus lyderio kompetencijų duetas, o
kūrybiškumas yra tiesiog privaloma lyderio savybė.

„Koks skirtumas, jei moki motyvuoti žmones, bet neturi idėjų? Kūrybiškumas yra išmokstamas įgūdis, bet dažnai žmonės tam neskiria pakankamai laiko. Kūrybiškumas turi kainą, nes žmogui labai sunku psichologiškai išsiskirti iš kitų ir pradėti elgtis kitaip. Jei esi minios dalis, niekada nebūsi lyderiu. Tai yra ta kaina, kurią sumoki už tai, kad esi kūrybiškas. S. Jobsas, D. Trumpas visada buvo ekstravagantiški, tai žmonės, kurie nebijo būti kitokiais, todėl yra lyderiai. Taip pat svarbi ir motyvacija – siekti tikslų, motyvuoti save. Apie tai kalbėsiu ir Alma Master renginyje rugpjūčio dvyliktą dieną Palangoje“, – komentavo I. Laursas.

Nepamirškite ir komunikacijos, juk tai, kaip jus supranta aplinkiniai – daro itin reikšmingą įtaką. Galite turėti daug idėjų, bet jei nesugebėsite jų perduoti kitiems – tai bus beprasmiška. Žmonės
pervertina savo gebėjimą perduoti mintis ir naiviai mano, kad kiti supranta juos tiesiogiai, tačiau šios kompetencijos galima išmokti, tereikia noro ir praktikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)