Kaip atrasti savo svajonių profesiją? Susirasti trokštamą darbą ir įtikinti darbdavį, kad esi tinkamiausias? Kaip savo požiūrį turės keisti darbdaviai norėdami atsirinkti ir išlaikyti geriausius specialistus? Mykolo Romerio universitetas pristato laidų ciklą „Gyvenimo startuolis“, kuriame – pokalbiai apie pasirinkimus baigus mokyklą, finansus ir gyvenimo būdą, keliones ir streso valdymą, profesinius iššūkius, rašoma pranešime žiniasklaidai. Praktiniai pašnekovų patarimai, sėkmės istorijos ir įžvalgos apie tai kas svarbiausia kuriant savo gyvenimo startuolį.

Pasak Mykolo Romerio universiteto Priėmimo ir rinkodaros skyriaus vadovės Simonos Laiconaitės, kiekvienas moksleivis yra startuolio kūrėjas. „Paskutinių klasių moksleiviai pradeda aktyviai gryninti savo stipriąsias puses, užtikrinančias sėkmingos ateities pasirinkimą, – pranešime žiniasklaidai sako S. Laiconaitė. – Būtent šiame žingsnyje kiekvienas kuriamas gyvenimo startuolis pasiekia kulminaciją. Kodėl? Suaugusiųjų gyvenimas kupinas iššūkių, darbo rinkos tendencijos kinta greičiau nei pavyksta jas sekti, pasirinkimų – galybė, o aiškaus tikslo, žinių ir gyvenimiškos patirties priimant svarbų sprendimą – ne visada pakanka.“

Anot S. Laiconaitės, niekam nebekyla klausimų, kad jaunimo galimybės neribotos, o veržlumas ir potencialas augti didžiulis. Kuriant startuolį belieka tik tinkamai pasirinkti investuotoją, kuris padėtų įsitvirtinti ir palaipsniui padėtų pavirsti į vienaragį kovotoją.

„Mes norime tapti kiekvieno moksleivio partneriu – investuotoju, – teigia S. Laiconaitė. – Šios laidos tikslas yra padėti kiekvienam jaunam žmogui, kuriančiam savo gyvenimo startuolį kuo lengviau įsilieti į suaugusiųjų pasaulį, išsigryninti savo unikalaus kūrinio tikslą, susidėlioti prioritetus ir suteikti naudingų patarimų sėkmingos ateities kelionėje.“

Laidos svečiai – skirtingų sričių atstovai: darbo rinkos ekspertai, darbdaviai ir tie, kurie šiandien gali tvirtai pasakyti: „Esu savo vietoje ir dirbu savo svajonių darbą“. Pirmoje laidoje – pokalbis su „CV Online“ marketingo vadove Rita Karavaitiene ir „Volfas Engelman“ rinkodaros ir socialinių tinklų komunikacijos specialiste Nora Zakarauskaite.

R. Karavaitienė: labai svarbu, kad žmogus norėtų nuolat mokytis

„CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė dalinasi savo įžvalgomis apie naujausias darbo rinkos tendencijas: paklausiausias ir nykstančias specialybes, pačius reikalingiausius darbuotojų įgūdžius ir asmenines savybes, kurias labiausiai vertina darbdaviai. Specialistė taip pat pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis profesiją ir kokios priežastys gali lemti didelę darbuotojų kaitą organizacijose.

Pasak R. Karavaitienės, kad ir kaip banaliai nuskambėtų, renkantis studijas ir profesiją tikrai daug lemia, ar tą darbą žmogui patiks dirbti: „Darbuotojai būna baigę studijas ne tas kurias norėtų, renkasi darbus ne tuos, kuriuos myli, ir tada motyvacijos jokiais pinigais neuždirbsi, nesuteiksi, nesuformuosi“, - pastebi R. Karavaitienė.

Tarp pačių patraukliausių darbuotojų savybių darbdaviams pašnekovė pirmiausia pamini darbuotojų įgūdžius mokytis: „Labai svarbus mokėjimas mokytis, nes labai greitai viskas keičiasi“, - sako R. Karavaitienė. Anot jos, ir kelis kartus per metus gali keistis ne tik pats darbo pobūdis, bet ir darbo įrankiai, darbo priemonės, todėl labai svarbu, kad žmogus mokėtų ir norėtų mokytis, įgyti naujų žinių ir kompetencijų.

Pasak R. Karavaitienės, kandidatuojant į konkrečią darbo poziciją labai svarbu, kad profesinės žinios ir kompetencijos kuo tiksliau atitiktų darbo pasiūlymo reikalavimus.

„Nežinau, ar ateityje mes naudosime gyvenimo aprašymą kaip darbo paieškos būdus ir priemones, bet gyvenimo aprašymuose labai svarbu tas atitikimas informacijos kaip save pateiki, kad ta informacija atitiktų tam darbo pasiūlymui kuriam kandidatuoji”, - pastebi R. Karavaitienė.

Pašnekovė sako, kad darbuotojui labai svarbu sugebėti save identifikuoti kaip profesionalą. „Dažnam tai išties gali būti sudėtingas dalykas, jie patiria begalines kančias kol suformuluoja, kas aš kaip profesionalas. Gebėti save įvardinti vienu sakiniu „kas aš kaip specialistas“ yra labai svarbu“, - pastebi R. Karavaitienė.

Nora Zakarauskaitė: mano vadovas man daug kartų sakė „ne“

Pirmoje laidoje – ir pokalbis su Z kartos atstove Nora Zakarauskaite. Mergina šiuo metu dirba kompanijoje „Volfas Engelman“, kurioje užima rinkodaros ir socialinių tinklų komunikacijos specialistės pareigas. Mergina darbo atrankoje įveikė kelis šimtus kandidatų. Kaip jai tai pavyko?

Nora pasakoja, kad savo CV išsiuntė paskutinę dieną. „Bet aš turiu taisyklę, kad jeigu parašyta išsiųsti CV, tai jis niekada negali būti paprastas, jis turi būti išskirtinis kažkuo, iš karto taupant laiką tiek to, kuris atrinkinėja, tiek mano – arba juos užkabins arba ne“.

Mergina sako, kad prieš siųsdama prašymą susipažino su kompanijos socialiniais tinklais, pateikė savo konkrečius pasiūlymus, ką ji galėtų padaryti, o CV pridėjo kaip papildomą informaciją. Nora sulaukė kvietimo sudalyvauti sekančiame atrankos etape ir atlikti užduotį.

Ji prisiminė ir tas emocijas, kurios užplūdo sužinojus, kad ją pasirinko iš kelių šimtų kandidatų: „Tai buvo toks šokas, nes aš galvojau, kad atvažiavau į paskutinį pokalbį. Atsimenu tą įspūdį, kur visi tokie kostiumuoti, didžiuliame pastate, kuriame nesuprantu, kiek aukštų, aš nesusigaudau, kokiais koridoriais jie ten mane vedžioja ir kiek ten tų salių ir kur kas sėdi. Ir ten pusė žmonių prisistato ir aš nežinau, kas tie žmonės...“

Nora pasakoja, kad ne viskas šiame darbe vyko sklandžiai ir santykius su vadovu teko gludinti. „Mano vadovas tikrai labai kietas žmogus, nes jis man daug kartų sakė „ne“, – pasakoja Nora. – Esu skaičius labai fainą knygą, kur iš tikrųjų sako, kad derybų mene “ne“ – jau geras ženklas. Tai supratau, kad yra du pasirinkimai – arba pradedu galvoti, kodėl man sako „ne“, arba einu (dirbti) kažkur kitur, nes man netinka, ką jie siūlo“.

Pasak Noros, už savo idėjas kompanijoje išties teko atstovėti, kol ir vadovai patikėjo, kad kompanijai reikia pokyčių ir bus tik geriau. „Vieną dieną buvo toks „Huston we have a problem”, – šypsosi Nora, – mums visiškai nesigauna, nes tu žiauriai užsispyrus, tu žiauriai crazy žmogus, mes jau čia turim įdirbį ir čia turi būti tam tikri dalykai. Ir aš sakau viskas su tuo yra super, labai fainai, bet jums reikia šviežių dalykų, todėl mane ir pasamdėt. Ir turbūt čia ir įvyko tas kertinis pokytis, kai mes kažkaip pagalvojom: aš suradau argumentus, kodėl jiems reikia to pokyčio, ir jie tada pasakė, kad iš tiesų gal mes patys nežinom, ko mes ieškom, o tu turi daugiau netgi savybių, nei mes įrašę į punktus“.

Visą laidą „Gyvenimo startuolis“ galima peržiūrėti Mykolo Romerio universiteto „Youtube“ kanale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)