„Apple“ įkūrėjas Steve‘as Jobsas, atlikdamas praktiką „Hewlett-Packard“, susipažino su būsimuoju partneriu Steve‘u Wozniaku. Vienas iškiliausių JAV dizainerių Tomas Fordas aistrą madai atrado atlikdamas praktiką Paryžiaus „Chloe“ mados namuose, nors tuo metu studijavo architektūrą. O etatiniu praktikantu vadintas „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas darbo patirtį kaupė tokiose bendrovėse kaip „Bank of Nova Scotia“, „Microsoft Canada“ ir „Pinnacle Research“.

„Yra daugybė sričių, kuriose galima tapti mokslų daktaru, tačiau taip ir neįgyti jokių praktinių gebėjimų. Aš tiesiog visada norėjau būti naudingas“, – yra sakęs E. Muskas.

Nuo praktikanto – iki vadovo

Studentams praktika dažnai yra būtina, tačiau specialistai darbo rinkos naujokams pataria į ją žvelgti ne kaip į prievolę, o kaip į galimybę – tokia patirtimi dalijasi ir pašnekovai.

Domantas Spudas prie „Western Union Lietuva“ komandos prisijungė prieš šešerius metus. Erasmus programą Italijoje baigęs finansų studentas pavasario semestrui ieškojo praktikos tarptautinėje bendrovėje ir rado ją bemdrovės apskaitos projektų komandoje.

„Po studijų Bolonijos universitete norėjau tokios praktikos, kuri leistų toliau kaupti globalią patirtį. Šioje įmonėje net ir dirbdamas lokaliai iš tiesų bendrauji su visu pasauliu“, – pasakoja D. Spudas.
Domantas Spudas

Anot pašnekovo, praktikos metu jis tikėjosi sužinoti, kaip veikia darbo rinka, ką reiškia dirbti globalioje organizacijoje. Tačiau didžiausią įspūdį praktikantui paliko tai, kad nuo pat pradžių jis pasijuto lygiaverčiu komandos nariu. „Kolegoms rūpėjo mano nuomonė, dirbau išties reikšmingus darbus, prie projektų teko prisidėti ne teoriškai, o iš esmės. Dienos prabėgdavo greitai, jose jaučiau prasmę“, – prisimena D. Spudas.

Nors pagrindinis jo tikslas nebuvo po praktikos įsidarbinti įmonėje, D. Spudas sako greitai pajutęs, kad galėtų čia pasilikti.

„Praktika man paliko tokį gerą įspūdį, kad jau šešerius metus dirbu bendrovėje“, – sako D. Spudas, šiuo metu einantis Pinigų plovimo prevencijos atitikties vadovo pareigas.

Ievai Trapikaitei ši įmonė tapo pirmąja darboviete, kurioje, pradėjusi nuo žemiausio laiptelio, ji pakilo iki Robotikos ir išmaniosios automatizacijos produkto vadovės pozicijos. Ieva pasakoja, kad trečiajame kurse, studijuodama finansus ir baigusi kadenciją studentų organizacijoje, ji panoro įgyti praktinės patirties įmonėje. Perskaičiusi tuo metu pasirodžiusius skelbimus, ji atkreipė dėmesį į tą, kuriame siūlyta ir projektinės veiklos, ir mokymų galimybių.

„Iš tarptautinės įmonės tikėjausi nemažai, tačiau patirtis lūkesčius viršijo. Visų pirma, labai svarbu tai, kad į praktikantą bendrovėje žvelgiama ne kaip į kavos nešiotoją, o kaip į darbuotoją. Lengva nebuvo, tačiau per tuos tris mėnesius gavau progą stipriai ūgtelėti ir kaip specialistė, ir kaip žmogus“, – įspūdžiais dalijasi pašnekovė.

Globali patirtis

Pasak I. Trapikaitės, praktika pasaulinėje įmonėje palanki tuo, kad čia yra sukurta ir taikoma praktikos programa, praktikantai nėra paliekami likimo valiai, jie glaudžiai dirba su kolegomis, mentoriais, užsiima ne vien funkcine veikla, bet ir projektais. Be to, praktikos komitetas jiems organizuoja mokymus.

„Tai reiškia, kad studentas įgyja ne tik funkcinių ir profesinių įgūdžių – jis mokosi komunikacijos ir organizavimo, projektų valdymo, viešojo kalbėjimo. Studentams, mano galva, suteikiama tikrai išskirtinių galimybių, – sako I. Trapikaitė. – Iš patirties prisimenu, kad pati labai daug klausinėjau, domėjausi ir buvau atvira. Su praktikos vadove ir skyriaus vadove ne kartą kalbėjome, kaip sekasi, kas nesiseka, kur norėčiau pagilinti žinias, kokios pagalbos reikėtų. Kai su vadovu ir kolegomis palaikai atvirą ryšį, labai lengva tobulėti, nebelieka neatsakytų klausimų ar uždarytų durų“.
Ieva Trapikaitė

Rodyti iniciatyvą

Dovilė Juškevičienė, įmonės Praktikos komiteto vadovė, akcentuoja, kad globalioje bendrovėje praktika nėra paliekama savieigai – praktikantai dirba pagal programą, kurios 70% sudaro funkcinė darbo veikla, 20% skiriama projektinei veiklai, o likusieji 10% – mokymams.

„Talentus praktikai kviečiame tam, kad ir mums, ir jiems ši patirtis būtų naudinga. Nenorime, kad praktikantai būtų standartinių, paprastų užduočių vykdytojai. Stengiamės, kad jiems patiems tektų paieškoti sprendimų, įgyvendinti tokius darbus, kurie būtų didesnių, reikšmingų projektų dalis“, - sako ji.

Ieva ir Domantas akcentuoja, kad svarbiausia į praktiką žvelgti kaip į galimybę „pasimatuoti“ darbą komandoje, įgyti patirties ir palikti teigiamą įspūdį įmonei, kuri gali tapti potencialiu darbdaviu.

„Mano atveju trys praktikos mėnesiai turėjo didžiulės įtakos septynių metų karjerai. Per šiuos metus įmonėje pakeičiau aštuonias pozicijas, kopdama vis laipteliu aukščiau. Tai dar vienas tarptautinės kompanijos privalumas – čia nuolat yra galimybių augti, daryti ne vien vertikalią, bet ir horizontalią karjerą“, – komentuoja I. Trapikaitė.

D. Spudas priduria, kad įmonė, kuri kviečia atlikti praktiką, žino, kodėl tai daro, kuo praktikantai yra naudingi jai ir ką ji pati gali pasiūlyti jauniems talentams.

„Todėl labai svarbu šiuos du-tris mėnesius vertinti kaip galimybę, o ne kaip laikiną stotelę. Geriausią įspūdį palieka ir daugiausia patirties įgauna tie praktikantai, kurie patys yra proaktyvūs, žingeidūs, iš praktikos pasiima viską, ką įmanoma gauti“, – vertina D. Spudas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)