Tokį patarimą karjeros siekti norintiems bei galimybių tik besižvalgantiems asmenims turi „Arginta Engineering“ įmonės pirkimų skyriaus vadovas Žydrūnas Benaitis. Ir apie tai jis kalba ne šiaip sau, kadangi visas iš to kylančias naudas, kurios vėliau padeda pagauti sėkmę, gali pagrįsti savo paties pavyzdžiu, kuris gali būti sektinas ir kitiems.

Vienoje įmonėje Žydrūnas dirba jau beveik 11 metų ir per juos išbandė save įvairiose pozicijose. Anot jo, ilgamečių ryšių su viena kompanija paslaptis slypi visai paprastuose dalykuose. Tačiau visoje jo istorijoje įdomiausia tai, kad turėdamas vienos geriausių Lietuvoje aukštosios mokyklos diplomą ir atviras galimybes, jis karjerą pradėjo ne nuo darbo prie kompiuterio, patogiame biure ant patogios kėdės, tačiau kur kas mieliau ėmėsi suvirintojo darbo, kuris, kaip parodė laikas, buvo labai svarbus, nes davė neįkainojamos patirties ateičiai.

„Po studijų mačiau, kad pramonės srityje ir inžinerijoje, su kuria susijusį diplomą turėjau, yra perspektyvų, bet mano tikslas niekada nebuvo nerti tiesiai į vadybinį darbą. Juk reikia pradžioje savomis rankomis, fiziškai pačiupinėti, kad žinotum su kuo dirbsi“, – šypsosi jis.
Žydrūnas Benaitis

Prieš pradedant karjerą mokėsi papildomai

Iš Panevėžio kilęs Žydrūnas 2008-aisiais baigė Vilniaus Gedimino technikos universitetą (VILNIUS TECH) pramonės inžinerijos studijas, o po jų kuriam laiku išvyko į padirbėti į Norvegiją. Tiesa, iš karto žinodamas, jog užsienyje – tik trumpam.

„Po studijų padariau pertrauką ir išvažiavau į Norvegiją užsidirbti šiek tiek pinigų. Ten, žinoma, net ir dirbant nekvalifikuotą darbą pinigai geri, bet žinojau, kad toje šalyje tikrai neliksiu. Po kiek daugiau nei metų grįžau ir pagalvojau, kad jau laikas pradėti dirbti kažką susijusio su mokslais. Ir nusprendžiau pradėti nuo suvirintojo, nes puikiai žinojau, kiek tai svarbus darbas bet kurioje inžinerinės pramonės ir metalo apdirbimo įmonėje. Teorinių žinių turėjau dar iš studijų laikų, kadangi ten buvo tam tikros pakraipos ir aš tuomet rinkausi „suvirinimo inžinerija ir medžiagotyra“.

Pirmiausia jam reikėjo išmokti virinti, nes šioje srityje neturėjo jokios patirties. Jis žinojo, kad tai yra specialybė, reikalaujanti kruopštumo bei žinių, todėl visko mokėsi profesinio mokymo centre, esančiame Vilniaus Jeruzalės mikrorajone.

„Sakyčiau, kad šis sprendimas ir buvo lemiamas, nes kol dar mokiausi, mane susirado tuometinis įmonės „Arginta Engineering“ gamybos vadovas, kuris pasiūlė eiti mokytis tiesiai į gamyklą. Nė kiek nedvejodamas sutikau, o taip ir prasidėjo karjera, kuri tęsiasi iki šiol“, – prisimena jis bei priduria, kad tuomet tokiam žingsniui turėjo palaikymą iš aplinkinių ir artimiausių žmonių.

„Niekas nesijuokė, kad mano pasirinktas kelias būtent toks, žiūrėjo tik teigiamai. Be to, ir rezultatai greitai pasimatė, nes žinios labai sparčiai kaupėsi. Pirmus mėnesius mokiausi įmonės darbo principų, o tada įgytas žinas pradėjau taikyti praktikoje“, – pasakoja Žydrūnas.
Žydrūnas Benaitis

Svarbiausia – jausti pasitikėjimą ir nebijoti imtis veiksmų

Anot pirkimų skyriaus vadovo, įmonėje, kurioje jis dirba jau daugiau nei dešimtmetį, visuomet reikia inžinerinio personalo, kuris galėtų analitiškai galvoti, tinkamai vertinti situacijas. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl jis išbandė kelias skirtingas pareigas.

„Aš pats stengiausi rodyti motyvaciją bei norą. Kadangi įmonė, turėdama naujų pozicijų, pirmiausia jas siūlo savo darbuotojams, buvo taip, kad kurį laiką padirbėjęs suvirintoju, nusprendžiau save išbandyti ties kokybės kontrole. O kiek vėliau jau perėjau į inžinerinį skyrių dirbti su gaminių technologijomis. Jei tiksliau, mano darbas buvo aprašyti technologiją, kaip tam tikrą gaminį reikia pagaminti. Tokioje situacijoje reikia nuspręsti, kokias medžiagas parinkti, tam tikras rizikas įvertinti. Taip pat dirbti su brėžiniais, dokumentacija.

Svarbiausia, kad tokiose pareigose pajaučiau, jog ankstesnis darbas nenuėjo veltui. Galėjau sėkmingai pritaikyti suvirinimo kompetencijas, nes žinojau, kiek užtrunka įvairių detalių suvirinimo procesas, mačiau problemines vietas brėžiniuose, kas bus sudėtinga ir t.t. Taip pat, kada perderinti tam tikras detales, parinkti kitokį metalą ir pan. Viskas dėl to buvo tik paprasčiau“, – pasakoja jis.

Žydrūno teigimu, darbas buvo toks, kuris jam labai patiko, bet atsiradus galimybei jis išdrįso dar kartą išbandyti naujas pareigas.

„Inžinieriaus-technologo pareigose buvau nuveikęs nemažai ir jaučiau, kad šis darbas man vis labiau patinka. Bet įmonei augant, kaip tik buvo susiformavęs pardavimų skyrius, kuris dirbo tiesiogiai su užsakovais, tad pasitaikė galimybė jame užimti projektų vadovo poziciją. Pasakiau sau, kad nereikia bijoti ir vėl kažko mokytis iš naujo. Taigi, prasidėjo bendravimas su užsakovais, įmonės reprezentavimas, susitikimai ir t.t. Daug žinių, daug naujų kontaktų.

O po penkerių metų vėl atsirado galimybė pabandyti kažką naujo – tapau pirkimų vadovu, kuriuo dirbu jau dvejus metus. Ir nors darbai dabar visai kitokie, vis tiek po cechą pavaikštau ir pasidairau, kaip suvirintojai dirba. Taip tik dar kartą įsitikinu, kad ir ką čia bedirbtum, kiekvienas darbas vienodai svarbus“, – patirtimi dalijasi ilgametis įmonės darbuotojas.
Žydrūnas Benaitis

Pataria neapgaudinėti savęs

Dalindamasis savo istorija Žydrūnas išskiria patį svarbiausią dalyką be kurio, anot jo, sėkmingos karjeros nebūtų pavykę padaryti.

„Pirmiausia, reikia neapgaudinėti savęs ir suprasti, ką iš tikrųjų nori daryti. Juk šiais laikais galima dirbti daug darbų ir dar uždirbti nemenkas sumas, bet ar tuo darbu tikrai mėgaujamasi? Jeigu ne, tuomet nėra gerai, nes taip dingsta paskata tobulėti savo profesijoje ir atsiranda sąstingis vietoje.
Sakyčiau, kad jei nuo pat pradžių žinai, jog domina tam tikra sfera ir darai viską, kad joje tobulėtum, tai ir pasieksi daug. Svarbiausia savo mėgstamoje sferoje nuolatos mokytis. Jeigu įmonė tau suteikia ne tik darbo vietas, bet ir reguliarius mokymus – būtina tai išnaudoti. Ir dabar aš apie tai kalbu drąsiai, nes pats tai patyriau.

Na, o kalbant paprastai, tai viską reikia vertinti žmogiškai ir neužriesti nosies. Tik palaipsniui augindamas požiūrį ir kaupdamas patirtį geriausiai supranti, kas dedasi pasaulyje. Stengimasis susikalbėti su kiekvienu asmeniu ir drąsa išbandyti kuo daugiau – pats efektyviausias sėkmės receptas“, – teigia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)