Bendrovių patirtis rodo, kad šiandien inžinieriaus darbe rutina yra retas svečias. Inovacijos, technologijų pažanga ir organizacijų kultūra sukuria aplinką, kuri padeda gilintis į itin specifinius dalykus arba plėtoti kitus gebėjimus, kompetencijas – inžinierius gali būti tiek puikus savo srities žinovas, tiek vadybininkas ir komandos lyderis.

Elektros energetika, pastatai ir tiltai, telekomunikacijų tinklai, robotai – tai tik dalis to, ką yra sukūrę inžinieriai, kurie ir toliau rūpinasi, kad viskas aplink mus tinkamai veiktų. Naujos metodikos, sistemos bei įrenginiai yra akivaizdūs inžinierių darbo rezultatai – dėl jų gyvenimas šiandien yra lengvesnis ir patogesnis negu vakar.

Laiko mygtuką, dėl kurio sukasi pasaulis

Ar įsivaizduojate pasaulį be elektros? Jos nereikia nebent gulint paplūdimyje ir deginantis saulėje. Visa kita vienaip ar kitaip susiję su elektros energija, o kur elektra, ten ir elektros energetikos inžinieriai.

Šias ar susijusias studijas – pavyzdžiui, atsinaujinančios energetikos, automatikos ir valdymo, elektronikos inžinerijos, elektronikos ir elektros inžinerijos – pasirinkę jaunuoliai anaiptol ne elektros kištukus, lempas ar jungiklius montuoja. Jie rūpinasi, kad elektra pasiektų kiekvieno mūsų namus, biurus ir visos šalies elektros perdavimo sistema veiktų patikimai.

„Elektros energetikos inžinieriaus profesija neapsiriboja viena siaura sritimi, atvirkščiai – ji itin dinamiška, o nuolatinis mokymasis ir tobulėjimas yra kasdieniai palydovai. „Litgrid“ dirba 250 inžinierių, kurie naudojasi naujausiomis technologijomis ir prižiūri elektros energijos srautus, rūpinasi tinklo plėtra ir priežiūra, o taip pat patys prisideda prie inovacijų kūrimo, testavimo ir diegimo“, – sako bendrovės Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus, personalo vadovė Odeta Zubrienė.

Vienas iš tokių pavyzdžių – įmonės Lietuvoje šiuo metu diegiamas sprendimas – eksperimentinė baterija. Įkrovimo metu baterija elektros tinkle veikia kaip vartotojas, o iškrovimo – kaip gamintojas. Tai padeda valdyti galios balansą ir sistemos dažnį – nuolat užtikrinti, kad pagamintos ir suvartotos energijos kiekis sutaptų. Šį sprendimą testuoja ir diegia būtent inžinieriai, o jų darbo vaisiai bus svarbūs ir reikalingi viso regiono mastu.

Elektros energetikos inžinieriaus darbe rutinos mažai, todėl šios srities specialistams būtinas pasitikėjimas savimi. Tačiau ne mažiau svarbi ir kantrybė, mat kai kurie projektai ir pokyčiai trunka ne savaitę ar mėnesį, o kelerius metus.

Į inžinierių gretas - ir fotografas, ir gelbėtojas

„Telia“ šiuo metu dirba apie 200 inžinierių. Gyventojus aptarnauja daugiau nei 150 inžinierių, dar apie 40 kolegų dirba su verslo klientais. Taip pat inžinierių turime įvairiose kitose su vidiniais ir išoriniais procesais susijusiose srityse – nuo tinklų infrastruktūros planavimo ir diegimo iki technologinių centrų aptarnavimo ir priežiūros. Komanda kasmet pasipildo vis naujais specialistais, kurie ateina iš pačių įvairiausių sričių, taip pat ką tik studijas baigusių ir norinčiųjų save realizuoti inžinerijoje", - sako įmonės inžinierių padalinio vadovas Vaidas Dominauskas.

Daugiausiai inžinierių yra iš techninės krypties – inžinerijos, telekomunikacijų, IT – studijų. Tačiau tai tikrai nėra lemiantis faktorius – darbo rinka keičiasi ir įmonė prie to prisitaiko. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais priėmė į darbą inžinierių, baigusių vadybos, verslo administravimo studijas, t.y., studijų, kurios yra orientuotos į darbą su žmonėmis. Ir tai ne riba – į inžinierių gretas įsiliejo ir fotografas, ir gelbėtojas. Jie technines žinias įgyja mokymų metu (juose dalyvauja visi nauji kolegos), taip pat iš savo mentorių, kurie kolegoms aktyviai padeda pirmaisiais darbo mėnesiais.

Inžinierių darbo pobūdis ir specifika bendrovėje priklauso nuo pareigybių, bet tai nėra tik techniniai darbai – nemažai yra bendravimo su klientais, komandinio darbo su kolegomis ir panašiai. Be to, skatinamas aktyvumas ir darbuotojų iniciatyvumas, todėl kiekvienas inžinierius ar inžinierė siūlo savo idėjas.

"Pavyzdžiui, šiuo metu kuriame darbuotojų pasiūlytą gedimų žemėlapį, kuris padės visiems darbuotojams realiu laiku matyti kilusius gedimus ir taip sutrumpins gedimų šalinimo laiką klientams. Kitas pavyzdys – naujos įrangos pilotavimas: siekdami sklandžiai įvesti naujus maršrutizatorius klientams, surinkome grupę inžinierių, skambučių centro ir kitų darbuotojų, kurie testavo įrangą ir visais pastebėjimais dalinosi su kolegomis, atsakingais už šią sritį", - sako V. Dominauskas.

Vienija meilė tiksliesiems mokslams

Kelių inžinerija – dar viena kryptis, leidžianti išbandyti save skirtingose srityse, o darbo pobūdis ir net jo vieta priklauso ne tik nuo profesijos, bet ir asmeninių poreikių bei savybių.

Geležinkelių statyba, geodezija, mechanika, transporto inžinerija, elektros inžinerija, energetika, elektronika – tai studijų kryptys, kurių absolventus kasmet graibsto transporto infrastruktūros statybos bendrovė Baltijos šalyse AB „Kauno tiltai“.

„Mūsų bendrovėje pritaikyti studijų metu įgytas žinias ir toliau tobulėti galima priklausomai nuo kiekvieno žmogaus asmeninių savybių, to, kas jam priimtina, kokioje aplinkoje žmogus jaučiasi geriausiai. Gebantys operatyviai reaguoti, priimti sprendimus ir siekti rezultatų, save atranda kaip projektų ar darbų vadovai. Tie, kam patinka dirbti su skaičiais, renkasi sąmatininko amplua, kur be gerų matematinių, inžinerinių žinių reikalingas kruopštumas, atidumas, kantrybė. Į laboratorijas traukia tie, kuriems įdomu aiškintis medžiagų ir gaminių savybes, o jaučiantys simpatiją technikai jungiasi prie kolegų, kurie koordinuoja kelių statybos technikos parko darbą, rūpinasi mechanizmų remontu“ – vardija bendrovės personalo direktorė Jūratė Mališkienė.

Kiekvienai pozicijai svarbios savybės priklauso nuo darbo pobūdžio, specifikos, visgi inžinierių „bendru vardikliu“ pašnekovė įvardija meilę tiksliesiems mokslams, gebėjimą spręsti problemas ir bendravimo įgūdžius.

Pasak J. Mališkienės, bendrovė siekia pirmauti diegiant technologines statybos procesus gerinančias inovacijas, todėl darbuotojai nuolat skatinami tobulėti, neatsiliekant nuo technologinės pažangos jų veiklos srityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)