1. Reguliariai atsitraukite nuo darbo ir šiek tiek pajudėkite

Jeigu atrodo, kad darbas tiesiog krenta iš rankų, atsitraukite trumpai pertraukėlei ir šiek tiek prasimankštinkite. Judėjimas, žinia, veiksmingai padeda atsipalaiduoti. Pertraukėlę galite skirti, pavyzdžiui, jogos praktikai. Tiks ir bet kuri kita fizinį aktyvumą užtikrinanti veikla – šokiai, šuoliukai, pasivaikščiojimas. Be to, jei jaučiatės it išsunkti ir pervargę, kavos geriau negerkite.

2. Laikykitės biure nusistovėjusios dienotvarkės

Viena didžiausių dirbant iš namų kylančių problemų yra ta, kad darbas ima uzurpuoti visą žmonių laiką. Juk būnant namuose, nereikia pasibaigus darbo dienai skubintis iš biuro, tačiau neretas dėl to nebaigia darbų ir užsidirba iki vėlumos. Atminkite: darbo ir poilsio disbalansas gali privesti iki streso ir didžiulio pervargimo. Privalote nusistatyti „biuro durų užvėrimo“ valandą, po kurios dirbti nevalia. Supraskite, kad visas užduotis galite spėti atlikti darbo valandomis, o ne kitu metu.

3. Pasižiūrėkite nuotaiką keliančią tinklalaidę arba pasiklausykite smagios muzikos

Pats paprasčiausias būdas pasigerinti nuotaiką – paleisti žvalinančią muziką. Fone skambančios mėgstamos dainos ir ramios melodijos gali paversti darbo procesą malonia veikla, keliančia pasitenkinimą, o ne įtampą. Jei muzika blaško dėmesį, trukdo susikaupti, galite įsijungti kokią nors tinklalaidę, kurių gausu „YouTube“ platformoje. Jei esate pratę dirbti visiškoje tyloje, muzikos galite pasiklausyti per pertraukėlę.

4. Išeikite į lauką

Jei tiktai galite dirbti lauke, būtinai taip ir padarykite – juk su nešiojamuoju kompiuteriu galima įsitaisyti ir ant suoliuko prie laiptinės. Išeikite bent į balkoną. Beje, kalbėdamiesi telefonu darbo reikalais, galėsite apsukti ratą aplink namą. Dirbdami lauke ne tik pakeisite aplinką, už ką jūsų smegenys tik padėkos, bet ir tapsite kūrybingesni. Jei dirbti lauke neįmanoma, tiesiog pasivaikščiokite per pertraukėlę.

5. Sugalvokite, kuo užsiimsite po darbo

Kai nusistovi rutina, organizmui tarsi pasufleruojama, ką ir kada reikia daryti, pavyzdžiui, susitelkti arba, atvirkščiai – atsipalaiduoti. Svarbu ir tai, kad tų pačių rutininių veiksmų atlikimas mažina stresą. Jei esate pratę vaikščioti į darbą, galite vakare, pasibaigus darbui, pasivaikščioti prie namų. Taip pat galite persirengti patogesniais drabužiais, pavyzdžiui, pižama arba treningu. Persirengti verta net ir tuo atveju, jei tektų rengtis tiesiog kita pižama arba kitu treningu, nes taip pavyks greičiau „išjungti“ nusistatytą darbo režimą ir nusiteikti poilsiui. Dar galite pagulėti vonioje su mėgstamo aromato druskomis ir nepamirštai pasakyti sau: „Darbai baigti – dabar ilsiuosi“.

6. Išdrįskite kreiptis į vadovą arba kolegas pagalbos, jei matote, kad be jos neišsiversite

Jeigu suprantate, kad be papildomos pagalbos konkrečios užduoties neįvykdysite, nebijokite apie tai pasakyti bosui. Dabar pats tinkamiausias metas prioritetams sudėlioti, todėl be jokių skrupulų informuokite vadovą arba kolegas apie pagalbos poreikį arba apie tai, kad jaučiatės persidirbęs ir turite bent kelias valandas pailsėti.

7. Nevalgykite prie kompiuterio

Nepasiduokite pagundai lėkštę su pasiruoštu maistu nusinešti prie kompiuterio ir valgant tęsti darbą. Užuot taip elgęsi, pasidarykite tikrą pietų pertrauką. Atminkite, kad valgio ruošimas gali būti tam tikra meditacija ir puiki proga pailsėti nuo darbo. Net jei nemėgstate gaminti, 7–8 nuo darbo laisvos minutės, kurias tenka laukti, kol verda makaronai arba šyla suvožtinis, tiktai į naudą jūsų psichikai.

8. Naudokite kuo mažiau įrenginių

Toks patarimas gal prajuokino, turint omenyje, kiek laiko dabar tenka leisti skaitmeninėje erdvėje? Čia mes bendraujame, dirbame, apsiperkame, užsisakome maistą ir t. t. Nepaisant šito, pamėginkite bent pusvalandį iki miego paskaityti knygą, užuot mirkę socialiniuose tinkluose ar tiesiog naršę internetą ir bandę sužvejoti ką nors naujo apie pandemiją. Kam šitai darote: ar jūsų smegenys dar per mažai apkrautos informacija?

9. Rytas – tai metas pasilepinti

Vos tik nubudę jokiu būdu nepulkite tikrinti elektroninių pašto. Net pranešimai apie atėjusius laiškus arba žinutes dabar neturi jūsų dominti. Jei norite atsikratyti įpročio iš pat anksčiausio ryto skaityti paštą, nesinaudokite telefone veikiančiu žadintuvu – bus daug geriau jei įsigysite atskirą laikrodį su žadintuvo funkcija. Beje, per karantiną buvo įmanoma išsiugdyti įprotį anksti eiti miegoti ir keltis net be žadintuvo. Ką gi turėtumėte veikti atsibudę? Pavyzdžiui, medituoti, gaminti pusryčius – bet ką, kas veikia raminančiai. Po tokio rytmečio jūs pasijusite gerokai ramesni ir daug mažiau linkę susinervinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)