Verslininko teigimu, šiuolaikinė medicina neįmanoma be technologijų, o ypač be IT. Telemedicinos technologijos jau šiandien profesionalią medikų pagalbą padeda užtikrinti beveik visiems vienodai, neatsižvelgiant į vietą. Šios svarbios technologijos reikalauja daugiau supratimo ir abipusio bendradarbiavimo tarp sveikatos priežiūros ir IT profesionalų.

Su sveikatos technologijomis jau susiduriame ir buityje – mūsų pamėgti išmanieji laikrodžiai, telefonai, protingai ir tinkamai juos panaudojant, skatina sekti savo sveikatos rodiklius, gyventi sveikiau – žingsniuoti, judėti, sportuoti. Sensorių pagalba surinkti duomenys ir profesionalūs jų analizės algoritmai telefonuose padeda daugiau sužinoti apie save, rečiau kreiptis į gydytojus be rimtos priežasties.

Pastebimas nesusikalbėjimas

Anot V. Lašo, sveikatos priežiūros sistemoje vis dar pastebimas nesusikalbėjimas tarp IT sprendimų tiekėjų ir sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų. Skirtingų ligoninių sistemos – fragmentuotos ir tarpusavyje „nesusikalba“, vyrauja formalus ir pernelyg biurokratinis požiūris, nepatogi ir sudėtinga sąsaja vartotojui, dėl perteklinio reguliavimo IT sprendimai tampa neveiksmingi ir praktiškai nepanaudojami. Be to, konkursus IT sistemoms kurti laimi ne geriausi, bet pigiausi sprendimai.

V. Lašo teigimu, kai kurie vis dar priešinasi naujausiems IT sprendimams sveikatos apsaugos sistemoje. Yra manoma, kad tam tikros naujovės nėra patogios, patrauklios ir nepadeda dirbti.

„Tam, kad IT sistemos būtų naudingos, reikia sugebėti aiškiai suformuluoti tikslus ir užduotis, turėti valios išrinkti geriausią (nebūtinai pigiausią) sprendimą siūlančią komandą ir išsireikalauti, kad sistema puikiai veiktų. Paprastai sakant, reikia, kad „katinas gaudytų peles“. Visa tai užima laiko, bet tik planuodami ir nuosekliai bei atsakingai dirbdami, būdami atviri, įtraukdami bei edukuodami visas suinteresuotas puses, galime sukurti puikiai veikiančias ir visapusiškai naudingas skaitmenines sistemas sveikatos apsaugai“, – mano verslininkas.

Problemas spręs naujieji specialistai

Pasak V. Lašo, IT vertingos tuo, kad gali pagreitinti, pagerinti procesus, aprėpti ir išanalizuoti didžiulius kiekius informacijos ir tuos efektyvius sprendimus „klonuoti“ begalę kartų. Tačiau IT nesukuria vertės, kol jos nėra pritaikomos kokioje nors konkrečioje veiklos srityje, todėl IT specialistams būtina išmanyti tą sritį, kuriai jie kuria sprendimus.

„Specialistai taip pat turi gebėti suprasti procesus, įsigilinti į poreikius ir matyti ne tik dvejetainius duomenis, bet ir visą vaizdą – ką tie duomenys reiškia. Visuomenės sveikata, medicina, gyvybės mokslai – įdomi ir itin sudėtinga sritis, kurioje labai reikia IT sprendimų. Vis dėlto šiuo metu pasigendama abipusio bendradarbiavimo tarp sveikatos apsaugos ir IT profesionalų“, – teigia V. Lašas.

Verslininką džiugina, kad Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) ir Vytauto Didžiojo (VDU) universitetai imasi spręsti šią problemą ir esamiems bei naujai priimamiems studentams siūlo papildomas, kvalifikaciją praplečiančias gretutines Informatikos sistemų studijas LSMU Visuomenės sveikatos ir Sveikatos psichologijos studijų programų studentams, o Visuomenės sveikatos gretutines studijas – VDU studentams.

Universitetai siekia rengti visuomenės sveikatos specialistus ir sveikatos psichologus, turinčius kompetencijų IT sistemų bei jų taikymo srityje, taip pat IT specialistus, išmanančius sveikatos priežiūros sistemą, visuomenės sveikatą. Dirbdami kartu naujieji specialistai geriau supras vieni kitus ir galės ieškoti inovatyvių sprendimų, optimizuosiančių sveikatos priežiūros sistemos funkcionavimą.

COVID-19 pandemijos laikotarpiu kilę iššūkiai parodė, kad ateities visuomenės sveikatos specialistai, papildomai įgiję informatikos žinių, taps pranašesni darbo rinkoje. Sparčiai augant sveikatos duomenų apimtims, ieškant sprendimų, kaip suvaldyti visuomenės sveikatos krizes, dirbtinis intelektas bus neatsiejama visuomenės sveikatos sprendimų priėmimo dalis. Naujausios technologijos taip pat padės efektyviau paskirstyti sveikatos priežiūros išteklius ir sklandžiau organizuoti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą gyventojams.

„Yra labai daug erdvės kūrybai – inovacijoms, startuoliams, naujoms paslaugoms. Tuo pačiu ir kiekvienoje ligoninėje bei poliklinikoje reikės vis daugiau supratimo apie profesionalias technologijas, IT įrangą ir jos veiksmingą panaudojimą pacientų sveikatos labui“, – teigia V. Lašas.

Lietuvoje jau šiandien yra ne viena medikus, informatikus ir inžinierius jungianti komanda, su kuria dirba ir pats verslininkas. „Kad galėtų dirbti drauge, jie visi turi gerai išmanyti vienas kito sritį. Pavyzdžiui, LSMU kardiologų kartu su IT ir dirbtinio intelekto specialistais kuriama sistema, kuri atveria naujas galimybes kardiologams ne tik Lietuvoje, bus naudinga visame pasaulyje“, – pastebi V. Lašas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)