Anot V. Kamarevcevo, pastaruoju metu populiarėja tikslinės/ personalizuotos (angl. spear phishing) atakos, pasinaudojant ne tik pavogta, bet ir viešai prieinama informacija, rašoma pranešime spaudai.

„Atakos scenarijų gali būti įvairių. Tradicinėmis laikomos atakos, kai vadovas gauna laišką iš „verslo partnerio“ ar iš savo „sporto klubo“. Arba vadovui viešai pasiskelbus, kad atostogauja, į biurą paskambinęs ar laišką parašęs „IT inžinierius“ informuoja administratorę, kad vadovas (paminimas konkretus vardas) prieš išvykdamas atostogauti, prašė, kad kažką kažkur sutvarkytų ir dėl to ji turinti suteikti nuotolinę prieigą prie savo kompiuterio. Taip pat atakos gali pareikalauti ir daugiau sukčių pastangų. Pavyzdžiu, vieną dieną galite gauti laišką su prisegtuku iš sūnaus „mokyklos“ ar iš paties „sūnaus“ su prierašu „Atspausdink, tėti (mama)“. Yra ir labiau sofistikuotų atakų, o nuo jų net patys budriausieji gali nukentėti“, – pasakoja saugumo specialistas.

Be to, V. Kamarevcevas priduria, kad paskutiniu metu atakos tampa ne tik personalizuotos, bet dar ir automatizuotos, todėl šiandieninėje realybėje labai svarbu suprasti, kuri informacija gali būti panaudota prieš mus pačius.

Vienas iš būdų nuo to apsisaugoti – aktyviai prašyti, kad viešoje erdvėje prieinama informacija apie jus būtų ištrinta iš interneto puslapio ir/ar iš paieškos variklių. Kad žinotumėte, kokia informacija apie jus yra viešai randama, galite save pagooglinti. O tuomet jau atlikite veiksmus informacijai ištrinti.

Kaip ištrinti informaciją apie save iš interneto?

Pašnekovo teigimu, būtina žinoti, kad jums nepavyks visiškai pašalinti savo duomenų iš interneto. Tačiau yra būdų, kaip sumažinti savo internetinį pėdsaką, o tai sumenkintų ir tikimybę, kad jūsų duomenys bus panaudoti blogiems tikslams.

Visų pirma, ištrinkite arba išjunkite savo nenaudojamas apsipirkimo, socialinių tinklų ir kitų interneto paslaugų paskyras. Pagalvokite, kokiuose socialiniuose tinkluose turite profilius, tačiau jų nenaudojate. Be didžiųjų, tokių kaip „Facebook“, „Twitter“, „LinkedIn“ ir „Instagram“, gal vis dar turite paskyras tokiose svetainėse, kaip „Google+“, „SoundCloud“, lietuviškuose soc. tinkluose „Klase.lt“, „Draugas.lt“, „One.lt“, pažinčių portaluose „DarniPora.lt“, „Tinder“ ir t.t. Jei jūsų pabandymai apsipirkti „Amazon“, „eBay“, „AliExpress“ ir kitose internetinėse parduotuvėse buvo vienkartiniai, ištrinkite ir jų paskyras. Patarimas planuojantiems įsidarbinti – darbo paieškos periodu „LinkedIn“ paskyros trinti nevertėtų.

Norėdami ištrinti savo informaciją iš paslaugų portalų, eikite į savo paskyros nustatymus ir tiesiog ieškokite galimybės išjungti, pašalinti arba uždaryti paskyrą. Priklausomai nuo paskyros, ją galite rasti skiltyje „Sauga“ ar „Privatumas“ ir pan.

Jei nerandate, kaip ištrinti paskyrą, pabandykite internetiniame paieškos laukelyje surasti „Kaip ištrinti paskyrą“ – turėtumėte rasti instrukciją, kaip tai padaryti.

Antra, nepamirškime ir apie senus el. paštus. Priklausomai nuo jūsų el. pašto tiekėjo, turėsite prisijungti prie savo paskyros ir rasti parinktį, kaip ištrinti arba uždaryti paskyrą. Kai kurios paskyros liks atidarytos tam tikrą laiką, todėl galėsite jas suaktyvinti, jei persigalvotumėte.

Asociatyvioji nuotr.

Ką daryti, jei nepavysta?

Anot „SK ID Solutions“ Lietuvoje verslo vadovo, jei dėl kokių nors priežasčių negalite ištrinti paskyros, pakeiskite joje esančią informaciją apie save į netikrą. Jei turite mažai fantazijos, tam net yra suskurti specialūs generatoriai, kurie sugeneruos ne tik vardą ir pavardę, bet ir gimimo datą bei gyvenamąją vietą. Iš lietuviškų svetainių pašalinti informaciją galima paprašyti ir tiesiogiai rašant ar skambinant į įmones.

Net jei informacija iš pirminio šaltinio buvo ištrinta, ją taip pat reikia ištrinti ir iš paieškos portalo. Tiesiog „Google“ paieškos langelyje suveskite „Personal Information Removal Request Form“ ir užpildykite formą.

Savo patirtimi, kaip sekėsi ištrinti duomenis apie save, pasidalino ir V. Kamarevcevas.

„Mėgėjiškai žaidžiau krepšinį. Prieš pusmetį nutariau atlikti eksperimentą ir pažiūrėti, kaip man seksis pašalinti informaciją apie save iš krepšinio mėgėjų puslapio. Užpildžiau „Google“ pateiktą formą dėl asmeninės informacijos pašalinimo. Informacijos iš paieškos portalo pašalinimas užtruko beveik 3 mėnesius nuo prašymo pateikimo. Ir nors dėl informacijos pašalinimo turiu kreiptis ir į krepšinio mėgėjų puslapį bei prašyti ištrinti informacijos šaltinį, tačiau bent jau žinau, kad skautai tų duomenų taip paprastai neras, jei kada nuspręsčiau įgyvendinti paauglystės svajonę žaisti NBA“, – su šypsena pasakoja pašnekovas.

Taigi, įdėjus šiek tiek pastangų, viešoje erdvėje prieinama informacija apie jus gali būti ištrinta. Tačiau nepamirškite būti kantrūs ir nesitikėkite, kad internetinį pėdsaką apie save ištrinsite per vieną dieną, be to, ištrinti duomenis galite ne tik patys, bet tai padeda padaryti ir paslaugų teikėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)