Stereotipai apie statybos sektorių pasenę

Kaip rašoma pranešime spaydai, rinktis darbą statybų srityje M. Jankauską paskatino tėtis. „Duonai visuomet užsidirbsi“ – tėčio žodžius prisimena prie ne vieno svarbaus statybų projekto jau spėjęs reikšmingai prisidėti jaunas vyras. Matant, kokia aktyvi pastaraisiais metais yra Lietuvos didmiesčių NT rinka, šie žodžiai abejonių nekelia. Visgi pirmiausia ne dėl finansinių paskatų M. Jankauskas pasuko šiuo karjeros keliu.

„Dar prieš įsidarbindamas „YIT Lietuva“, dirbau patogų darbą biure, tačiau man trūko veiksmo ir adrenalino. Pamaniau, kad visa tai gausiu statybų srityje. Taigi pasirinkau dinamišką darbą, kuriuo džiaugiuosi iki šiol – statybų srityje netrūksta nei iššūkių, nei saviraiškos galimybių. Daugelis neįsivaizduoja, kiek atsakomybės ir įgūdžių reikalauja darbas statybų srityje. Tai – labai dinamiška sritis, kur taikomi pažangūs sprendimai ir metodai, remiamasi skaitmeninėmis sistemomis ir vienu metu tenka valdyti daug skirtingų projekto dimensijų – įskaitant laiko, finansų, kokybės, saugumo bei tvarumo. Tam turime puikius įrankius – BIM modelį bei Dalux programą“, – pasakoja M. Jankauskas.

34-erių specialistas darbą statybų srityje pradėjo nuo statybos vadovo asistento pareigų, tačiau nuoseklus darbas ir pastangos netruko atsipirkti su kaupu: „Visuomet atidžiai dirbau, mokiausi iš kitų profesionalų, kol pats užaugau iki statybos projektų vadovo. Tai, kad sėkmingai kilau karjeros laiptais, lėmė atkaklumas, kurį išugdė manyje imtynių sportas. Staigios sėkmės nėra – vieną darbą padarai gerai, išbandai kitą, ir jei viskas einasi gerai, užsitarnauji ir pasitikėjimą.“

Reikia ne tik žinių, bet ir tvirto charakterio

Sėkmingą patirtį statybų srityje M. Jankauskas skaičiuoja jau daugiau nei dešimt metų. Per šį laiką į rankas perimta daug svarbių projektų. Mariaus dosjė jau puošia tokie „YIT Lietuva“ įgyvendinti NT projektai kaip modernaus biuro komplekso B66 ir KTU IMIC centro įrengimas bei gyvenamųjų namų kvartalo „Šilo namai“ statybos. Šiuo metu M. Jankauskas rūpinasi lazerinių sistemų ir optinės įrangos gamintojos, bendrovės „Eksma Optics“ modernios gamyklos statybomis šalia Vilniaus.

 Marius Jankauskas

„Statybos projektų vadovas yra atsakingas už visą statybų projektą nuo pradžios iki pabaigos, todėl tai – didelė atsakomybė. Didžiausią savo darbo dalį planuoju ir organizuoju darbus. Norint sėkmingai valdyti statybų projektus, reikia daug bendrauti, palaikyti ryšį su visais projekto dalyviais: užsakovais, projektuotojais ir architektais, subrangovais bei tiekėjais, kt. partneriais. Taigi daug dėmesio skiriu komunikacijai su komanda ir projekto užsakovu, kurio pasitenkinimas rezultatu – pagrindinis tikslas“, – apie svarbiausius darbo principus pasakoja specialistas.

M. Jankauskas pasakoja, kad visa jo darbo diena praeina statybų objekte: „Praleidžiu ten 100 proc. savo darbo dienos. Iš to 100 proc. maždaug 20 proc. laiko skiriu statybų aikštelės apžiūrai – visuomet turi matyti ir justi, kas vyksta. Likusius 80 proc. laiko praleidžiu vagonėlyje, dirbdamas kompiuteriu, bendraudamas ir aptarinėdamas darbus bei kylančius klausimus su kolegomis.“

M. Jankauskas teigia, kad statybos projektų vadovas turi būti atidus, nes jo rankose – ne tik darbų organizavimas, bet ir užtikrinimas, kad viskas vyktų laiku, atitiktų finansinius ir kokybės parametrus, kad darbai būtų atliekami ne tik produktyviai, bet ir saugiai.

„Žvelgiant į procesus, kuriuos prižiūri statybos projektų vadovas, matyti, kad tai labai atsakingas darbas. Čia tikrai netrūksta įtampos, todėl pridurčiau, kad statybos srityje pravartūs ne tik organizaciniai gebėjimai, kruopštumas ir atsakomybė, bet ir tvirtas charakteris bei užsispyrimas. Turi tikėti projektu, matyti ateities viziją ir neprarasti motyvacijos“, – tikina M. Jankauskas.

Susidomėjimas statybų specialybėmis didėja

Be to, M. Jankausko teigimu, NT projektus pažangios statybų bendrovės šiandien įgyvendina remdamosi skaitmeninės statybos sprendimais ir 3D modeliavimu, todėl statybos projektų vadovui reikia išmanyti ir šią sritį, domėtis naujausiomis statybų inovacijomis. „Kompiuterinis raštingumas ir skaitmenizacija yra tai, be ko ateities statybų inžinieriai negalės dirbti“, – įsitikinęs specialistas.

M. Jankauskas priduria pastebintis, kad į profesijas statybų srityje pradedama žiūrėti kitaip: „Jau suprantama, kad tai – aukštą vertę kuriantis sektorius, kuriam reikia gerų specialistų. Universitetų rengiamų karjeros dienų ir mugių metu pačiam tenka pabendrauti su studentais ir matau, kad susidomėjimas statybų sektoriumi šiandien yra išties didelis. Tiesa, nemažai jaunų žmonių dar įsivaizduoja, kad statybų vadovas tiesiog vaikštinėja po statybų aikštelę ir už tai gauna pinigus. Arba galvoja, kad galima iš karto sėsti į vadovo kėdę ir tik vadovauti kitiems – taip nėra.“

 Marius Jankauskas

Norint tapti geru ir gerbiamu vadovu, reikia įgyti daugybę kompetencijų, sako M. Jankauskas. „Jei nori kažkam skirti užduotį, turi suvokti tą užduotį pats, žinoti kokio rezultato siekti ir kaip. Dažnai prasti nurodymai atsiliepia prastiems rezultatams ir sukelia aibę nepageidaujamų pasekmių. Tam, kad turėtum reikiamų kompetencijų, reikalingų statybų srityje, turi nebijoti padirbėti aikštelėje. Pradžia visuomet sunki, tačiau suteikia patirties ir naudos ateičiai“, – pasakoja M. Jankauskas.

Svarbiausia galimybė tobulėti

Anot jo, daug priklauso ir nuo konkrečios darbovietės bei projektų, kuriuose dirbama. M. Jankausko įsitikinimu, svarbiausia, kad darbas suteiktų galimybes kasdien tobulėti ir leistų sau pačiam mesti vis naujus iššūkius.

„Šiuo metu savo karjerą tęsiu bendrovėje „YIT Lietuva“. Džiaugiuosi, kad ši bendrovė išsiskiria savo dėmesiu kokybei ir tvarumui, siekiu diegti naujoves ir investuoti į darbuotojų tobulėjimą. Man išties artimos įmonės vertybės ir organizacijoje vyraujantis skandinaviškas požiūris. Kiekvienam projektui skiriame didelį dėmesį ir siekiame, kad pastatai būtų statomi taip, kad juose gyvenantys ar dirbantys žmonės jaustųsi patogiai“, – sako M. Jankauskas.

Puikus bendrovės suteikiamų galimybių tobulėti ir dėmesio kiekvienam projektui pavyzdys – lazerių gamyklos projektas, kuriame M. Jankauskas šiuo metu dirba. Dvarčionyse iškilsiančiame komplekse, bus įrenginėjamos ne tik biuro erdvės, bet ir specialios gamybinės patalpos su sudėtingomis inžinerinėmis sistemomis, kurios bus pritaikytos išskirtinai užsakovo poreikiams.
„Tokie projektai atneša naujų iššūkių ir leidžia pritaikyti savo žinias – dėl to ir mėgstu savo darbą. Tai suteikia galimybę prisidėti prie pažangiausių projektų įgyvendinimo, o tuo pačiu ir inovatyvaus verslo plėtros. Manau, kad ne tik smagu, bet ir labai reikšminga kurti patogesnį miestą, kuriame gera gyventi. Šis suvokimas dirbant statybos projektų vadovu turbūt ir yra labiausiai eiti į priekį motyvuojantis dalykas“, – sako M. Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)