Nuo idėjos iki projekto įgyvendinimo

Pasidomėjus, kaip gimsta idėjos, Visuomenės ir verslo plėtros instituto socialinių projektų vadovai Aistė Rutkauskienė ir Vladas Polevičius sako, kad idėjų ieškoma visur. Įkvėpimas gali atsirasti bet kurioje akimirkoje: besėdint, važiuojant, diskutuojant, skaitant knygas ar užsiimant kita veikla. Tiesa, visada atsižvelgiama į tai, ko reikalauja konkurso nuostatai. Vienas iš didžiausių Aistės ir Vlado kriterijų ieškant idėjų – tai turi būti įdomu ne tik jiems patiems, rašoma pranešime spaudai.

„Jei projektas bus įdomus tik mūsų komandai, tada sunkiai rasime dalyvius veikloms projekte. Tačiau jei veiklos bus įdomios tik projekto dalyviams, tuomet mes nejausime malonumo dirbdami su iniciatyva. Turime išlaikyti balansą, nes kurdami projektus, mes kuriame darbo sąlygas ir sau, siekiame, kad susidomėjimas būtų abipusis, todėl investuojame daug laiko į tai, kad projektai būtų parengti kokybiškai”, – teigė Vladas.

Gauti finansavimą socialinėms iniciatyvoms nėra taip lengva, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Labai svarbu turėti gerą idėją. Tačiau vien to – nepakanka. Dar reikia išmanyti, kaip parengti projekto paraišką, pateikti dokumentus ir atsakant į visus klausimus, įrodyti reikalingumą ir priversti patikėti idėja konkurso vertintojus.

„Generuojant idėjas ir kuriant projektą, mums svarbu išsirinkti geriausius argumentus ir atremti vienas kito nuomonę. Jei sugebame atsakyti į visus klausimus vienas kitam, vadinasi yra didesnė tikimybė, kad pasiseks”, – sako Aistė. Projektų vadovai įsitikinę, kad dirbant šioje srityje, sėkmę lemia ne tik idėja. Ne mažiau svarbu ir mokėti tinkamai pateikti turinį projekto paraiškoje, nes socialinių iniciatyvų srityje jaučiama nemaža konkurencija, o finansavimas – ribotas.

Aistė Rutkauskienė

Gavus finansavimą projekto įgyvendinimui, pareigos ir atsakomybės tik padidėja. Dirbant su iniciatyvomis, reikia suprasti, kad viduryje projekto būtų labai sunku atsisakyti jo įgyvendinimo. Svarbu žinoti, kad pateikus paraišką kelio atgal nėra ir projektų vadovai įsipareigoja įgyvendinti veiklas, kurios yra numatytos finansavimo sutartyje.

„Esame šimtu procentų atsakingi už veiklų įgyvendinimą, todėl šioje vietoje yra labai svarbu daug komunikuoti su komanda, projekto partneriais bei savanoriais. Svarbu tarpusavyje derinti atostogas, laisvas dienas, nes projektai nelaukia, kol sugrįšime iš atostogų. Net jei maža dalis veiklų vyks ne pagal planą ar bus nekokybiškos, tik mes, projektų vadovai, atsakysime už tai”, – mintimis dalijosi Vladas.

Motyvacija

Tačiau projektų vadovai sutaria, kad niekas geriau nemotyvuoja judėti pirmyn, kaip darbas su žmonėmis ir žinojimas, kad ilgalaikėje perspektyvoje kuriamas teigiamas pokytis srityje, kurioje veikiama.

„Mane motyvuoja darbas su jaunais žmonėmis. Stebėjimas, kaip jie keičiasi ir auga pravėrus Visuomenės ir verslo plėtros instituto duris. Aš labai tikiu mūsų veikla, o jei savo darbo dėka dar jaučiu pokytį kitų žmonių gyvenime, tada įgaunu jėgų judėti pirmyn”, – sako Aistė.

„Kartą vienas dalyvis priėjo, apkabino ir padėkojo, kad prieš tris metus mes jį įtraukėme į projekto veiklas ir to pagalba jis sugebėjo susivokti, ko nori iš gyvenimo, dabar jis sėkmingai siekia savo tikslų. Šis pavyzdys rodo, kad vieni dalyviai sugeba įvardinti, kas iš to, iš mūsų veiklų. Kiti tiesiog gyvena, dalyvauja, ko nors išmoksta, taip tobulėja. Ir tai mus džiugina”, – sako Vladas.

Visuomenės ir verslo plėtros instituto projektų vadovai mano, kad tokie maži pavyzdžiai iš jaunų žmonių gyvenimo ilgainiui išauga į didelį ir siekiamą pokytį bendruomenėje. Tuomet Aistė ir Vladas mato savo veiklos rezultatus, tačiau vietoje nestovi ir vėl ieško naujų idėjų bei projektų, kaip visa tai dar daugiau stiprinti.

Vladas Polevičius

Darbo pobūdis

Paklausus, kaip įsitraukė į darbą su projektais, Aistė ir Vladas pasakojo, kad tam įtakos turėjo profesiniame kelyje laiku ir vietoje sutikti žmonės, kurie ir nukreipė šios veiklos link. Tačiau viskas nebuvo taip paprasta, nes šiame darbe pats sau esi viskas: ir idėjos autorius, ir įgyvendintojas.
Žvelgiant plačiau, ką veikia socialinių projektų vadovai, tai administruoja projektų įgyvendinimą. Tačiau ši sąvoka tikrai neatspindi visų darbų, kuriuos tenka atlikti.

„Po socialinių projektų vadovų pavadinimu slepiasi viskas ką galima sugalvoti. Jei atvyksta savanoriai – ruošiame butą apgyvendinimui, perkame patalynę ir kitus reikiamus daiktus, tikriname dokumentus, vizas, važiuojame jų pasitikti. Jei organizuojame renginį tuomet kuriame programą, rūpinamės dalyviais bei reikalingomis priemonėmis, tvarkome patalpas – esame atsakingi nuo pradžios iki pabaigos”, – patirtimi dalijasi Aistė.

Projektų vadovams nebūdingas daugumai įprastas darbo laikas nuo 8 val. ryto iki 17 val. vakaro. Aistei ir Vladui dirbant su jaunimu, buvo ne vienas nuotykis, dažnai netelpantis į įprastos darbo dienos rėmus. „Dirbant su jaunimu, nutinka visko pačiais netikėčiausiais momentais, pavyzdžiui, kai paryčiais gauni žinutę: „kada rytoj susiskambinam?”, – pasakoja Vladas.

Darbas su socialiniais projektais reikalauja žinių įvairiose srityse. Neretai tenka investuosi daug laiko mokantis naujų dalykų, kurie vėliau pritaikomi iniciatyvose. Taigi kyla klausimas ar žmonės, dalyvaujantys projektų veiklose, jaučia įdėtas pastangas ir skirtą laiką tam, kad iniciatyvos išvystų dienos šviesą ir galėtų pritraukti bendruomenę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)