Nepaisant koronaviruso pandemijos išbandymų, visgi ekonomika nestovi vietoje: vieni darbdaviai bando susigrąžinti senus darbuotojus, kiti ieško naujų komandos narių. Nors naujo darbo ieškantiems tai iš tiesų įkvepianti žinia, kainuoja ir nemažai nervų, ypač, jeigu esate jaunas specialistas, neturintis nei labai daug darbo, nei sėkmingo savęs pardavimo potencialiam darbdaviui patirties.

Bene daugiausiai streso keliantis darbo paieškų aspektas – kalba apie pinigus. Tiksliau vienas vienintelis ir visiems aktualus klausimas: koks bus tas jūsų atlyginimas. Kiekvienas iš mūsų mažiausiai norėtų naują savo karjeros puslapį atversti gaudamas mažesnį atlyginimą, nei yra vertas. Ta pati taisyklė galioja ir tiems, kurie jau turi darbą, tačiau norėtų didesnės algos.
Taigi, klausimas: kaip pasitikėti savimi derantis dėl atlyginimo ir gauti tokį, kokio esate iš tikrųjų vertas?

„Pasitikėjimui savimi užauginti reikia laiko ir praktikos. Net jums verkiant reikia darbo, nes negalite išlaikyti šeimos, ir mažiau pasitikite savo jėgomis diktuoti sąlygas, visada prisiminkite, kad derybose dėl algos galios svertas yra jūsų rankose. Bendrovės sėkmė – darbuotojai. Jūs darbdaviui kursite konkrečią pridėtinę vertę, tad nusipelnėte atitinkamos kompensacijos už atiduotas pastangas“, – paaiškina Silicio slėnyje dirbantis karjeros treneris, padėjęs savo klientams įsidarbinti tokiose bendrovėse kaip „Facebook“, „LinkedIn“, „Amazon“, „Google“ ir „Microsoft“, Kyle‘as Elliotas.

Nors jaunesni darbuotojai ir drąsiau nei kitos kartos derasi dėl atlyginimo, niekada nevėlu atnaujinti savo derybinius įgūdžius. Ekspertai parengė šešis patarimus ir taktikas, neabejotinai praversiančias, kai kitą kartą teks kovoti dėl didesnės algos.

1. Atlikite savarankišką rinkos tyrimą

Vienas iš laiko patikrintų būdų, kaip tinkamai pasiruošti deryboms dėl jums neabejotinai priklausančių pinigų, yra atlikti savarankišką rinkos tyrimą ir išsiaiškinti, kiek šiuo metu vidutiniškai mokama už jūsų darbą. Tokiose darbo paieškoms skirtose svetainėse internete kaip Indeed.com ir Payscale.com galima susidaryti neblogą vaizdą, kiek gali uždirbti jūsų patirtį, žinias ir įgūdžius turintis specialistas. Taip pat labai svarbu atsižvelgti į geografijos veiksnį, nes, pavyzdžiui, gyvenimas didmiestyje reikalauja didesnio atlyginimo nei tas pats darbas kur nors provincijoje, kur pragyvenimas kainuoja mažiau. Jeigu, tarkim, ieškotės darbo sostinėje, papildomos informacijos deryboms dėl atlyginimo rasite konkretaus miesto darbo skelbimuose.

Tik svarbu atsižvelgti į faktą, jog su konkrečia darbo vietos geografija susijęs atlyginimas taip pat kinta, nes vis daugiau bendrovių dėl koronaviruso pandemijos pereina prieš hibridinio darbo arba renkasi nuotolinio darbo modelį. „Kai kurios bendrovės atlyginimą siūlo remdamosi pagrindinės būstinės lokacija. Kitos taiko nuo geografijos priklausančią algų sistemą“, – paaiškina K. Elliotas.

Žinoma, visada galima pasikapstyti dar giliau. K. Ellioto teigimu, atlyginimo tema jau nebelaikoma kažkokiu tabu, o tai reiškia, jog nebūtų labai sunku apie pinigus paklausinėti kitų potencialios darbovietės darbuotojų. „Nebijokite susisiekti su bendrovės, kur norite įsidarbinti, darbuotojais „LinkedIn“ platformoje ir išsiaiškinti, kokia ten taikoma algų sistema“, – pataria K. Elliotas ir pridūria, kad taip pat atsiperka pasiklausinėti, kokios algų kėlimo perspektyvos, ir ar darbdavys reaguoja į pragyvenimo išlaidų pokyčius.

2. Nesiderėkite, o kalbėkitės

Kai jau daugmaž susidarėte vaizdą, kokia galėtų būti jūsų norimos darbo pozicijos alga, metas į derybas dėl algos pažvelgti kaip į pokalbį. K. Elliotas sako, kad tam padėtų klausimai, kaip pats darbdavys įsivaizduoja, kokia alga būtų ori. „Savo klientams patariu per darbo pokalbį pasiteirauti apie atlyginimų ribas, bendrovės biudžete numatytas šiai pozicijai. Taigi, galima paprasčiausiai pasiteirauti, koks bendrovės biudžetas šioms pareigoms“, – teigia ekspertas.

3. Viskas, ką pasakysite, gali būti panaudota prieš jus

Viena iš klaidų, kurias žmonės dažniausiai daro derėdamiesi dėl atlygimo – jie atskleidžia savo algų istoriją. „Tai, kiek uždirbome anksčiau, neturi absoliučiai nieko bendro su dabartinėmis derybomis dėl algos“, – akcentuoja K. Elliotas. Dar viena klaida – bandymas keisti per pokalbį jau minėtą norimą sumą. Ir galiausiai – kartu su atlyginimo klausimu nesiderėkite dėl darbo pradžios datos, nuotolinio darbo galimybių ar darbo sąlygų. „Prieš keldami atlyginimo klausimą, visus tuos dalykus jau privalote būti aptarę. Tikrai nenorite, kad tokie periferiniai veiksniai, kaip darbų pradžia, užgožtų reikalavimus atlyginimui“, – sako ekspertas.

4. Bazinis atlyginimas dar ne viskas

Prisiminkite: atlyginimas tai ne vien jūsų sutartas bazinė alga. „Jeigu bendrovė nelinkusi mokėti tokią bazinę algą, kokios pageidaujate, iškelkite priemokų, persikėlimo priedų ar kitų vienkartinių išmokų persikėlimui ar sveikatos priežiūrai klausimą. Kartais priedai ir kitos privilegijos trūkumą kompensuoja“, – pataria K. Elliotas.

5. Išmokite patylėti

Dar viena taktika, labai praversianti derybose dėl algos, yra... tyla. Nors dauguma žmonių desperatiškai stengiasi užpildyti bet kokias tylos pauzes kalbomis, „Sloan“ vadybos mokyklos ekspertų atliktas tyrimas atskleidė, kad, abiem derybų pusėms kelioms sekundėms nutilus, tokia pauzė gali atnešti netgi labai palankių rezultatų. Mokslininkai, analizavę 254 studentų duomenis, išsiaiškino, kad tyla eksperimento dalyviams „padėjo tas kelias sekundes išnaudoti naujoms mintims ir pamąstymams, atvėrusiems naujų puikių galimybių“.

6. Pasitikėkite savimi ir tuo, ką darote

Blogiausias derybų dėl atlyginimo scenarijus – bijoti paprašyti daugiau. „Teko dirbti su daugiau nei tūkstančiu darbo ieškančių asmenų. Ir per visą mano karjerą dar nepasitaikė nė vieno atvejo, kai jų kandidatūra buvo atmesta vien dėl to, kad paprašė didesnio atlyginimo. Prašydami daugiau pinigų, jūs paprasčiausiai neturite, ko prarasti“, – tvirtina K. Elliotas. Jis netgi pateikia pavyzdį, kai vienas klientas gavo geresnį pasiūlymą, nes sugebėjo įrodyti darbdaviui, jog rinkoje už tokią poziciją siūloma daugiau, nei buvo pasirengęs mokėti jis.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad bendrovės dažnai siūlo atlyginimą puikiai suprasdamos, kad potencialus darbuotojas jį užginčys. „Nebijote prašyti atlyginimo, kuris atitinka situaciją rinkoje“, – pataria K. Elliotas.

Kaip kartą dainavo legendinis Kenny Rogersas: „Reikia pajusti, kai suvystai“. Kitaip tariant, reikia žinoti, kada reikia pasitraukti. „Į derybas dėl atlyginimo atsineškite mažiausią jus tenkinančią sumą ir būkite pasirengę palikti savo siūlymą ant stalo, jeigu potencialus darbdavys jai nepritaria“, – tikina K. Elliotas.

Prisiminkite, jog darbe, kurio siekiate, turėsite jaustis gerai. O tai bus neįmanoma, jeigu visą laiką jausite, kad jums moka per mažai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)