Svarbu pasiruošti iš anksto

Specialybės keitimas – atsakingas žingsnis, todėl prieš jį žengiant būtina įsivertinti kelis aspektus. „Svarbu paklausti savęs, ko noriu iš kito karjeros žingsnio ir kokių įgūdžių man teks išmokti. Pozicijos keitimas reikalauja investicijų ir laiko, todėl būtina atsakyti į klausimą, kiek resursų tam turiu ir galiu skirti: ar galiu pradėti nuo mokslo, praktikos, ar iš karto noriu keliauti į apmokamą poziciją“, – teigia personalo atrankų kompanijos „Alliance for recruitment“ atrankų grupės vadovė Deimantė Grybauskaitė.

Ekspertė persikvalifikavimą vertina kaip rimtą profesinį ir asmeninį pasirinkimą, kuriam reikia ruoštis iš anksto. D. Grybauskaitė pataria kuo plačiau išsianalizuoti ir suprasti, ko reikės naujoje srityje, rašoma pranešime spaudai.

„Keičiant sritį svarbu nenubraukti ir jau sukauptos patirties, nes nemažai įgūdžių gali būti pritaikomi ir net suteikti pridėtinės vertės. Be to, sėkmingam persikvalifikavimui kai kuriose srityse labai svarbus anglų kalbos mokėjimas – apart techninių įgūdžių, tai vienas dažniausiai pasitaikančių reikalavimų IT sektoriuje. Būtent kalbos mokėjimas, o ne amžius ar motyvacijos stoka, kai kuriems užkerta kelią į sėkmingą persikvalifikavimą“, – pastebi personalo ekspertė.

Persikvalifikavimą lygina su maratonu

Persikvalifikavimas gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki kelerių metų – tai priklauso nuo pasirinktos srities ir asmeninių savybių. Įtakos tam taip pat turi dabartinės ir būsimos industrijos, kurioje norima dirbti, panašumai bei skirtumai.

„Kalbant, pavyzdžiui, apie labai populiarią IT sritį, pastebime, kad ateinantiems iš visai kito sektoriaus, persikvalifikavimas gali užtrukti apie metus, tačiau jei kalbame apie panašią industriją ar sritį, šis laikotarpis gali sutrumpėti net dvigubai“, – teigia D. Grybauskaitė.

Tam pritaria ir kompetencijų centro „Telia Global Services Lithuania“ skaitmeninių kanalų skyriaus vadovas Aleksej Dutkevič: jo teigimu, norint sėkmingai persikvalifikuoti ir išnaudoti visas IT sektoriaus galimybes, trumpo programavimo kurso neužteks, reikia pasiruošti ilgam kompetencijų stiprinimui dirbant tiek komandoje, tiek savarankiškai.

Sritį pakeitusiems žmonėms A. Dutkevič pataria stengtis atlikti kuo daugiau praktinių užduočių savarankiškai ir suteikti sau laiko su sektoriumi susipažinti etapais: suprasti terminologiją, pamatyti vidaus procesus ir įvertinti motyvaciją naujoje srityje augti ne vienerius metus.

Karjerą IT sektoriuje ekspertas palygina su bėgimu: „Milijardai žmonių pasaulyje kasdien bėgioja, tačiau tik milijonai bėga maratonuose, o tik šimtai – ultramaratonuose. Norint pasiekti viršūnę, būtina įtraukti papildomus veiksmus – derinti mitybą, naudoti tinkamą įrangą, pasirengimą. Lygiai taip pat ir su darbu IT: norint šioje srityje augti, būtina kasdien ja domėtis ir eiti koja kojon su tendencijomis.“

Didžiausias potencialas – IT sektoriuje

Kodėl IT sritis tokia populiari? Ekspertai sako, kad priežasčių yra daugybė: pradedant stabilumu, galimybe darbą atlikti iš bet kur ir bet kada, ir baigiant milžinišku rinkos poreikiu bei plačiomis augimo galimybėmis. „Tai viena iš kelių sričių, kurioje dažniau ne žmonės ieško darbo, o darbdaviai juos atranda ir siekia pritraukti. Vien mes šiuo metu ieškome per 100 IT specialistų“, - sako A. Dutkevič.

IT sektoriaus specialybės užima pirmąsias šešias pozicijas ir Užimtumo tarnybos sudarytame prioritetinių profesijų sąraše, pagal kurias asmenys siunčiami mokytis persikvalifikuojant – „Java“ programuotojas, programinės įrangos testuotojas, žiniatinklio programuotojas, kompiuterinio projektavimo operatorius, skaitmeninių technologijų-internetinių tinklapių projektuotojas, kompiuterinių tinklų derintojas. Norintiems persikvalifikuoti valstybė sudaro sąlygas šių ir kitų prioritetinių profesijų mokytis nemokamai, šia galimybe jau pasinaudojo virš 20 tūkst. lietuvių.

IT naujokai – nuo režisierių iki geografų

Naujas kompetencijas įgijusių darbuotojų bangą jau pajuto ir verslas. Pavyzdžiui, A. Dutkevič vadovaujamoje komandoje dirba net 12 persikvalifikavusių žmonių.

„Jų visų istorijos labai skirtingos, nes į IT sektorių jie atėjo iš pačių įvairiausių sričių – nuo garso režisūros, komunikacijos iki geografijos ar verslo vadybos. Vieni visą gyvenimą jautė trauką IT sričiai, kiti po studijų ir bandymų dirbti pagal specialybę nesijautė laimingi, todėl susidomėjo informacinėmis technologijomis. Tačiau daugiausia yra tokių, kurie IT srityje matė didžiulį potencialą – ne tik dėl ateities perspektyvų ar finansų, o dėl galimybės įgyvendinti idėjas ir padaryti kažką geriau“.

„Telia Global Services Lithuania“ komanda turi modelius, kurie labai padeda integruojant persikvalifikavusį darbuotoją į jam naują sritį ir darbus. Komanda priskiria dedikuotą mentorių, o kurį laiką darbas vyksta poroje „šešėliaujant“. Įmonė turi specialias edukacijos programas būtiniesiems įgūdžiams įgauti bei praplėsti bendrą suvokimą apie IT sritį.

Vis dėlto, pasak A. Dutkevič, pagrindinė darbdavio užduotis yra padėti persikvalifikavusiam darbuotojui stiprinti pasitikėjimą savimi bei auginti kompetencijas. „Esame išsikėlę užduotį sukurti tokią darbo aplinką, kurioje galima drąsiai klysti bei mokytis. Nors darbo rezultatai priklauso nuo naujoko patirties ir įgūdžių, jie gali atsiskleisti tik tada, kai aplink yra stipri, patyrusi komanda, skatinanti tolesnį mokymąsi ir asmeninį tobulėjimą“, – teigia A. Dutkevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)