Slovakė Lýdia Machová sklandžiai kalba ir rašo septyniomis užsienio kalbomis. „Kai žmonės klausia, kokia mano paslaptis, atsakau, kad tiesiog mėgstu mokytis. Tačiau toks atsakymas jiems netinka. Žmonės negali suprasti, kodėl patys metų metus mokosi vienos užsienio kalbos, bet vis tiek jos neįvaldo, o štai aš – vis išmokstu naują ir naują“, – TED konferencijoje pasakojo užsienio kalbų mokytoja dirbanti moteris. 

Ieškodama atsakymo į šį klausimą, ji nusprendė suorganizuoti tarptautinį poliglotų suvažiavimą. Pabendravusi su dalyviais, Lýdia priėjo prie išvados, kad „poliglotai nėra genijai ir neturi išskirtinių gebėjimų mokytis kalbų. Tačiau, vienas dalykas – jiems tiesiog patinka pats mokymosi procesas. Kitas dalykas – jie randa būdų, kaip kalbos mokymąsi paversti tuo, ką darydami kasdien, mėgaujasi.“

Žinoma, tam, kad kalbą įvaldytumei puikiai, to nepakanka. Štai kas, anot poliglotės, L. Machovos taip pat labai svarbu:

• Turėkite sistemą. 

Šiandien mes visi labai užsiėmę, neturime laiko sėdėti ir kas dieną mokytis užsienio kalbų. Ką visgi galime padaryti – kalbos mokymąsi įtraukti į kasdienį gyvenimą, paversti rutinos dalimi. „Gal galite atsikelti 15 minučių anksčiau nei įprastai ir pasikartoti žodžius, į savo sąrašą įtraukti naujų. Gal pakeliui į darbą ar tvarkydami namus galite klausytis tinklalaidės ta užsienio kalba, kurią mokotės? Svarbiausia turėti planą, pavyzdžiui, kiekvieną ketvirtadienį po 20 min. kalbatės užsienio kalba su pažįstamais per „Skype“. Arba – klausotės „YouTube“ įrašų kas rytą, kol pusryčiaujate. Jei turėsite sistemą, įpročius, dieną nereikės ieškoti papildomo laiko. Mokymasis taps jūsų buities dalimi“, – pataria poliglotė.

• Atraskite efektyvių metodų. 

Jeigu išmoksite užsienio kalbos žodžių tik tam, kad kitą dieną išlaikytumėte testą, jie užsifiksuos jūsų trumpalaikėje atmintyje, todėl neilgai trukus juos pamiršite. Jeigu norite žodžius prisiminti ilgesnį laiką, turite juos kas kurį laiką kartotis. Padėti gali tokios mobiliosios programėlės, kaip „Anki“ ar „Memrise“.  Galite rašytis juos užrašų knygelėje pagal poliglotų tarpe itin populiarų „Goldlist“ metodą. 

Jis veikia štai taip:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)