Užuot prisiklijavę prie sofos ir buku žvilgsniu žiūrėję į televizoriaus ekraną, jie daro viską, kad pateisintų savo sėkmę. Ko galėtume pasimokyti iš tokių žmonių, mums sufleruoja lifehack.org.

1. Planuokite

Sėkmės lydimi žmonės savaitgaliais nenutrūksta nuo grandinės. Savo poilsio dienas jie planuoja – planuoja kaip ir bet kurią darbo dieną. Galbūt jų šeštadienis ir ne toks sustyguotas kaip darbingas antradienis, tačiau, puikiai suvokdami, kiek nedaug savaitėje valandų, sėkmę prisijaukinusieji žino, kaip prasmingai išnaudoti visas iki vienos laisvas akimirkas (ne tik kokybiškai atsipūsti, bet ir sutvarkyti savo eilės visą savaitę laukusius reikalus). Jeigu neturėsite absoliučiai jokio savaitgalio plano, net nepastebėsite, kaip įklimpsite į dar vieno serialo pelkę. O tada tarsi perkūnas iš giedro dangaus ateis nušvitimas, jog jau sekmadienio vakaras, tad dar vienas savaitgalis nuėjo šuniui ant uodegos.

2. Anksti kelkitės

Žinoma, mintis iki pietų vartytis pataluose atrodo labai viliojanti, bet sutikite: nejaugi ne smagiau iš savo darbų sąrašo išbraukti bent kelis punktus, kol dauguma dar nepakilo iš savo lovų. Tiesą sakant, anksčiau keltis ir tomis dienomis, kai nereikia į darbą, netgi labai smagu – tiesiog turėsite daugiau laiko sau. Šeštadienį galite pradėti apsilankydami sporto klube ar padarydami mankštą, galbūt paskaitydami knygą. Tokia dienos pradžia gerai savijautai duos daugiau nei dvi ar trys valandos būdraujant lovoje.

3. Būkite nepasiekiami

Šiandieniniame nuo interneto priklausančiame pasaulyje, tiesą sakant, nė vienas iš mūsų nebegali visiškai atsitraukti nuo darbų. Mūsų išmanieji susieti su darbo paštu, socialinių tinklų paskyromis, tad su darbu susiję reikalai gali pasivyti ir penktadienį po darbo valandų. Bet ir net uoliausi darbuotojai tiesiog privalo kartais atsiriboti nuo darbo reikalų.

Knygos „What the Most Successful People Do on the Weekend“ autorė Laura Vanderkam pasisako už „poilsį be technologijų“ – na, galbūt ne visą savaitgalį, bet kelioms valandos į šalį padėti savo telefoną yra tiesiog privaloma. Išsiruoškite į žvejybą, pasivaikščioti į mišką ar po parką, apsilankykite muziejuje ar bibliotekoje – žinoma, be telefono kišenėje. Nustebsite, kokios ryškios ir įsimintinos gali būti patirtys, jeigu tik neleisite joms trukdyti telefono skambučiams ir pranešimams.

4. Užsiimkite fizine veikla

Labai gali būti, kad visą savaitę sau kartojote, kad kartą ar du privalu pasportuoti. Tik tada nutiko gyvenimas, ir tokiems užmojams nebuvo lemta išsipildyti. Nors ir negalite savęs kaltinti, kad nesuspėjote pasportuoti, nes reikėjo parsivežti vaikus iš darželio ar sugedo žmonos automobilis, savaitgalį tokią skolą sau reikia ir net būtina grąžinti. Jeigu nuo sporto galite pradėti savaitgalio rytą, puiki savijauta ir nuotaika visai dienai garantuota. Motyvacijos gali užtekti ir ateinančiai darbo savaitei.

5. Socializuokitės

Per darbus neretai nelieka laiko lėtoms vakarienėms su šeima ar apsilankymui su vaikais ledainėje. Nebūkite tėvai, kurie tokie priklausomi nuo darbo, jog užmiršta skirti savo laiko tiems, dėl kurių labiausiai ir stengiasi – savo vaikams. Savaitgaliai turėtų būti skirti šeimai, bet nepamirškite ne tik skirti laiko vaikams, bet ir savo antrai pusei. Ar pamenate, kada paskutinį kartą romantiškai vakarieniavote su mylimu žmogumi? Nepamirškite ir savo draugų – vien susirašinėjimo socialiniuose tinkluose kokybiškam ryšiui nepakanka. Juk kokia gyvenimo prasmė, jeigu neturite laiko juo džiaugtis su brangiais žmonėmis?

6. Skirkite laiko hobiams ir laisvalaikio veikloms

Warrenas Buffetas brazdina ukulelę. George‘as W. Bushas tapo. Jay Leno pametęs galvą dėl automobilių. Sėkmės lydimi žmonės prasmingai išnaudoja kiekvieną laisvo laiko minutę veiklai, teikiančiai malonumą, nes jie puikiai supranta labai svarbią tiesą – išvaistyto laiko niekas niekada nebesugrąžins. Net jeigu jūsų hobis reikalauja sunkaus darbo ir atsidavimo, bet ši veikla jums teikia džiaugsmą, jos nauda neaprėpiama – padeda atsipalaiduoti ir atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių.

Nešvaistykite savo brangaus laiko socialinei žiniasklaidai, jeigu jį galite skirti naujos kalbos pamokai ar dar nebandytam receptui. Niekada negalite žinoti – galbūt hobis vieną dieną taps gyvenimo būdu?

7. Medituokite

Žinoma, kartais geriausias dalykas, ką galite padaryti dėl savęs, tai tiesiog sustoti, ramiai atsisėsti ir leisti sau būti. Karjeros treneris ir rašytojas Roy Cohenas įsitikinęs, kad meditacija yra puikus būdas pasiekti dvasios ramybę. Gyvenimo būdo trenerė Marsha Egan teigia, kad sėkmės lydimi žmonės laisvą laiką skiria savo pasiekimų, nesėkmių ir ateities planų apmąstymui.

Meditacija

8. Ruoškitės ateinančiai darbo savaitei

Yra konkreti priežastis, kodėl tiek žmonių kiekvieną pirmadienio rytą pabunda paniurę ir nelaimingi. Taip yra todėl, kad jie psichologiškai nebūna pasirengę naujai darbo savaitei. Jeigu beprasmiškai praleidote savaitgalį ir nepadarėte nė vieno darbo, kurį žadėjote padaryti radę laiko, pirmadienio rytas neabejotinai sukels daug nereikalingo streso, kurio buvo galima išvengti. Bet jeigu savaitgalį išnaudojote protingai, o sekmadienį radote laiko apmąstyti laukiančios savaitės iššūkius, pirmadienio rytą pabusite pasiruošę nuversti kalnus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)