Tarptautinės personalo valdymo ir atrankų kompanijos „Soprana Personnel International“ vadovė Diana Blažaitienė pranešime spaudai teigia, kad toks priedas labai pagyvina tradicinį gyvenimo aprašymą, bet labai svarbu įsivertinti, ar gebėsite jį padaryti kokybiškai bei apsvarstyti, ar toks formatas tikrai tinkamiausias siekiant konkrečios pozicijos.

Kada kurti vaizdo CV?

Žmogaus kūrybiškumui greičiausiai nėra ribų, tačiau ne visi nori ar moka jį išreikšti, ypač profesinėje aplinkoje. O kitiems priešingai – kūrybiškumas netelpa į popieriaus lapą, tad tradicinis CV formatas suvaržo, todėl ieškodami darbo kandidatai vis dažniau ieško naujų būdų save pristatyti. Vienas tokių – vaizdo reziumė.

Atrankų ekspertė pabrėžia, kad video reziumė turėtų būti tradicinio CV papildinys, bet ne pakaitalas: „Tradicinė reziumė turi labai konkrečią formą ir struktūrą. Ji leidžia kandidatui susistemintai pateikti informaciją, kuri reikalinga tikrinant „techninį“ jo tinkamumą pozicijai. Tuo tarpu video reziumė – kūrybiška ir laisva forma, kuri pati iš savęs jau atskleidžia kandidato savybes, tokias kaip kūrybiškumas, drąsa ir didelė motyvacija, nueinant taip vadinamąją „ekstrą mylią“. Tad tinkamiausiai jis iliustruoja tas savybes, kurias sunku aprašyti, bet tradicinis CV būtinas siekiant susidaryti bendrą vaizdą“.

Ieškantiems darbo komunikacinėse ar kūrybinėse pozicijose vizualus CV gali padėti išryškinti pozicijai reikalingas įgūdžius: scenarijaus rašymas, filmavimas, montavimas. Norintiems tiesiogiai dirbti su žmonėmis padės atskleisti asmenines savybes, tokias kaip charizma, kalbėjimo maniera, intonavimas. Tai puikus formatas parodyti savo gebėjimus, papildant CV savo jau turima vaizdo medžiaga, pavyzdžiui nuotraukomis. Tačiau prieš pradedant kurti tokį CV būtina iškelti klausimą: „Ką aš noriu juo parodyti?“. Vaizdo reziumė turi turėti labai aiškią mintį, tad jei tikslaus atsakymo nerandate – tuomet geriau išvis nekurkite, nes rizikuojate labiau pakenkti nei pagerinti savo aplikaciją.

Realistiškai įvertinkite savo galimybes

Jei jau pasiryžote kurti vaizdo CV, pasirinkite formatą, kuris geriausia tinka jūsų kūrybinei idėjai įgyvendinti. Nuspręskite, ar patys norite būti video centre, ar montuosite iš jau turimų įrašų ir nuotraukų, kokį garso takelį naudosite, kaip sudominsite žiūrintįjį ir kokia forma išskirsite geriausias savo savybes ir gebėjimus.

„Labai svarbu įvertinti savo įgūdžius vaizdo kūrimo srityje – ar sugebėsite nufilmuoti ir sumontuoti vaizdo įrašą, kad jis atrodytų profesionaliai. Jei abejojate savo galimybėmis, o pozicijai, į kurią aplikuojate, nėra būtini filmavimo įgūdžiai, pasirinkite techniškai paprasčiausią būdą, bet skirkite daug laiko turiniui. Vaizdo CV turi sustiprinti jūsų CV ir išskirti jus iš kandidatų, tad jei manote, kad galutinis produktas neatrodo įtikinamai – paprasčiausiai nesiųskite jo“, – pataria personalų atrankų įmonės vadovė.

Diana Blažaitienė.

Kaip sukurti gerą vaizdo reziumė?

Ilgametę patirtį personalo atrankose turinti ekspertė D. Blažaitienė dalinasi patarimais, kurie padės sukurti įdomų ir kokybišką vaizdo CV:

• Sugalvokite aiškią vaizdo įrašo mintį ir pasirinkite tinkamiausias tam įgyvendinimo formas. Jei renkatės ne standartinį vaizdo formatą – apgalvokite visas detales ir įvertinkite, ar jos geriausiai atskleidžia pozicijai svarbiausias kvalifikacijas;
• Video turi būti ne ilgesnis nei 2 minučių trukmės ir įtraukiantis, nes kitaip jo niekas nežiūrės;
• Pasiruoškite scenarijų, tik tada filmuokite. Turint ribotą laiką būtina pristatyti tik svarbiausią informaciją, tad improvizacija nėra geriausia forma tai padaryti;
• Geriau rodykite, nei pasakokite. Jei mokate ir galite į vaizdo įrašą įtraukite nuotraukų, vaizdų ar kitų elementų, kurie iliustruoja jūsų tekstą;
• Perfilmuokite vaizdo įrašą tiek kartų, kol pavyks tobulas variantas, kitaip – net neverta jo siųsti;
• Galutinį variantą parodykite savo draugams ir kolegoms, kurie objektyviai įvertins, pateiks konkrečių pastabų ir padės patobulinti.
• Pasirūpinkite, kad nebūtų techninių klaidų, kurios trukdys suprasti vaizdo CV turinį.

Tad jei nusprendėte kurti vaizdo CV, nusiteikite, kad siekiant geriausio rezultato gali prireikti tikrai ne vieno bandymo. Vaizdo reziumė negarantuos darbo pasiūlymo, tačiau tikrai padės išsiskirti iš kitų kandidatūrų ir padidins tikimybę gauti darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)