1. Nuo A iki Z.

Jūsų gyvenimo aprašymas užima mažiausiai penkis puslapius. Jūs pasakojate apie tai, ką veikėte darželyje, kokių draugų susiradote ir kokiuose spektakliuose vaidinote. O kur dar mokykla ar universitetas? Į CV sudedate visą savo gyvenimo istoriją nuo vaikystės iki dabar. Įtraukiate visą informaciją, kuri, deja, darbdaviui nėra aktuali. Įmonė, žiūrėdama jūsų CV, ieško raktinių žodžių, kurie yra svarbūs siūlomai pozicijai. Jeigu jūsų CV yra perpildytas informacija ar mokyklos duomenimis, ar apskritai, kas buvo labai seniai ar nereikšminga, darbdavys nepastebėjęs reikiamos informacijos gyvenimo aprašymo tiesiog neskaitys.

2. Per daug konfidencialios informacijos.

Jūsų CV galima surasti viską, pradedant nuo tikslaus gyvenamosios vietos adreso, šeiminės padėties, vaikų skaičiaus ar gimimo datos. Galbūt reikėtų įterpti ir durų kodą? Darbdavys, perskaitęs jūsų CV, galėtų užsukti į svečius. Tai – informacija, kuri darbdaviui, iš tikrųjų, nėra reikalinga ir net neturėtų rūpėti. Žinoma, tai yra jūsų pačių sprendimas, kokia informacija norite pasidalinti, tačiau ar tai, kokiame rajone gyvenate, ar kiek vaikų turite, turi įtakos jūsų kompetencijoms atlikti darbą tinkamai?

3. Visiškas standartas.

Jūsų CV iš esmės galima surasti „Google“ paieškoje. Pasirinkote patį paprasčiausią, standartinį variantą ir pakeitėte pagrindinę informaciją pagal save. Tai – pats lengviausias kelias, tačiau ar toks CV atskleidžia jūsų asmenybę? Darbdavys gauna šimtus tokių pačių, standartinių, gyvenimo aprašymų – tad kuo esate išskirtinis? Žinome tik tai, kad interneto platybėse tikrai galite surasti reikiamą šabloną. Ar to užtenka darbui į kurį kandidatuojate?

4. Nusirašiau nuo draugo.

Paprašėte draugo, kad atsiųstų savo CV kaip pavyzdį, bet viskas kaip mokykloje: „Duok nusirašyti, aš tikrai viską pakeisiu.“ Visi taip sako, tačiau daro – mažuma. Pasirodo, jūs esate labai labai panašus į tą draugą, kurio CV pavyzdžiu naudojotės. Sutampa ir asmeninės savybės – nieko net nereikia keisti. Tik nepamirškite pakeisti telefono numerio ir elektroninio pašto adreso, nes ir darbo pasiūlymus gausite ne jūs, o jūsų draugas...

5. Įspūdingas dizainas.

Jūsų CV profesionaliai sumaketuotas, spalvų gama parinkta puikiai, o kur dar grafinio dizaino elementai. Visi pamatę jūsų gyvenimo aprašymą sušunka: „Wow!“. Problema tik ta, kad gyvenimo aprašymo turinys atsiduria antroje vietoje. Jei per daug dėmesio skyrėte dizaino elementams, didelė tikimybė, jog apie gyvenimo aprašymo turinį per daug negalvojote bei nesigilinote, kokias savo savybes reikėtų išskirti. Bet juk dizainas gražus, tiesa? Ar to turėtų tikrai pilnai užtekti siekiant svajonių darbo?

6. Visiškas nestandartas.

Pasirinkote išnaudoti visas išmaniųjų technologijų siūlomas galimybes. Vienas iš pavyzdžių – internetinis CV. Tam, kad darbdavys galėtų perskaityti jūsų gyvenimo aprašymą, jam tenka atsidaryti bent du – tris interneto skirtukus. Viskas ką jūs nusiunčiate tai nuoroda, kurią paspaudus, darbdavys nukreipiamas į neaiškią svetainę su dar neaiškesniu turiniu. Kas tuo metu vyksta darbdavio galvoje? Galbūt tai virusas? Kodėl nebuvo galima atsiųsti įprasto CV pdf arba doc formatu?

7. Atvira knyga.

Jūsų CV – kaip atvira knyga. Dalinatės visa informacija apie save – netgi darbais, kurie neturi jokios įtakos pozicijai į kurią kandidatuojate. Padėjote tėčiui darbuotis greitųjų užkandžių kioskelyje – tai puikiai tiks kandidatuojant į plėtros vadovo ar direktoriaus pareigas. Teigiate, jog esate puikus projektų vadovas, bet vienintelis projektas, kurį vykdėte yra kalėdinis vakarėlis. Žinoma, nepamirškite detaliai aprašyti viso Kalėdinio vakarėlio organizavimo detalių. Juk toks ir turėtų būti CV, tiesa?

8. Pats sau fainas.


Jūsų gyvenimo aprašymas lyg siena su prikabintais medaliais. Jų tiek daug ir visais norisi pasidalinti. Žinoma, darbdavys įvertins jūsų pastangas ir laimėjimus, ypač, jei jie yra pagrįsti ir susiję su būsimu darbu. Tačiau, jei jūs tiesiog tuščiai giriatės ir puikuojatės visokiausiais smulkiausiais, nereikšmingais, nesusijusiais ir net nevertais būti vadinamais – pasiekimais – dalykais, kažin ar tai padės gauti svajonių darbą? Pažvelgus į jūsų CV susidaro įspūdis, jog esate visų galų meistras, o tai jau savaime sukelia abejonių: ar tikrai taip puikiai viską mokate, gebate ir išmanote. Perpildyti savo CV pasiekimais – lengvas darbas, tačiau daug svarbiau tampa išrinkti pačius vertingiausius. Bet ką daryti kai jų pasidaro per daug?

9. Pagalbos šauksmas.

Paskutinė jūsų viltis – gauti šį vienintelį darbą, į kurį kandidatavote. Jūsų gyvenimo aprašymas tiesiog šaukia: „Prašau, įdarbinkite mane.“ Jūs desperatiškai tikitės, jog paminėjus savo gyvenimo aprašyme maždaug penkis kartus, kad labai norite šio darbo, o ši įmonė – jūsų svajonė, darbdavys bus labiau nusiteikęs jus įdarbinti. Jūsų gyvenimo aprašymas gali būti prilygintas mažam zyziančiam vaikui, kuris labai nori saldainio. Bet jeigu nebandysi – gali nieko ir negauti, tiesa?

10. Neturiu laiko.

Jūsų gyvenimo aprašymas atrodo parašytas čia ir dabar, per dvi minutes. Visiškai neaiški ir išmėtyta informacija. Bet gi kiekvieno pasirinkimas kaip atrodo jo ar jos CV? Galbūt taip atsitiko, jog neturėjote savo gyvenimo aprašymo ir niekada jo neprisireikė? Ir staiga atsirado galimybė – jūsų svajonių darbas jums prieš nosį! O tada bėgate ir per dvi minutes sudedate bet kokią informaciją. Na, jūsų darbo greitis – įspūdingas.

Taigi, ar pastebėjote kokių nors panašumų į savo gyvenimo aprašymą? Jei taip, gal vertėtų susimąstyti apie naują CV?