Anglų kalbos mokytojas Dovydas Van Gucht pateikia 10 patarimų, kaip tai padaryti.

1. Visų naudojamų įrenginių kalbą pakeiskite į anglų.

Dažnai telefonuose, televizoriuje ar kituose įrenginiuose nustatoma lietuvių kalba, tačiau norint priprasti prie anglų kalbos vartojimo kasdien, dažniausiai naudojamuose įrenginiuose, jei įmanoma, net automobilyje, pakeiskite naudojamą kalbą į anglų, rašoma pranešime spaudai. Taip dažniau praktikuosite kalbą, o jūsų akys pripras prie anglų kalbos žodžių.

2. Kur tik galima prašykite angliško meniu.

Ar tai būtų restoranas, kavinė, netgi parduotuvė, daugelis vietų turi angliškus meniu, jų ar įvairių informacinių lapelių prašykite tik anglų kalba. Tai jums nekainuos papildomo laiko, nereikės ieškoti papildomo pusvalandžio ar valandos mokytis, tačiau galėsite išmokti naujų žodžių, nes juos naudosite tuo metu, kai jų prireiks.

3. Angliškai skaitykite garsiai.

Tai patarimas šiek tiek pažengusiems, kurie geba skaityti anglų kalba, ieško jiems reikalingos informacijos, bet susiduria su sunkumais kalbant. Jiems reikėtų tekstus ir knygas skaityti garsiai. Tai padės lavinti tarimą ir priprasti prie savo daromų klaidų. Neretai žmonės, kurie nėra pratę savęs girdėti darant klaidas ar prastai tariant žodžius, labai susikausto, todėl skaitymas garsiai padeda save analizuoti ir lavinti šnekamąją anglų kalbą.

4. Įdomų ir nesudėtingą turinį žiūrėkite bei skaitykite anglų kalba.

Tačiau jokiu būdu nepulkite prie sudėtingiausių tekstų, kuriuose gausu nežinomų žodžių. Jeigu iš karto skaitysite sudėtingus tekstus, bus sunku suprasti ir prarasite motyvaciją mokytis, nes manysite, kad ši kalba yra per sunki. Todėl rinkitės turinį, kuris būtų įdomus ir lengvas, ar tai įrašai socialiniuose tinkluose ar paprasti vaizdai, o svarbiausia – kad jums patiems būtų įdomu.

5. Lankykitės specialiose interneto svetainėse.

Šis patarimas tiems, kurie nori tobulinti kažkurią sritį – skaitymą, kalbėjimą ar rašymą. Norint rasti nemokamo bei kokybiško turinio, verta apsilankyti „British Council“ svetainėje. Joje pateikta medžiaga naudojasi daugelis mokytojų, rengdami užduotis savo mokiniams. Geriausia tai, kad anglų kalba pateiktos ne tik užduotys bet ir visa kita informacija. Tad turintiems laiko, tai puikus būdas mokytis.

6. Įvairius sąrašus rašykite angliškai.

Jeigu einate į parduotuvę ir turite pirkinių sąrašą, parenkite jį ne lietuvių, bet anglų kalba. Nors iš pradžių tai gali atrodyti sudėtinga, greitai priprasite ir kasdien praktikuosite reikalingus žodžius. Tai galite daryti su savo darbų sąrašu ar bet kokia kita informacija.

7. Išnaudokite visas „Google“ vertėjo funkcijas.

Kai verčiate žodį iš anglų kalbos į lietuvių, būtinai pasižiūrėkite, kokius kitus žodžius jums siūlo vertėjas ir kaip jis yra paaiškinamas pačia anglų kalba. Pažvelkite į sinonimus ir tik tuomet į vertimą. Būtinai paklausykite, kaip žodis tariamas. Taip sužinosite daugiau, nei tik tiesioginį vertimą, kuris nebūtinai yra tiksliausias ir jums geriausiai tinkantis.

8. Išbandykite nemokamas klaidų tikrinimo programėles.

Tokias programėles, kaip pavyzdžiui „Grammarly“, galima atsisiųsti, įsidiegti į kompiuterį, telefoną ar tiesiog naršyklę. Kai rašysite anglų kalba, šis įrankis automatiškai stebės jūsų naudojamą gramatiką, pataisys klaidas, pasiūlys geresnių gramatinių rašymo sprendimų.

Paaiškino, kaip skaityti produkto etiketę

9. Kas parašyta etiketėse, skaitykite angliškai.

Kai paimate prekę, pirmiausia skaitykite ne tai, kas parašyta lietuviškai, bet angliškai ir taip plėskite savo žinių bagažą. Jeigu norite įsigilinti labiau į produkto pavadinimą, sužinoti, kaip jis vadinamas angliškai, neieškokite to internete, tiesiog skaitykite etiketę.

10. Įsiklausykite į angliškų dainų žodžius.

Daugelis dainų, skambančių parduotuvėje ar automobilyje klauso, bet retas įsiklauso į jų žodžius. Jei norite geriau suprasti anglų kalbą, darykite tai – įsigilinkite į žodžius, o jei jų nesuprantate, išverskite. Dažniausiai klausome tų pačių dainų netgi po kelis kartus per dieną, paverskite tai į gerą praktiką. Kitą kartą žinosite ne tik kaip ji skamba, bet ir tai, apie ką joje dainuojama.

Dovydas Van Gucht

Šiuos ir kitus patarimus mokytojas Dovydas Van Gucht įtraukė į savo knygą „Learn English“, kurią rasite knygynuose visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)