Tai vienas geriausių internetinių mokymų puslapių tarptautinėje erdvėje, kuriame mokymo programas sudaro net 200 įvairių pasaulio universitetų ir profesinių mokyklų. Čia mokytis, įgyti profesiją, kelti kvalifikaciją ar tiesiog praplėsti savo žinių lauką jau yra pasirinkę daugiau kaip 68 mln. vartotojų visame pasaulyje.

„Prieš kelias savaites labai nustebau, kai socialiniuose tinkluose pamačiau žinutę, jog Užimtumo tarnyba kviečia mokytis ir nemokamai įgyti sertifikatus Coursera.org mokymų platformoje“, − sako tinklaraščio Euroblogas.lt žurnalistė Giedrė Simanauskaitė.

„Nurodytu elektroniniu paštu coursera.mokymai@uzt.lt nusiunčiau savo vardą ir pavardę ir netrukus gavau kvietimą prisijungti prie besimokančiųjų bendruomenės bei rinktis kursą, kurį nemokamai noriu studijuoti. Iš gausybės programų išsirinkau „Agile meets design thinking“, kurį parengė Virdžinijos universitetas JAV.“

Apie tai, kaip reikia užsiregistruoti iki rugsėjo 30 d., jei nori nemokamai pakelti savo kvalifikaciją, pasakoja Milda Jankauskienė.

– Kaip čia nutiko, jog Užimtumo tarnyba ėmė bendradarbiauti su Coursera.org?

– Nepaprasti laikai reikalauja nestandartinių sprendimų. Pandemija išmokė dirbti nuotoliniu būdu, o ateityje į virtualią erdvę persikels dar daugiau veiklų. Mes ieškome naujų paslaugų formų siekiant padėti žmonėms prisitaikyti prie sparčiai besikeičiančios rinkos ir pasaulyje vykstančių pokyčių. Todėl nuo birželio mėnesio pradėję bendradarbiauti su Coursera.org, pakvietėme žmones įgyti profesiją ar kelti savo kvalifikaciją šioje tarptautinėje internetinių mokymų platformoje.

– Kiek žmonių jau pasirinko tokią galimybę Lietuvoje?

– Šiuo metu per Užimtumo tarnybą jau yra išsiųsta 12 567 pakvietimai ir užsiregistravę 8 682 Coursera.org vartotojai, pradėjo mokytis 5 386. Ši platforma Užimtumo tarnybos klientams gali padėti net trimis būdais: įgyti ateities įgūdžių, gauti paklausią profesiją, suteikti profesinius pažymėjimus. Ir visa tai – nemokamai.

– Kokios yra pačios populiariausios Lietuvoje per Užimtumo tarnybą pasirinktos kursų programos?

„Programming for Everybody (Getting Started with Python)“. Šį kursą baigė daugiausiai žmonių. Taip pat „Write Professional Emails in English“, „Excel Skills for Business: Essentials“, „Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects“.

– Užsiregistravusių ir norinčių mokytis žmonių yra tikrai daug. Kokias matote tobulėjimo tendencijas?

– Bendros tendencijos rodo, kad susidomėjimo ši galimybė sulaukė iš labai įvairių sričių specialistų privačiame ir valstybiniame sektoriuje. Klientai renkasi įvairiai, dažnai ieškodami galimybių kelti turimą kvalifikaciją ar tiesiog įgyti naujų įgūdžių, tiesiogiai nesusijusių su darbu. Coursera.org kursai čia padeda ne tik kaip papildomą kvalifikaciją galinti suteikti platforma, tačiau dažnai kaip ir vieta, kur galima daugiau išmokti savo pomėgių srityje, įgyti naudingų socialinių ir psichologinių įgūdžių.

Darbas iš namų

Šioje platformoje galima įgyti įvairių kompetencijų. Tai verslo, sveikatos apsaugos, informacinių technologijų, humanitarinių mokslų, kalbos, socialinio darbo ir įgūdžių. Siūloma daugiau nei 4 tūkst. mokymo programų. Tarp paklausių profesijų – tinklo kūryba, įvairūs programavimai (programų, žaidimų, JAVA), rinkos analizė, COVID apsauga ir t.t. Profesinius pažymėjimus suteiks baigus Google IT palaikymo, debesų valdymo, SAS programuotojo, kibernetinės saugos mokymus.

– Kursai šioje platformoje dažniausiai yra anglų kalba. Ką daryti tiems, kurie šios kalbos nėra gerai įvaldę?

– Daugiausia kursų – anglų kalba, tačiau kai kurie jų yra išversti ir į kitas kalbas arba turi subtitrus. Užimtumo tarnyba yra sukūrusi specialią kolekciją, kurioje pateikiami kursai tik rusų kalba arba su rusų kalbos subtitrais.

– Ar ir kitose šalyse ši platforma suteikia tokias galimybes mokytis per vietines Užimtumo tarnybas?

Coursera.org bendradarbiauja su viso pasaulio valstybėmis, jų institucijomis ir privačiomis įmonėmis. Lietuva gavo pasiūlymą išbandyti šią programą nemokamai. Nors kitose šalyse ir vyksta bendradarbiavimas įvairiomis formomis su panašiomis platformomis, Lietuvos atvejis išskirtinis tuo, kad žmonės, užsiregistravę per Užimtumo tarnybą, gali mokytis nemokamai, gauti sertifikatus, o mokymai apima labai daug sričių.

– Ar ateityje planuojate užtikrinti panašias galimybes mokytis internetinėse platformose?

– Pirmiausia tai norėčiau pakviesti suskubti iki rugsėjo 30 dienos pasinaudoti šia galimybe mokytis nemokamai per šią platformą registruojantis per Užimtumo tarnybą. Mokymus reikės baigti iki gruodžio 31 dienos.

Šiuo metu Užimtumo tarnybos veiklos planuose nėra konkrečių panašaus bendradarbiavimo susitarimų, tačiau šis pavyzdys parodė, kad Užimtumo tarnybos klientai nori naujų mokymų formų, ieško galimybių tobulėti laisvu nuo darbo metu, stebima, jog dažnai ir darbdaviai domisi šiuo bendradarbiavimu norėdami tokią mokymosi galimybę pristatyti savo darbuotojams kaip vieną iš siūlomų kvalifikacijos kėlimo variantų.