Atrodo akivaizdu, kad žmonės dažnai renkasi darbą pagal savo asmenybės tipą. Vienas iš pripažintų testų, nustatančių jūsų asmenybės tipą, yra Myerso–Briggso tipų indikatorius (angl. Myers-Briggs Type Indicator, MBTI), rašoma svetainėje businessnewsdaily.com. Šis testas, padedantis nustatyti asmens psichologinius prioritetus pagal tai, kaip jis suvokia pasaulį ir priima sprendimus, priskiria asmenį vienam iš 16 tipų, kurie yra užkoduoti šiomis raidėmis:

E (ekstravertas) arba I (intravertas) santykiuose su žmonėmis

Anot svetainės „Truity Psychometrics“, kuri pagal MBTI pavyzdį sukūrė įrankį, padedantį nustatyti asmenybės tipą ir pasirinkti karjeros kryptį, ekstravertai mėgsta dirbti komandose ir triukšmingose erdvėse, o intravertai pirmenybę teikia savarankiškam darbui ramiose, tyliose vietose. Ekstravertai iš prigimties mėgsta bendrauti ir norėtų tokių pareigų, kur būtų apsupti žmonių. Tokiems žmonėms labai tinka klientų aptarnavimo pozicijos. Ekstravertai gali būti puikūs komandos lyderiai, nes sugeba pakelti ūpą savo nuotaika ir optimizmu.

Intravertai mėgsta dirbti ramioje aplinkoje. Jiems labiausiai tinka darbas su informacija ir technologijomis, nes tokiu atveju visą dieną tenka sėdėti prie kompiuterio. Intravertams taip pat tinka buhalterinis darbas, nes šioje pozicijoje bendravimas su žmonėmis ar prekybininkais būna minimalus.

S (sensorinis) arba N (intuityvus), apdorojant informaciją

Sensorinėms asmenybėms patinka dirbti su tuo, kas konkretu. Pavyzdžiui, duomenys, technologijos ar mašinos, o intuityviems žmonėms geriausiai sekasi su abstrakčiomis teorijomis ir idėjomis. Sensorinio tipo asmenys būna susitelkę ties dabartimi. Jie regi dalykus taip, kokie jie yra, nes šio tipo žmonės būna tikslūs ir konkretūs mąstytojai. Jie būna užvaldyti praktiškų idėjų. Labiausiai jiems tinka dirbti pramogų srityje, tapti meistrais ar dizaineriais.

Intuityvios asmenybės labiau koncentruojasi į ateitį ir jos galimybes. Tokie žmonės informaciją apdoroja per įspūdžius ir modelius. Juos traukia gilios idėjos ir koncepcijos. Jiems labiausiai tinka dirbti inžinieriais, strategais, vadovais ir advokatais.

T (mąstantis) arba F (jaučiantis), priimant sprendimus

Mąstytojai trokšta tokio darbo, kuris leistų jiems išnaudoti savo protą, o jaučiančios asmenybės nori, kad jų darbas padėtų kitiems ir atspindėtų jų asmenines vertybes. Mąstytojai, priimdami sprendimus, būna objektyvūs, nes pasižymi analitiniu protu ir pasveria kiekvienos situacijos pliusus bei minusus. Kiekvienai padėčiai jie randa logišką paaiškinimą ir stengiasi išlikti nešališki. Mąstytojams labiausiai tinka būti finansų analitikais, sistemų analitikais ar tyrėjais.

Jaučiantieji, kita vertus, būna jautrūs kitiems. Jie pasižymi jautrumu konfliktams ir sprendimus priima, atsižvelgdami į žmonių santykius. Paprastai pirmenybę jie teikia bendram gėriui, o ne objektyvumui. Jaučiantiesiems labiausiai tinka dirbti psichologais ar slaugos sferoje.

J (teisiantis) arba P (suvokiantis) santykyje su išoriniu pasauliu

Teisiantieji darbo vietoje pageidauja struktūros ir organizacijos, bet suvokiantys turi daugiau lankstumo ir laisvės. Teisiančiojo tipo žmonės mąsto nuosekliai, jų kasdienybė yra struktūruota ir sudėliota pagal tvarkaraštį. Jie griežtai laikosi terminų. Tokiems žmonėms tinka būti vadovais, egzaminuotojais ir mentoriais.

Suvokiantys, savo ruožtu, greitai prisitaiko prie pokyčių ir būna lankstūs. Jie nepasiduoda giliems apmąstymams ir labiau būna atviri įvairiems variantams. Jiems labiau patinka užduotį pradėti, negu ją užbaigti. Darbo pabaigos terminus jie laiko tik rekomendacija ir dirbdami nevengia pažaisti. Tokiems žmonėms labiausiai tinka būti amatininkais ar dirbti pramogų pasaulyje.

„Truity Psychometrics“ pagal keturių raidžių MBTI asmenybės kodą parenka idealiausiai tinkančius „darbo tipus“. Kiekvienam kodui siūlomų profesijų sąrašą galima rasti čia.

Pragmatikai

Pragmatiškos asmenybės būna tiesmukiškos ir nepriima sprendimų pagal savo emocijas. Jos būna praktiškos ir orientuotos į rezultatus. Tokius žmones tenkina tai, ką jie gali pasiekti. Tačiau jie nepersistengia siekiant to, kas jiems yra nepasiekiama.

Anot Elinor Greenberg, parašiusios knygą „Borderline, Narcissistic, and Schizoid Adaptations“(liet. „Ribinės, narcistinės ir šizoidinės adaptacijos“), pragmatikai dažniau leisis į kompromisus, kad pasiektų trokštamą rezultatą. Jiems labiausiai tinka dirbti prižiūrėtojais, generaliniais vadovais ar mokyklų direktoriais.

ESTJ: praktiškas prižiūrėtojas;
ISTJ: produktyvus realistas;
ESTP: mitrus gedimų meistras;
ISTP: prisitaikantis technikas.

Prižiūrėtojai

Prižiūrėtojai būna ištikimi tradicijoms ir organizacijai. Tai labai gailiaširdžiai ir rūpestingi žmonės, kurie pirmiausia patenkins ne savo, bet kitų žmonių poreikius. Jiems rūpi įspūdis, kurį jie palieka kitiems, nes jie nori atrodyti verti pasitikėjimo. Tokioms asmenybėms labiausiai tinka sekretorės ar biuro aptarnavimo pareigos.

ESFJ: rūpestingas tiekėjas;
ISFJ: jautrus padėjėjas;
ESFP: draugiškas linksmintojas;
ISFP: dėmesingas meistras.

Teoretikai

Teoretikus įkvepia naujų idėjų generavimas. Jiems patinka išradinėti naujus dalykus ir sugalvoti naujus sprendimo būdus. Jiems labiausiai tinka dirbti projektų vadovais ar projektų strategais.

ENTJ: veržlus direktorius;
INTJ: strateginis organizatorius;
ENTP: įkvėptas išradėjas;
INTP: nepriklausomas mokslininkas.

Empatikai


Empatikai yra neįtikėtinai rūpestingi ir kitų žmonių poreikius iškelia aukščiau savųjų. Jie dirba tam, kad komandos poreikiai būtų patenkinti bet kokia kaina, net jei reikėtų atsisakyti savo paties norų. Empatikams labiausiai tinka dirbti ugniagesiais, narais ar namų prižiūrėtojais.

ENFJ: įkvepiantis vedlys;
INFJ: įsijaučiantis patarėjas;
ENFP: ekspresyvus gynėjas;
INFP: kūrybingas individualistas.

Karjeros kelio žemėlapis

Kai remdamiesi savo asmenybės tipu ir bendrais interesais pasirenkate savo profesinės veiklos kryptį, sekantis žingsnis yra „karjeros kelio žemėlapis“, galintis padėti atrasti galimybes jūsų sferoje, sako įmonės „Visier“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Johnas Schwarzas.

„Susidarykite dviejų metų planą dvejų ir pažiūrėkite, ką galite padaryti, – teigė jis businessnewsdaily.com – Išsikelkite aukštus tikslus. Kokie yra būtini žingsniai ir kokių asmeninių savybių bei profesinių gebėjimų jums reikia, kad atsidurtumėte ten, kur numatėte? Tuomet stenkitės pasiekti šį tikslą“.

Jeigu nežinote, kokiam darbui galėtumėte pritaikyti savo savybes, pasinaudokite karjeros konsultanto, mentoriaus ar žmogiškųjų išteklių eksperto pagalba. Jie padės apsispręsti, kuriuo profesiniu keliu sukti, pažymi J. Schwarzas. Jis pataria kas dvejus metus peržiūrėti savo karjeros planą, kad pamatytumėte, ar tebeinate teisinga linkme.

„Darant pažangą, gali tekti pakoreguoti savo tikslą, bet jei nenusistatysite ambicingo tikslo, gali būti, kad niekada ten neatsidursite, nors ir būtumėte galėjęs,“ – sakė J. Schwarzas.

Bet kokios organizacijos vadovybė taip pat turėtų stengtis, kad darbuotojams būtų paskirtos pareigos pagal jų asmenybės tipą. Darbuotojai, kuriems patinka tai, ką jie daro, geriau atlieka savo užduotis. Pavyzdžiui, paskyrus intravertą dirbti pardavėju, vargu ar pavyks padidinti apyvartą, nes šiame darbe reikia daug bendrauti su žmonėmis, ko intravertai nemėgsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)