Atlikusi pirmojo šių metų pusmečio Lietuvos darbo rinkos apžvalgą, „CV-Online LT“ – personalo paieškos ir atrankos bendrovės marketingo vadovė Rita Karavaitienė pastebėjo, kad žmonės darbą dažniausiai visgi renkasi pagal atlyginimo dydį. „Nepaisant to, kad kandidatui svarbu, ar darbas bus įdomus, jis turės galimybių tobulėti, daryti karjerą, galės dirbti pagal lankstų darbo grafiką, bus apsuptas malonių žmonių, esminis kriterijus yra, kiek jis uždirbs. Nors tikrai dažnai ir spaudoje, ir artimųjų rate kalbama apie tai, kad šiuolaikiniam žmogui darbas yra daugiau būdas realizuoti save, realybė tokia, kad visiems reikia ir norisi uždirbti“, – sako R. Karavaitienė.

Rita Karavaitienė

Taigi, štai, kaip reikėtų pasiruošti deryboms dėl būsimo atlyginimo. Žmogiškųjų išteklių specialistė, amerikietė Mary Gormandy White pataria pasirinkti vieną iš šių strategijų.

Pateikite intervalą: nuo ... iki

Užuot įvardiję sumą, galite nubrėžti intervalą. Internete pasižiūrėkite, kiek vidutiniškai mokama žmogui, į kurio pareigas pretenduojate (galite naudoti šią skaičiuoklę). Taip galėsite logiškai pagrįsti savo finansinius lūkesčius, o derybų ribos bus aiškios tiek jums, tiek darbdaviui. Taip pat, jei darbdavys bus linkęs mokėti mažiausią nurodytą sumą, galite derėtis dėl jums palankesnių sąlygų – lankstaus grafiko, nuotolinio darbo. Ar papildomų naudų: sveikatos draudimo, poilsio paslaugų, maitinimo darbo vietoje, mokymų ir kursų kompensavimo.

Ką sakyti:

„Peržvelgiau viešą informaciją, koks atlyginimas siūlomas žmonėms, dirbantiems šioje pozicijoje. Suma svyruoja nuo 900 iki 1200 eurų per mėnesį. Todėl tikiuosi panašaus atlyginimo, atsižvelgiant į papildomas, ne finansines naudas, kurias gali pasiūlyti įmonė“, – portale jobs.lovetoknow.com rašo M. G. White.

Ką apgalvoti:

Prieš nurodydami intervalą, turite tvirtai apsispręsti, ar jus tenkina mažiausias skaičius. Būkite pasiruošę, kad greičiausiai darbdavys pasirinks būtent jį. Tuomet viskas, ką galėsite padaryti, derėtis dėl palankesnių darbo sąlygų ir jau minėtų papildomų naudų.

Sekite kompanijos standartais

Pavyzdžiui, dalyvaujate darbo pokalbyje dėl konsultanto darbo įmonėje, kur šioje pozicijoje dirba daugiau žmonių. Pakankamai geras sprendimas paklausti darbdavio, kokia vidutinė šių specialistų alga ir, atsižvelgiant, į savo darbo patirtį, paprašyti panašios sumos.

Ką sakyti:

Jei turite solidžios darbo, į kurį pretenduojate, patirties, jūsų atsakymas galėtų skambėti taip: „Įmonėje, kurioje dirbau anksčiau (tebedirbu) mano atlyginimas buvo daugiau nei vidutinis, kurį paprastai gauna šias pareigas užimantis žmogus. Taigi, tikiuosi, kad ir jūsų kompanijoje man bus mokama tokiu principu“, – sako žmogiškųjų išteklių specialistė. Pabrėžkite, kad turite daug šio darbo patirties, todėl darbdaviui nereikės skirti tiek laiko ir energijos, kol pats atnešite naudos kompanijai, nei tuo atveju, jei priimtų mažiau ar visai patirties neturintį kandidatą.

Jei kreipėtės dėl darbo, kurio patirties turite mažai ar visai neturite, savaime suprantama, jūsų atsakymas turėtų būti kitoks. Pavyzdžiui, „Tikiuosi, kad mano pradinis atlyginimas bus mokamas atsižvelgiant į mano išsilavinimą ir įgūdžius. Turiu Viešosios komunikacijos bakalauro kvalifikacinį laipsnį, pusę metų atlikau praktiką Viešųjų ryšių agentūroje, įvykdžiau šiuos socialinius projektus ir t.t. Man tiktų atlyginimas, kurį savo įmonėje mokate panašų išsilavinimą ir patirtį turintiems žmonėms“.

Ką apgalvoti:

Ši strategija taip pat yra labai logiška, tačiau gana rizikinga. Ypač, jei tiksliai nežinote, kokį atlyginimą šioje kompanijoje gauna tokią ar panašią poziciją, į kurią pretenduojate, užimantys darbuotojai.

Taigi, nusiteikite išgirsti skaičius, kurie gali jūsų nenudžiuginti. Jei nutiktų taip, kad darbo tikrai norėtumėte, o atlyginimas bent „iš bėdos“ tenkintų jūsų finansinius poreikius, derėkitės dėl jo persvarstymo po kelių mėnesių (bandomojo laikotarpio), papildomų naudų, palankių darbo sąlygų.

Paprašykite laiko pamąstyti

Pasitaiko situacijų, kai iš anksto itin sunku nuspręsti, koks atlyginimas tenkintų, dirbant pozicijoje, į kurią pretenduojate. Tiesiog prieš pokalbį neaišku, koks tai darbas, ką konkrečiai reikės daryti, kokios bus darbo valandos, atsakomybės, kokių rezultatų darbdavys tikisi ir pan. Tokiu atveju galima sakyti, kad jums reikia šiek tiek laiko pagalvoti, galbūt net palaukti kito etapo, kol situacija taps aiškesnė.

Žinoma, jei darbdavys ar atranką vykdantis specialistas čia pat pardės nuodugniai apie darbą pasakoti, geriausia, kad po to norimą sumą įvardytumėte. Kitu atveju, galite pasirodyti, kaip neapsisprendęs, šiek tiek arogantiškas ir ne itin pozicija susidomėjęs kandidatas. Greičiausiai tai nebus įvertinta kaip geroji jūsų savybė.

Ką sakyti:

„Aš galiu įsivaizduoti, koks tai darbas, bet norėčiau labiau įsigilinti į siūlomos pozicijos atsakomybės sritis ir kitus niuansus. Nuo to priklauso mano lūkesčiai dėl atlyginimo. Gal galėtumėte per kitą susitikimą papasakoti plačiau arba būtų puiku, jei su manimi susisiektų mano būsimas tiesioginis vadovas. Neabejoju, kad jis man galėtų suteikti reikiamos informacijos.“, – galimą atsakymo variantą pateikia M. G. White.

Ką apgalvoti:

Ši strategija gali jums pasitarnauti ir atverti duris į tolimesnį atrankos etapą ar net susitikti su būsimu vadovu, kuomet turėsite unikalią galimybę padaryti jam įspūdį. Taip pat, viena vertus, jūs galite pasirodyti kaip atsakingas žmogus, kuris prieš ką nors darydamas, gerai pagalvoja. Kita vertus, jeigu pozicija, dėl kurios kreipiatės, yra tokia, kur reikia gebėti greitai išanalizuoti situaciją, priimti sprendimus, net tada, kai nėra laiko visko apsvarstyti ir pan., jau vien dėl to, kad negalite iš karto įvardyti trokštamos algos dydžio, galite būti palaikytas netinkamu kandidatu.

„Nepaisant to, kurią strategiją naudosite, faktas, kad turite ateiti pasiruošęs įvardyti tenkinančio uždarbio intervalą ir logiškai šią sumą pagrįsti. Jei darbas tikrai jums patinka, nebūkite perdėm kategoriški. Įvertinkite ir ne finansinę naudą, kurią jums gali suteikti įmonė. Derėkitės, tarkitės dėl kas kurį laiką vyksiančio atlyginimo persvarstymo, papildomų naudų, geresnių darbo sąlygų ir pan.“, – pataria žmogiškųjų išteklių specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)