Nors valstybės BVP prognozės verslo dar vis nedžiugina, specialistų paieškos ekspertai jau trina rankomis. Personalo atrankos bendrovės „Alliance for Recruitment“ duomenimis, vos Lietuvoje paskelbus karantiną, specialistų poreikis susitraukė trečdaliu (32 proc.), užtat pastarosiomis savaitėmis jau matomas lėtas, tačiau užtikrintas augimas.

Kalbėdami apie konkrečias specialybes, kurių poreikis augo pirmosios COVID-19 bangos metu ir augs ateityje, personalo ekspertai sudarė 5 perspektyviausių specialybių sąrašą.

1. Medicinos darbuotojai


Jokio netikėtumo, kad sąraše pirmąją vietą užima medicinos darbuotojai – šalyje vis įsiplieskiant pavieniams koronaviruso židiniams didėja tikimybė, jog vis daugiau medikų turės saviizoliuotis, o juos juk reikės pakeisti. Nuolat ieškoma bene visų sričių medikų – nuo bendrosios praktikos gydytojų iki vidaus ligų, slaugos ir kitų specialistų.

Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) 2018-aisiais atlikto tyrimo duomenimis, 2028 m. trūks bene 45 tūkst. įvairių medicinos atstovų, o COVID-19 šį skaičių dar išaugins.

2. Kibernetinio saugumo specialistai

Kovo 16 d. visoje Lietuvoje įvedus karantiną įmonės privalėjo skubiai rasti sprendimus, kaip perkelti veiklą į darbuotojų namus. Kaip pasakoja Vilniuje įsikūrusio kompetencijų centro „Telia Global Services Lithuania“ personalo vadovas Mindaugas Šestilo, mažesnės ar mažiau technologiškai pranašios bendrovės pirmiausia užlipo ant duomenų ir informacijos saugumo grėblio.

Mindaugas Šestilo

„Persikėlus į virtualią erdvę duomenys skaitmenizavosi ir ne visos bendrovės sugebėjo užtikrinti veiklos tęstinumą nekompromituojant saugumo. Virtualaus privataus tinklo (angl. VPN) talpa, nešiojamieji darbo kompiuteriai darbuotojams ir apsaugotos sistemos – visa tai buvo ir bus aktualu bei atliekama patyrusių kibernetinio saugumo ekspertų. Įmonės, pasirinkusios nesamdyti šių ekspertų, gali smarkiai nudegti – užtenka prisiminti „Zoom“ klaidas ir pasekmes. Neabejoju, jog šių specialistų poreikis augs“, – pranešime žiniasklaidai sako jis.

COVID-19 atnešami ekonominiai iššūkiai didina darbo krūvius ir finansų konsultantams, specialistams, buhalteriams, pastebi personalo ekspertai. Pasaulinių bendrovių finansų konsultantų poreikis išaugo virš 50 proc., tuo metu, „Alliance for Recruitment“ partnerio Vytenio Šidlausko teigimu, auga ne tik poreikis, bet ir algos.

„Buhalteriją Lietuvoje jau galima vadinti „naujuoju IT“. Per pastaruosius keletą metų buhalterinės apskaitos sektorius patyrė didelį augimą – stambūs investuotojai perkėlė į Lietuvą savo finansų paslaugų centrus, kurdami naujas pozicijas, o esami žaidėjai plėtė kompetencijas. Atitinkamai augo ir atlygis: vyr. buhalterių – 49 proc., buhalterinės apskaitos komandų vadovų – 30 proc., jaunesniųjų ir vidutinio lygio apskaitininkų – atitinkamai 10 proc. ir 20 proc.“, – sako V. Šidlauskas.

4. Programuotojai ir IT specialistai

Nors abu ekspertai sutaria, kad IT specialistų, programuotojų ir programinės įrangos kūrėjų poreikis niekur nebuvo dingęs, viruso akivaizdoje jis tik augs, o progreso tiekimo grandinėje – nedaug.

V. Šidlauskas, teigia, kad pajėgos patenkinti šių specialistų poreikį tarsi buvo sutelktos, tačiau to nepakanka: „Prisijungia ir kolegijos, profesinio rengimo centrai bei programavimo akademijos. Tačiau reikia pradėti sudominti moksleivius nuo pirmos klasės, – tik tuomet matysime tolygesnį pasiskirstymą tarp lyčių ir įgūdžių. Kol nepasikeis požiūris, jog konkuruojame ne tik šalies viduje, bet su visa ES, stygius tik didės.“

Jam antrina ir M. Šestilo, teigdamas, kad programavimo akademijas baigiančių specialistų rinkoje vis dar lieka nedaug.

„Įmonėms skaitmenizuojantis darbo tik daugės, tačiau ar bus jį dirbančių – didžiulis klausimas. Konkurencija jau buvo įtempta, o COVID-19 situaciją dar pakoregavo – sulaukiame daugiau susidomėjimo iš prieš tai startuoliuose dirbusių programuotojų, taigi specialistai ieško saugumo stipriose tarptautinėse bendrovėse“, – sako M. Šestilo.

Asociatyvi nuotr.

5. Debesijos ir duomenų analitikai

Ne tik darbui, bet ir informacijai persikėlus į skaitmeninę erdvę, stipriai išaugo debesijos ir debesų kompiuterijos specialistų poreikis. Nors lietuviai šią profesiją dar tik pradeda atrasti, tarptautinės bendrovės vis dažniau atveža šią kompetenciją ir yra pasiruošusios auginti talentus.

Įmonės verslui svarbius sprendimus yra linkusios priimti remiantis skaičiais, todėl duomenų analitiko rolė tapo ypač svarbi, o informacijos kiekiams nuolat augant, ši specialybė sulaukia vis didesnio dėmesio.

Pašnekovai taip pat atkreipė dėmesį į išaugusią „minkštųjų“ darbuotojų savybių svarbą.

„Tris mėnesius trukęs karantinas parodė, koks svarbus yra darbuotojų lankstumas ir gebėjimas prisitaikyti. Prie šių įgūdžių galima pridėti ir kitus aspektus, kurie bus svarbūs COVID-19 eroje – technologinis išmanumas, kūrybiškumas, kritinis mąstymas, emocinis intelektas ir mokymasis visą gyvenimą“, – teigia Mindaugas Šestilo.

Vytenis Šidlauskas

Jam pritarė ir V. Šidlauskas, kurio teigimu lankstumą darbdaviai jau senokai vertina, bet šiuo periodu pasirodė tikroji jo svarba. „Lietuvoje daug dalykų darėme nuo nulio, neturėdami sukauptos patirties. Labai dažnai tai yra bandymų ir klaidų kelias, kurio metu išmokstamos svarbiausios pamokos. Pandemijos laiku tokia savybė yra ypač svarbi, ji padeda geriau valdyti stresą ir ieškoti nestandartinių sprendimų, ko dabar labai reikia.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)