Kas nutinka, kai bendradarbiams atskleidžiate per daug informacijos apie save? Net jei išsipasakojate vienam ar dviem, didelė tikimybė, kad po kurio laiko jūsų paslaptis žinos praktiškai visi. Pasistenkite pernelyg atvirai nepasakoti apie nesutarimus šeimoje, santuokines problemas, nesiplėskite apie savo asmeninį gyvenimą ar finansinius sunkumus. Taip tik suteikiate daugiau peno paskaloms. Be abejo, visiškai išvengti paskalų nepavyks – kas norės, visada ras ką ir už ką apkalbėti, tačiau bent jau išvengsite jausmo, kad jus narsto po kaulelį.

Vis dėlto tai nereiškia, kad nereikėtų užmegzti su bendradarbiais jokio asmeninio kontakto. Darbe sunku išgyventi ir gerai jaustis be artimų draugų. Tačiau turėkite omenyje, kad paslaptis, kuria pasidalinama, jau nebėra paslaptis. Atidžiai rinkitės tuos, kuriems galite nuoširdžiai atskleisti savo bėdas ir džiaugsmus. Taip pat atsargiai atsiverkite vadovams arba pavaldiniams, nes asmeninė informacija gali paveikti profesinius santykius.

Venkite tarnybinių romanų

Niekas taip nepakursto paskalų ir apkalbų, kaip tarnybinis romanas, rašoma portale thebalancecareers.com. Jei jau mezgasi santykiai su bendradarbiu (-e), jokiu būdu šito nepasakokite kitiems kolegoms, nes jie turės progą gyvai stebėti įvykių eigą ir apkalbinėti jus už nugaros. Judu su išrinktuoju (-ąja) tapsite biuro realybės šou žvaigždėmis. Išlaikyti romantinius santykius paslaptyje sunku, bet įmanoma, ypač jei jūs ir jūsų susižavėjimo objektas toje pačioje komandoje. Taigi, stenkitės būti diskretiški, nesipuikuokite nauja meile, nedemonstruokite švenumo vienas kitam prie bendradarbių.

Nepraraskite savitvardos

Vargu ar dera darbe prarasti savitvardą – bendradarbiai kaip pramogą stebės, kaip jūs visas išraudęs, drebančiomis rankomis rėkiate ir taškotės keiksmažodžiais. O vėliau turės apie ką kalbėti už jūsų nugaros, belaukdami kito protrūkio.

Kai darbe kažkas išveda jus iš pusiausvyros, pasistenkite kelias minutes nereaguoti, atvėsti. Jei vis vien jaučiate, kad negalėsite kalbėti be riksmų ir keiksmų, geriau nekalbėkite visai. Palaukite, kol visškai atvėsite, ir tik tada išsakykite savo nuomonę.

Taip pat patys neprisidėkite prie apkalbų biure skleidimo. Kai ant kažko supykstate, pakalbėkite tiesiai su tuo bendradarbiu, o ne aptarinėkite jo elgesį su kitais.

Padoriai elkitės ir už biuro sienų

Galbūt manote, kad tai, kaip elgiatės už biuro ribų, yra tik jūsų reikalas, ir neturėtų rūpėti nei vadovui, nei bendradarbiams? Galiausiai, juk niekas ir nesužinos. Gal ir taip – nebent netyčia šalia atsidurtų koks bendradarbis ir viską pamatytų. Taigi, niekada negali žinoti, kas gali netinkamu metu pasirodyti netinkamoje vietoje.

verslo vakarėlis, šventė darbe

O ypač atsargiai skelbkite apie savo nuotykius socialiniuose tinkluose – didelė tikimybė, kad jūsų įrašą pamatys vienas ar kitas bendradarbis. O dar blogiau bus, jei dėl skandalingo elgesio jus sulaikys policija arba būsite parodytas per vakaro žinias – tada jau tikrai visi apie jus sužinos.

Tinkamai renkitės

Gerai tai ar blogai, bet žmonėms patinka aptarinėti, kaip kas apsirengęs. Jeigu į darbą ateisite išsipuošę lyg į klubą arba apsirengę bet kaip, sportiniu kostiumu ar naminiais drabužiais, apkalbų tikrai neišvengsite. Todėl visada kruopščiai apgalvokite, ką rengsitės į darbą. Dėvėkite tik biurui tinkamus drabužius. Priklausomai nuo darbovietės, tai gali būti kostiumas, o gali būti švarkas ir džinsai. Mūsų drabužiai daug pasako apie mus, tad jei nuolat rengsitės netinkamai, tai gali sugadinti jūsų reputaciją. Stenkitės pernelyg neišsišokti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)