„Esame išsiilgę bendravimo. Atėjus vasarai, norisi vis daugiau laiko praleisti ne namuose, mėgaujantis įprastais malonumais ir kito žmogaus draugija. Vis tik gyvenimas nestovi vietoje: žmonės ieško ir naujo karjeros iššūkio, ir siekia profesinių aukštumų, o bendrovės dairosi geriausių kandidatų. Tad mes ir pagalvojome, kodėl darbo pokalbių, kurie dažnam yra ir šiokio tokio streso šaltinis, neperkėlus ten, kur paprastai jaučiamės jaukiai ir laisvai – kavines ir barus“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja Pranas Kuisys, „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius.

Per pusdienį – beveik 150 kandidatų

„Jau pirmąją dieną, kai startavo šis projektas, sulaukėme daugiau kaip 150 registracijų į tokius darbo pokalbius. Registracijai pakako nurodyti vardą, pavardę ir telefono numerį. Nereikėjo siųsti nei CV, nei motyvacinio laiško. Kandidatų susidomėjimas ir pirmieji pokalbiai atskleidžia, kad tokie neįprasti, neformalūs susitikimai patrauklūs: savo patirtį, tikslus ir motyvaciją tarsi bičiuliui prie kavos puodelio jie atskleidžia lengviau“, – pasakoja Eglė Staniulionė, „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

Artimiausiu metu įmonė planuoja įdarbinti apie 70 skirtingų sričių specialistų, o šis būdas, manoma, padės išsirinkti tinkamiausius kandidatus.

Labai svarbu – grįžtamasis ryšys

Personalo atrankos kompanijos Lietuvoje „Alliance for Recruitment“ partneris Vytenis Šidlauskas akcentuoja, kad nors kandidatus žavi inovatyvūs atrankų būdai, tačiau jiems svarbiausia – grįžtamasis ryšys po darbo pokalbio.

Vytenis Šidlauskas

„Darbo pokalbių kultūra ir atrankų vykdymo procesai Lietuvoje keičiasi. Mes ir patys ieškome nestandartinių sprendimų, pavyzdžiui, teikiame nemokamas konsultavimo paslaugas patiems kandidatams, norintiems keisti darbą, tačiau neturintiems laiko susipažinti su rinka ir tinkančiais pasiūlymais. Nuolatos dirbdami su daugybe darbo ieškančių žmonių, dažnai išgirstame, kad kandidatuojantis asmuo po įvykusio interviu negauna jokio grįžtamojo ryšio. Bendrovėms būtina įvertinti, ar sugebės jį kokybiškai suteikti – svarbu kandidatui užtikrinti pozityvią įdarbinimo patirtį, kad net jo neįdarbinus, šis susidarytų teigiamą nuomonę apie potencialų darbdavį“, – sako V. Šidlauskas.

Taip apie karjerą kalbėti lengviau

Pasak Prano Kuisio, bare ar kavinėje bendrauti lengviau dar ir dėl to, kad sukeičiami standartiniai darbuotojo ir darbdavio vaidmenys – būsimas vadovas tarsi tampa draugu kiekvienam atėjusiam pasikalbėti.

Pokalbis dėl darbo, „Bitė Lietuva“

„Mes kuriame ilgalaikius santykius su darbuotojais, pagrįstus atvirumu ir pasitikėjimu, todėl itin svarbu, kad kandidato asmeninės savybės atitiktų mūsų vertybes ir galėtume naują darbuotoją nuo pat pradžių sėkmingai įtraukti į komandą. O štai toks neformalus pokalbis gali kur kas geriau atskleisti žmogaus motyvaciją, gerąsias savybes, bendravimo įgūdžius nei puikūs įrašai popieriuje“, – tvirtina P. Kuisys.

Bendrovės patirtis rodo, kad tokie darbuotojai ne tik geriau jaučiasi, tačiau ir lengviau siekia geresnių rezultatų.

Darbo pokalbis turi išlikti dalykiškas

Psichologas ir lektorius Paulius Rakštikas sako, kad įmonių siekį darbo pokalbio metu sukurti atmosferą, kurioje vyktų nuoširdus dialogas, vertina palankiai, tačiau pabrėžia, kad svarbu patiems kandidatams nesupainioti dalykinių susitikimų su laiko praleidimu draugų būryje.

Paulius Rakštikas

„Tokiuose pokalbiuose dalyvaujantiems kandidatams reikėtų nepamiršti, kad tai yra dalykinis susitikimas ir nepaisant to, kad biuras persikelia į kavinę ar barą, susitikimo tikslas išlieka tas pats – pristatyti save iš gerosios pusės. Neformali aplinka atpalaiduoja, tačiau reikia įvertinti, kad toks susitikimas nėra tik dar vienas įprastas pasisėdėjimas su draugais.“, – įžvalgomis dalinasi P. Rakštikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)