Komentuodami tyrimo rezultatus, „Eurofound“ atstovai pabrėžė, kad didžiausias minimalaus atlyginimo pokytis jaučiamas Lenkijoje (17 proc.), Slovakijoje (12 proc.) ir Čekijoje (11 proc.). Jei pernai lenkai uždirbo 523, tai šiemet – 611 eurų per mėnesį. Lietuvių minimali mėnesio alga pakilo 9,4 proc. ir dabar sudaro 607 eurus iki mokesčių. Portugalijoje – 8,4 proc. ir dabar siekia 740 eurų. Prancūzijoje uždarbis kilo vos 1,2 proc., tačiau yra 1539 eurų per mėnesį. Kaimyninėje Latvijoje per šiuos metus atlyginimas nesikeitė, rašoma „Eurofound“ pranešime žiniasklaidai.

Labiausiai nuskriausti – rumunai

Paskutiniais metais didžiausia minimali alga mokama Liuksemburge, prieš mokesčius ji sudaro 2142 eurus, po jos seka Airija su 1707 eurais, treti – Nyderlandai, kurių gyventojai gauna 1654 eurus per mėnesį.
Mažiausiai uždirba bulgarai – vos 312 eurų, kitas dvi paskutines vietas dalijasi latviai (430 eurų) ir rumunai (466 eurus).

Tarp gaunančių minimalią algą – daugiau moterų

Tyrėjai skelbia, kad minimalus mėnesinis atlygis Europos Sąjungoje 2017 metais buvo mokamas 9 proc. darbuotojų. Tarkime Švedijoje, Belgijoje, Danijoje ir Olandijoje – 3 proc., o Vengrijoje, Portugalijoje, Rumunijoje – apie 20 proc. gyventojų. Daugelyje šalių minimalią algą vis dar gauna daugiau moterų nei vyrų.

Visgi, pragyvenimas iš minimalios algos priklauso nuo šalies. Pavyzdžiui, Danijoje ir Suomijoje, Vokietijoje ir Švedijoje dėl to, kad negali sudurti galo su galu skundėsi mažiau nei 10 proc. uždirbančiųjų minimalias algas. O štai Bulgarijoje, Kroatijoje ir Kipre tą tvirtino 50–60 proc., Graikijoje – net 80 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)