„Kai rašėme ir metų pradžioje išleidome knygą „Misija Talentai“, situacija atrodė vienaip. Gali pasirodyti, kad karantinas viską pakoregavo ir klausimas tapo nebesvarbus. Tačiau realiai matome, kad būtent dabar atsiranda naujų galimybių ir būdų pritraukti ir samdyti darbuotojus. Atrankų procesai, kuriuos analizavome ir pristatėme knygoje, niekur nedingo. Maža to, yra įmonių, kurios labai aktyviai samdo. Samdantiems tampa ypač aktualu pasamdyti kaip tik tuos, kurie tinka labiausiai. Nes klaidos šios dienos sąlygomis kainuoja gerokai daugiau nei normaliomis verslo sąlygomis. Tad, kaip sakau, dabar jau reikia mokėti samdyti, o ne mokytis. O knygoje kalba tie, kurie moka“, – sako vienas knygos bendraautorių ir vadovų konsultantas, lektorius Saulius Jovaišas

Pasak jo, geriausius ir motyvuočiausius išlaikyti sunkiausia: tam vien atlygio niekada neužteko, o labiausiai neužteks šiandien. Tam reikia papildomų personalo specialistų ir vadovų kompetencijų, kurios, remiantis ne vien teorinėmis žiniomis, bet ir realiais pavyzdžiais, ir pateikiamos knygoje „Misija Talentai“.

Kviečiame skaityti knygos ištrauką.

PERSONALO ŽAIDIMO AIKŠTELĖ

Misija – talentai.
Kas yra geriausieji, kurių visi ieško?

Kiek tenka bendrauti su įvairių įmonių (didelių ir mažų, lietuvių ir tarptautinio kapitalo, skirtingų verslo sektorių ir geografinės lokacijos) vadovais, visi jie kartoja, kad šiandien vienas didžiausių verslo iššūkių – pritraukti ir išlaikyti reikiamus talentus.

Karas dėl talentų – taip dažniausiai apibūdinama šiuolaikinė darbo rinka. Tačiau ar visi terminą „talentai“ suprantame vienodai? Ar visiems geriausieji yra tie patys žmonės? Ar mes pasirenkame savo mūšius?

Atrankų agentūrų specialistai idealiam kandidatui, atitinkančiam visus įmanomus reikalavimus, apibūdinti vartoja terminą „violetinė voverė“ (angl. purple squirrel), kuriuo įvardijama gamtoje neegzistuojanti rūšis. Nors... Pasaulinės spaudos teigimu, jų buvo aptikta 2008 metais Didžiojoje Britanijoje, o 2012 – JAV. Keistas sutapimas: būtent šiose šalyse labiausiai išplėtota personalo atrankos agentūrų veikla. Nenustebčiau, jei kuri nors agentūra tokiu būdu stengėsi išpildyti kliento pageidavimus ir pakelti sau nuotaiką. Tačiau geriausieji yra toli gražu ne tie, kurių kompetencijų ir laimėjimų sąrašai įspūdingiausi, ir nebūtinai tie, kuriems gerai sekėsi konkurentų versle arba kitoje sėkmingai dirbančioje organizacijoje. Nuolat besikeičian čioje verslo aplinkoje svarbiausios tampa asmeninės kompetencijos. Svarbu suprasti, kad atrankos tikslas – ne „žvaigždes“ vaikytis, o rasti labiausiai mūsų atveju tinkamą (vertinant pagal organizacijos interesus ir pareigybės pobūdį) darbuotoją. Mūsų geriausieji – nebūtinai tie, kurie yra mūsų konkurentų geriausieji.

Kartais darbo rinkos pasiūla gerokai apkarpo mūsų svajonių sparnus. Bet tai nereiškia, kad turime atsisakyti plano samdyti. Tai reiškia, kad turime koreguoti įvedimo planą arba pačią pareigybę. Profesinių kompetencijų paieškos transformacija į asmeninių kompetencijų įvertinimą išlygina karo dėl talentų rezultatą ir leidžia kiekvienam laimėti savo mūšį.

Trumpai tariant, karas dėl talentų baigėsi, laimėjo talentai.

Tai kam gi atiteks laimingas bilietas? Diskutuojant, kaip pritraukti, atrinkti ir išlaikyti geriausiuosius, dažnai kyla mintis, kad visa tai taikytina didžiausiems ir geidžiamiausiems darbdaviams. Tiems, kurių personalo specialistų gretos gausios, rinkodaros biudžetai solidūs, o darbuotojams siūlomos sąlygos – patraukliausios. Būtų sunku paneigti faktą, kad didžiausios organizacijos turi daugiau galimybių atkreipti kandidatų dėmesį ir juos pritraukti, tačiau jos nebūtinai bus patrauklios mūsų geriausiems kandidatams. Veiksniai, nulemiantys kandidato pasirinkimą, ne visada yra susiję su materialiais dalykais, tad neretai geriausiasis pasirenka ne didžiausiojo naudai. Mums svarbu suvokti, ką mes turime išskirtinio ir ko reikia mūsų geriausiems kandidatams. Galbūt laisvė priimti sprendimus, lankstumas, gebėjimas prisiliesti prie skirtingų funkcijų mažoje įmonėje arba galimybė mokytis iš savo srities verslo autoriteto mūsų kandidatui šiandien yra svarbiau nei didelė organizacija ir tarptautinės rinkos.

Daugoka pokyčių? Yra ką veikti?

Įkvepiame, iškvepiame ir bandome kartu susidėlioti mintis iš naujo.

Saulius Jovaišas, Valerija Buzėnienė „Misija Talentai. Kaip pritraukti, atrinkti ir išlaikyti geriausius“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)