Pasak buvusios slaptosios tarnybos agentės, kvotėjos Evy Poumpouras (moterį tikrinti žmones ir dirbti su melo detektoriumi paruošė JAV Gynybos ministerijoje), tai, ką sakote, tėra ledkalnio viršūnė. Štai, ką interneto portalui nbcnews.com pasakojo teismo psichologės išsilavinimą turinti moteris.

4 svarbiausi veiksmingo komunikavimo aspektai:

1. Išmokite būti aktyviu klausytoju.

Tai reiškia, kai pašnekovas kalba, klausykitės ne tik ausimis, pasitelkite visus pojūčius. Stebėkite žmones, aplinką. Susitikimo metu išjunkite išmanųjį telefoną. Būkite čia ir dabar. Pasirūpinkite, kad niekas neblaškytų jūsų dėmesio.

2. Būkite empatiški.

„Žmonės sako: elgiuosi taip, kaip noriu, kad elgtųsi su manimi. Tai klaidingas mąstymas. Turite elgtis su žmonėmis taip, kaip jie nori, kad su jais būtų elgiamasi, – sako E. Poumpouras. – Tam reikia pažinoti savo pašnekovus. Atlikite namų darbus. Jei, jie turi paskyras socialiniuose tinkluose, pasidairykite po jas. Pažiūrėkite, gal turite kažką bendro. Mums patinka žmonės, kurie yra tokie kaip mes. Taigi, žinokite, su kuo sėdite kabinete, taip pat galvokite, ką sakyti, ir ko nesakyti.

3. Kurkite tinkamą atmosferą.

Svarbu suvokti, kokioje aplinkoje esate, sako E. Poumpouras. Ji siūlo eliminuoti barjerus tarp jūsų ir auditorijos. Kai sėdite už stalo, matote tik viršutinę žmogaus kūno dalį, o juk apatinė kūno dalis parodo ne mažiau nei viršutinė. Stalai, knygos – barjerai. Jei žmogus laiko knygą, segtuvą priešais krūtinę, tai – tarsi neperšaunama liemenė. Kai taip darote, užsiblokuojate nuo žmonių ir neatrodote atviras, malonus. „Niekada nestoviu už pakylos, nes ji kuria barjerą, atskiria mane nuo auditorijos. O aš noriu, kad auditorija susitapatintų su manimi, kad jaustumėmės esantys viena“, – sako buvusi slaptoji agentė.

4. Tinkamai nusiteikite.

„Prieš pokalbį stenkitės tinkamai psichologiškai nusiteikti. Įeikite į patalpą pasitempę. Įsivaizduokite, kad žengiate į bokso ringą, – pataria buvusi agentė. – Prieš susitikimą paklausykite pačios trankiausios dainos, kurios klausotės, prieš bėgdami penkis kilometrus, arba dainos, kuri jus įkvepia, skatina pasitikėjimą savimi. Nusišypsokite sau veidrodyje tualete, kai niekas nemato. Padarykite tai, kas skatina jaustis stipriu ir drąsiu. Jei kas nors iš bičiulių moka įkvėpti pasitikėjimo, pasikalbėkite su juo arba pažiūrėkite įkvepiantį filmą, pasportuokite, pašokite. Darykite tai, kas sustiprintų psichologiškai, paskatintų jaustis įtakingu.“

Kaip skaityti žmonių kūno kalbą

Pirmas žingsnis – sukaupti reikiamų žinių ir tapti išties efektyviu komunikatoriumi. Bet kiek kartų išėjote iš susitikimo galvodami: „Neįsivaizduoju, kaip man sekėsi.“ Jei žinote, ko ieškoti, visur bus gausu ženklų, iš kurių suprasite, kaip vyksta komunikavimas, o prireikus jį pakoreguosite.

Nesvarbu, ar bendraujate su bosu, su kolegomis, ar su savo vaikais, vienintelis būdas sužinoti, ar vyksta komunikacija, – žiūrėti į žmones. „Didžioji dalis komunikacijos vyksta kūno kalba, ne mūsų tariamais žodžiais. Jei nežiūrite į žmones, jų nepajausite“, – akcentuoja E. Poumpouras.

Keli neverbaliniai ženklai, padėsiantys perskaityti, kas vyksta susitikimų kambaryje:

• Linkčiojimas galva. „Jei žmonės susidomėję, jie linkčios galvą, – teigia E. Poumpouras. – Kalbėdama su žmonėmis, suprantu, kad mes rezonuojame, jei matau, kaip jie linkčioja galvą ir akimis seka mane.“

• Akių kontaktas. „Normalu, kad akių kontaktas nutrūksta. Kalbėdami žmonės ne visada žiūrės į jus. Ypač jeigu žmogus nori kažką prisiminti, jis žiūrės į viršų arba į šonus, nes jie stengiasi prieiti prie tos smegenų dalies, kuri leistų prisiminti informaciją, – aiškina E. Poumpouras. – O kai kalbate, norite, kad žmogus klausytųsi jūsų. Jei žmogus žiūri į šoną, dirsčioja į savo kompiuterį, jis jūsų nesiklauso.

• Laikysena. „Jei žmogus palinksta į priekį, jei rankos nesukryžiuotos, guli delnais į viršų, tai geras ženklas, rodantis, kad jis komunikuoja su jumis. Jeigu žmogus atsilošia kėdėje, atrodo taip, tarsi nuobodžiautų, sukluskite. Jei žmonės klausosi jūsų, pamatysite tai. Jei žmogus linguoja pirmyn ir atgal, jums kažką pasakius, sukryžiuoja rankas, tai reiškia, kad pasakėte kažką, kas jam nepatiko. Bet jūs šito nepastebėsite, jei nežiūrėsite į pašnekovą.

Tango šoka du – stebėkite savo kūno kalbą

„Mes tiek susitelkę į pašnekovo kūno kalbos stebėjimą, kad pamirštame – tai sudaro 50 proc. lygties, o mes – kiti 50 proc., – aiškina E. Poumpouras. – Turite galvoti: „Jei pamatyčiau save įeinantį į kambarį, ką pagalvočiau?“ Turite matyti save kito žmogaus akimis.“

Dažnai įeidami į kambarį norime, kad žmonės mus mėgtų ir gerbtų, tačiau, pasak buvusios agentės, neturime reikalauti pagarbos, privalome duoti komandą mus gerbti.

„Nieko nepriversi jus gerbti. Pagarba – tai, ką žmonės jaučia. Jie arba nori gerbti, arba nenori, tad jei susikoncentruosite į tai, kaip paskatinti žmones jus gerbti, išeisite iš proto. Jūs galite duoti komandą jus gerbti. Tai padarysite atitinkamu elgesiu, povyza“, – sakė ji.

Anot E. Poumpouras, viskas prasideda, kai įeiname į patalpą: „Kokia jūsų laikysena? Ar tiesiai stovite? Ar pečiai atlošti? Ar smakras paralelus grindims? Tokiais paprastais dalykais duodate komandą jus gerbti. Visiems teko matyti žmonių, kuriems įėjus, akimirksniu pajunti jų jėgą. Ir jūs norite tapti tokiais.“

Kai ateina eilė jums kalbėti, kalbėkite visu kūnu. „Nereikia vien sėdėti. Judinkite rankas. Kai kalbate, pasitelkite visą kūną. Jei neišdėstysite savo pozicijos aistringai, karštai, jums nepatikės“, – pabrėžė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)