Paskelbus karantiną, aktorius ir režisierius Paulius Tamolė kartu su„Pelėdų“ būrio broliais iš Lietuvos šaulių sąjungos inicijavo projektą „Stiprūs kartu“. Suvienijęs daugiau nei 4 tūkstančių savanorių – šaulių, skautų ir kitų padėti pasiryžusių žmonių – projektas tapo svarbiu daugeliui gyventojų.

Savanoriai neatlygintinai teikė įvairią pagalbą – vežė į namus maistą, vaistus ir net geriamąjį vandenį. Beveik du mėnesius dirbę žmonės, veiklą nutraukė. „Sušvelninus karantino sąlygas, atšilus orams, skambučių itin sumažėjo, todėl nusprendėme, kad mūsų darbas baigtas. Tačiau per tas savaites padarėme daug gero“, – sakė auksinio scenos kryžiaus laimėtojas.

P. Tamolė pasakojo, kad tik prasidėjus karantinui, jis ir keletas brolių iš Šaulių sąjungos susitiko su Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos darbuotojais. Pasisiūlė neatlygintinai padėti: sukurti interneto puslapį (koronastop.lrv.lt) bei vaizdo klipų, skatinančių likti namuose, saugoti save ir aplinkinius. Tai padarę, vyrai nusprendė, kad gali padėti labiau. Taip, suvienijus vis atsirandančias pagalbos silpnesniems iniciatyvas, buvo sukurtas projektas „Stiprūs kartu“.

Paulius Tamolė

Per dieną – keli šimtai skambučių

P. Tamolė kartu su kitais savanoriais atsiliepinėjo į pagalbos skambučius: „Prie telefono ragelio pasikeisdami sėdėjome 7 dienas per savaitę, nuo 9 iki 17 val. Žmonės skambindavo dėl įvairiausių priežasčių, bet daugiausia tai buvo vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems reikėdavo maisto ar vaistų. Net geriamojo vandens. Pas vieną moterį kranai sugedo, teko skubiai organizuoti pagalbą.

Taigi, daliai padėdavome siųsdami savanorius, daliai – tiesiog telefonu. Ieškodavome, kaip mokesčius sumokėti, pašalpas gauti ir pan. Juk dauguma vyresnių, vienišų žmonių nei internetą turi, nei žino, kaip informaciją surasti. Nesumeluosiu – per dieną atsiliepdavome į kelis šimtus skambučių. Žmonės buvo pasimetę, įbauginti spaudoje pasirodančių žinučių“, – pasakoja aktorius.

Norėdamas įkvėpti žmonėms drąsos ir optimizmo, P. Tamolė netgi tapo laidos „Stiprūs kartu“ vedėju. „Kartu su savanoriais važiuodavome pas žmones. Norėjome, kad sėdintys prie televizijos ekranų, pamatytų, jog viskas ne taip baisu, kaip žiniasklaida piešia. Norėjome viešinti gerus darbus ir paskleisti pozityvumo“.

Paulius Tamolė

Aktoriams – ne patys geriausi laikai

Nors aktorius, kaip daugelis iš mūsų, sustojus paties darbams, galėjo likti namuose, užsiimti hobiais, ilsėtis, jis džiaugiasi, kad visą šį laiką savanoriavo. „Taip, jaučiau nerimą dėl savo sveikatos, bet per daug apie tai negalvojau. Laikiausi saugumo reikalavimų. Kai buvau vaikas, priklausiau skautų būriui, paskui tapau šauliu. Jeigu galiu padėti kitiems, taip ir darysiu. Net nebuvo minties elgtis kitaip“.

Tiesa pačiam P. Tamolei nėra patys geriausi laikai. „Mano darbai pajudės turbūt paskutiniai. Kol kas teatrai neketina atsidaryti, gastrolės atšauktos. Atlyginimas sumažėjo, bet maisto namuose užteks,“ – ramiai kalba aktorius.

Filharmonijos muzikantas išvežiojo maistą

Panašios iniciatyvos organizuotos ir kitose šalyse. Suomijoje, Helsinkyje surengta akcija „Helsinki Help“, kurios savanoriai – kultūros ir sporto srityse dirbantys profesionalai – elektriniais dviračiais vežiojo maistą ir vaistus pagyvenusiems miesto gyventojams.

„Paskambinome kone visiems 80-ies ir vyresniems Helsinkyje gyvenantiems žmonėms ir paklausėme, ar jiems reikalinga pagalba,“ – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė Helsinkio kultūros ir laisvalaikio vykdomasis direktorius Tommi Laitio.

Kadangi, Helsinkyje, kaip ir kituose pasaulio miestuose, masiniai renginiai buvo uždrausti, prie akcijos prisidėjo išties nemažai kultūros atstovų.

„Ilgiuosi darbo ir kolegų, tačiau padėdamas senoliams, jaučiuosi itin gerai,“ – atviravo antruoju smuiku Helsinkio filharmonijos orkestre griežiantis Teppo Ali-Mattila.

Prestižinio restorano šefas gamino benamiams

Dvi „Mischelin“ žvaigždutes turinčio restorano „Comme chez Soi“ šefas Lionelis Rigoletas iki šiol maistą tiekdavo Briuselio turtingiesiems ir gurmanams miesto svečiams. Tačiau, šalyje įsigaliojus karantinui, restoranui užvėrus duris, vyras ėmė gaminti benamiams.

Maždaug po 265 eurus kainuojančius kulinarinius šedevrus ruošęs L. Rigoletas kiekvieną ketvirtadienį maistą iš savo virtuvės nešė vargšams. Žinoma, tai buvo ne jam įprasti karališkieji krabai, bet spagečiai su mėsa.

„Jei galiu savo darbu padėti žmonėms, taip ir darysiu. Nesvarbu, ar tai bus tie, kurie turi daug pinigų ar tie, kurie neturi net kur miegoti“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vyras.

Iniciatyvos virtuvės šefas ėmėsi tuomet, kai su juo susiekė vietinė labdaros organizacija ir pranešė, kad, įsigaliojus karantinui, benamiai nebegauna savo kasdienės porcijos maisto, pašalpą teikusiose kavinėse ir prekybos centruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)