„Ignitis grupėje“ dirbanti Žmonių ir kultūros departamento vadovė Renata Augustaitienė sako, kad bendrovėje praktiką atliekančiųjų nemažai ir jie priimami visus metus, ne tik vasarą.
„Mūsų įmonių grupė – didelė, turime net tik įmonių, bet ir daug sričių, kuriose praktiką atlieka įvairiausių specialybių studentai. Skiriame praktikos vadovus, sudarome mokymosi planą, suformuojame užduotis, kad jaunas žmogus žinotų, ką tiksliai turės padaryti. Praktikantai dirba su inovatyviais, naujų žinių ir įžvalgų reikalaujančiais projektais, kuriuos įmanoma įgyvendinti per praktikos laiką. Studentui tai yra galimybė, gavus tam tikrų atsakomybių ir konkrečius darbus, o vėliau projektą įgyvendinus, jis pats gali pajusti, įsivertinti ir pamatyti savo darbo vaisius“.

Kartu pašnekovė atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu „Ignitis grupė“, kaip tikriausiai ir daugelis verslų, ima susidurti su rimta problema – būtinų specialybių profesionalai nei aukštosiose, nei aukštesniosiose, nei net profesinėse mokyklose nerengiami, nes jaunuoliai nesidomi tam tikromis sritimis. Tad natūraliai, tam tikros studijų programos nyksta, nebelieka ir tų, kurie galėtų ateiti dirbti į įmones.

„Pavyzdžiui, mums reikia šaltkalvių, o jauniems žmonėms ši specialybė nėra patraukli. Mąstydami apie tai, kaip reikės pakeisti dabar dirbančiuosius, patys ėmėmės iniciatyvos ir nusprendėme pradėti savotiškus pameistrystės kursus. Taip pat siekiame pritraukti jaunus inžinerinio profilio darbuotojus, daug bendradarbiaujame su aukštosiomis mokyklomis,“ – pasakoja R. Augustaitienė.

Įmonės imasi iniciatyvos

Matydama tokią ribotą ir sunkiai besipildančią darbo rinką, vangiai į tam tikras specialybes ateinančiųjų gretas, „Ignitis grupė“ ėmėsi iniciatyvos pati „auginti“ darbuotojus.
„Stiprindami darbdavio įvaizdį, siekiame tapti inžinerinės srities kompetencijos centru ir ruošti bei pritraukti geriausius specialistus, – pasakoja „Ignitis grupės“ Žmonių ir kultūros departamento vadovė R. Augustaitienė.

„Vasarą mūsų įmonėje prasidės speciali praktikantų ir stažuotojų programa. Ilgai ir sistemingai tam ruošiamės. Artimiausiu metu pradėsime rinkti studentus, kurie daugiau ar mažiau vienu metu pradės pas mus dirbti. Manome, kad kartu jiems bus smagiau, jie jausis tarsi komanda, savotiška bendruomenė. Ypatingą dėmesį skirsime stažuotojams – aukštąją mokyklą jau baigusiems arba paskutiniųjų kursų studentams, kuriuos priimsime tikėdamiesi, kad jie pas mus iš karto po stažuotės pradės dirbti. Jiems mokėsime atlyginimą. Žinoma, dėl karantino šis planas mums tapo didesniu iššūkiu, bet manome, kad susitvarkysime dar iki vasaros“, – sako R. Augustaitienė.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesorė Dr. Raimonda Alonderienė, dirbanti JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“ pasakoja, kad savo gyvavimo istorijoje kompanija yra priėmusi studentų praktikai. Visgi, pastaruosius metus praktiką yra pakeitusi pačios įmonės iniciatyva įsteigta „Sourcery“ akademija. „Užsiauginti būsimų profesionalų taip pat yra vienas iš pagrindinių kompanijos tikslų. Kasmet organizuojame nemokamas „Sourcery“ akademijos programas informacinių technologijų specialybių studentams, būsimiems programuotojams ir testuotojams. Sėkmingai baigę „Sourcery“ akademiją būna pakviesti į darbo pokalbį ir jeigu praeina atranką yra kviečiami darbuotis „Devbridge“. Tokių gabių ir motyvuotų studentų esame per kelerius metus priėmę apie 90. Džiugina ir tai, kad 80 procentų sėkmingai įsidarbina po akademijos, tai tik įrodo, kad gautos žinios puikiai pritaikomos praktikoje“, – pasakoja profesorė.

Prieš kelerius metus Lietuvoje įkurta ir nemokama kūrybinių technologijų ir programavimo pagrindų „Sourcery For Kids“ akademija, skirta 7–12 metų vaikams.

Raimonda Alonderienė

R. Alonderienė pripažįsta, kad praktika ar stažuotė karantino metu iš tiesų yra iššūkis tiek studentui, tiek darbdaviui. „Pirmiausia dėl to, kad jaunam žmogui reikia nemažai dėmesio. Nepamirškime, tai gali būti pirmas jo darbas, todėl praktikos vadovas turi būti pasiruošęs skirti daugiau laiko nei įprastomis sąlygomis. Kita vertus, dirbant iš namų yra lengviau susikoncentruoti ir sėkmingai atlikti dėmesio reikalaujančius darbus. Taigi, nusprendus turėti praktikantą karantino metu, reikia nepamiršti vaizdo pokalbių, susitikimų ir bendravimo. O studentui rodyti iniciatyvą ir laikytis disciplinos“.

Įvairiapusė nauda jaunuoliams

Praktika ar stažuotė duoda daug naudos kiekvienam studentui, norinčiam sėkmingai integruotis į darbo rinką. „Įsivaizduokime, kad studentas baigė studijas ir pradėjo dirbti. Organizacija jam patinka – įdomus darbas, profesionalūs kolegos. Per keletą metų jis pastebi, kad turi daug galimybių tobulėti, dirbti skirtinguose projektuose, įvyko net keletas karjeros šuolių, nuolat peržiūrimas ir kyla atlyginimas. Viskas puiku, tik... kava nelabai skani. Ir ima jaunas žmogus galvoti, kad kitoje organizacijoje tikriausiai dar geriau ir kava skanesnė. Jis pakeičia organizaciją. Ir taip, kava ten skanesnė. Tačiau kažkas ne taip. Jaučiasi ten negerai, o sprendimas jau padarytas... Jei jaunas žmogus būtų išbandęs save studijų metu, geriausia keliose organizacijose. Jau būtų pajutęs, kas jam tinka, o kas ne. Ir būtų nesidairęs tos „žalesnės žolės“ (skanesnės kavos) už tvoros. Praktika studijų metu taip pat padeda studentui labiau suprasti, ko nori organizacijos ir geriau įsisavinti, pritaikyti universitete įgytas žinias. Paskaitos tampa kokybiškesnės, kai galima kalbėti apie praktines situacijas, spręsti tikras problemas“, – pasakoja R. Alonderienė.

Tarptautinės personalo atrankos ir laikinojo įdarbinimo kompanijos „Manpower“ direktorė Živilė Švežauskienė kaip dar vieną iš praktikos naudų įvardija solidesnį CV. „Pradėjęs ieškoti darbo, jaunas žmogus jau turi už ko „užsikabinti“ rašydamas savo CV. Nejauku kandidatuoti į bet kokį realų darbą, siunčiant visiškai tuščią CV, tad iš tos praktikos galima „išspausti“ šiokios tokios naudos: bent teoriškai per praktiką įgyjama kažkokių žinių ir įgūdžių, kuriuos galima įvardinti ir mėginti įrodyti, kad jie bus naudingi realiame darbe, į kurį pretenduoja. Jei tų atliktų praktikų buvo keletas – žiūrėk, CV jau visai neblogai atrodo. Kitas svarbus dalykas, jog praktikos ar stažuotės metu studentas pamato, kaip studijose įgytos žinios gali būti vertingos realiame darbe, realiomis sąlygomis gali išbandyti savo pasirinktą specialybę, galbūt suprasti, kur specializuotis, į ką atkreipti dėmesį, kokių žinių trūksta, ką galima būtų pagilinti studijų pagalba, o ir pačiam studentui lengviau atrasti save, nes vadinamosios „Z“ kartos atstovams pinigai jau nėra svarbiausias faktorius darbo rinkoje. Didesnę prasmę atranda savirealizacija ir suvokimas, kad atliekamas darbas nuoširdžiai patinka. Tiesa, pats svarbiausias dalykas yra išsirinkti tinkamą praktikos vietą, jog gautum realią naudą, o ne vien tik „užsidėtum pliusiuką.“ – pataria Ž. Švežauskienė.

Živilė Švežauskienė

Paklausta, kokiose srityse dirbančios įmonės ieško daugiausia praktikantų, atrankų įmonės vadovė sako, kad tendencijos nuolatos kinta, tačiau šiuo metu galima išskirti žmogiškųjų išteklių, personalo bei bankinį sektorius.

Štai „Ignitis grupės“ personalo vadovė R. Augustaitienė sako, kad jų įmonėje tarp skelbiamų praktikos ir stažuočių pasiūlymų, labiausiai dominuoja inžinerinės srities pasiūlymai. Vyrauja pasiūlymai susiję su elektros eksploatacija ir apskaita. Taip pat nemažai yra pasiūlymų klientų aptarnavimo srityje, kur yra daug galimybių prisidėti prie klientų patirties gerinimo.

Keičiasi supratimas, kas yra karjera

Jau du dešimtmečius, įvairiose įmonėse personalo sektoriuje dirbanti R. Augustaitienė pažymi, kad kartu su nauja darbuotojų karta keičiasi ir pats karjeros suvokimas.

„Karjera jau nereiškia aukštesnių pareigų ar daug didesnio atlyginimo. Tai – nauji iššūkiai, užduotys, įgūdžiai. Dar vienas dalykas – žmogui pokyčių reikia daug greičiau nei anksčiau. Jei prieš ketverius metus, apie naujokų karjerą personalo specialistai turėdavo imtis galvoti po metų, tai dabar vos pusmetį išdirbęs žmogus, turi gauti naujų iššūkių. Jei nebus motyvuotas, jis tiesiog išeis“, – akcentuoja R.Augustaitienė.

Renata Augustaitienė

Vyresnioji karta tokį jaunų žmonių elgesį vadina neatsakingu, nes esą jiems trūksta kantrybės ir atkaklumo siekiant tikslų. Vis dėlto, R. Augustaitienė mano, kad dabar į darbo rinką ateinančius darbuotojus formavo technologijų ir informacijos perteklius – suformavęs jaunus žmones viską gauti greitai ir be didelių pastangų. „Jie labai gudrūs ir greiti, nes viskas aplink juos greitai keičiasi, jiems pokyčiai yra normali būsena. Iš patirties galiu pasakyti, ir jie yra atsidavę, sąžiningi bei kruopštūs jauni specialistai. Esminis dalykas yra tas, kad kitai kartai atstovaujančiam darbdaviui, tenka dirbti su iššūkiu: kaip greitai motyvuoti, kaip operatyviai reaguoti išlaikant jaunus žmones įmonėje ir pan. Tad, kartų sugyvenimo, supratimo ir prisitaikymo privalu paisyti visiems: visi mokomės vieni iš kitų – tėvai iš vaikų, vaikai iš tėvų, o darbdaviai iš darbuotojų“, – pasakoja R. Augustaitienė.

Kiekvienos kartos sukaupta patirtis labai svarbi ir vertinga. R. Augustaitienės įsitkinimu, kuo daugiau skirtingų kartų įmonėje dirba, tuo geresnių rezultatų galima pasiekti visiems – tiek įmonei, tiek darbuotojui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)