1 žingsnis – megzti profesinių pažinčių tinklą.

Personalo atrankų įmonių grupės „CVO Recruitment I Simplika“ direktorė Akvilė Kazlienė norintiems pakeisti darbo sritį pradėti pataria nuo naudingų kontaktų paieškos, rašoma pranešime spaudai.

„Apie trokštamą darbą reikėtų sužinoti kuo daugiau, o naudingos informacijos pirmiausiai gali suteikti toje srityje dirbantys asmenys. Plečiant naudingų kontaktų tinklą, įsiliejant į tam tikrų specialistų bendruomenę galima daug sužinoti ne tik apie norimo darbo subtilybes, bet ir apie konkrečias įsidarbinimo galimybes“, – sako A. Kazlienė.

Aktualių profesinių pažinčių mezgimui, anot A. Kazlienės, ypač naudingos gali būti tokios platformos kaip „LinkedIn“ ar „Qoorio“. Ekspertės teigimu, taip pat pravartu dalyvauti atviruose tam tikrų profesionalų bendruomenių rengiamuose renginiuose, kontaktų mugėse. Pavyzdžiui, įvairius seminarus, paskaitas, mokymus ir susitikimus neretai rengia savo srities profesionalus vienijančios asociacijos, todėl rekomenduotina sekti jų naujienas ir tokiuose renginiuose dalyvauti.

2 žingsnis – susidaryti kuo aiškesnį vaizdą.

Išmaniosios žinių dalijimosi platformos „Qoorio“ rinkodaros vadovė Nerija Skvernelytė sako, kad platforma suteikia galimybes asmenims dalintis įvairiausių sričių žiniomis, o didžioji dalis bendruomenės narių ja naudojasi būtent siekdami profesinių patarimų ir tobulėjimo karjeros srityje.
„Populiariausios sritys, kurių žiniomis platformoje keičiamasi, yra verslas, rinkodara, technologijos. Ypatingai reikėtų išskirti IT bei startuolių temas. Užsiregistravę bendruomenės nariai turi išties daug žinių ir patirčių, kuriomis siekia pasinaudoti ir keičiantys karjeros kryptį. Gauti patarimų ir atsakymų į dominančius klausimus iš patyrusių savo srities atstovų neabejotinai gali būti labai naudinga“, – sako N. Skvernelytė.

Anot personalo ekspertės A. Kazlienės, bendravimas su konkrečioje industrijoje patirties jau turinčiais žmonėmis taip pat gali būti puikus būdas įsivertinti savo galimybes ir sužinoti, ar turimi „minkštieji“ įgūdžiai atitinka norimo darbo pobūdį.

„Pavyzdžiui, perspektyvomis IT srityje besidomintys žmonės dažnai ne visiškai realistiškai įsivaizduoja norimo darbo specifiką. Dažnas mano, kad darbas IT būtinai yra susijęs su lanksčiu darbo grafiku arba, kad jam nereikalingi socialiniai ir darbo komandoje įgūdžiai. Tačiau taip nėra, o pabendravus su šios srities atstovais galima objektyviau įsivertinti tiek savo galimybes, tiek potencialų darbą“, – tikina A. Kazlienė.

3 žingsnis – įgyti reikalingų įgūdžių.

„Be abejo, norint persikvalifikuoti vien ryšių su norimos srities specialistais palaikymo nepakanka. Kartu reikėtų ieškoti ir mokymų, kursų, konferencijų ar paskaitų, kurios leistų įgyti naudingų žinių ir padėtų įsivertinti, kuria kryptimi judėti toliau. Jei sudominusioje srityje trūksta įgūdžių, nereikėtų nuleisti rankų. Tai paprasčiausiai reiškia naujas tobulėjimo galimybes“, – sako A. Kazlienė.

Anot personalo ekspertės, mokymosi, kompetencijų įgijimo galimybių šiandien yra kaip niekad daug. Viena iš jų – nuotolinis mokymasis. A. Kazlienės teigimu, šiandien galima rinktis iš įvairios apimties ir trukmės kursų kone visose profesinėse srityse.

„Be abejo, reikia nepamiršti, kad bet kokių mokymų sėkmė priklauso ne tik nuo jų turinio, bet ir nuo žmogaus pastangų bei motyvacijos išmokti. Dėl to labai svarbu išties norėti įgyti naujų žinių ir tam tvirtai pasiryžti“, – sako A. Kazlienė.

4 žingsnis – mokymai su galimybe įsidarbinti.

„Specializuotų mokyklų organizuojami mokymai paprastai suteikia galimybes geriau perprasti mokomą dalyką, labiau įsigilinti ir gauti atsakymus į visus kylančius klausimus bendraujant su savo srities specialistais, mokytojais ar mentoriais. Be to, mokymų organizatoriai neretai bendradarbiauja su tam tikromis įmonėmis, kurių kursų dalyviams gali suteikti praktikos ar įdarbinimo galimybių“, – pažymi personalo ekspertė.

Programavimo mokyklos Vilniuje, Kaune ir Rygoje „Vilniaus Coding School“ vykdantysis vadovas Jevgenijus Abdulajevas teigia, jog norintiems keisti profesiją kokybiškų mokymų pasirinkimas gali padėti radikaliai pakeisti savo veiklos sritį vos per 1–2 mėnesius.

„Geras rezultatas priklauso nuo tinkamai parengtos mokymų programos, naudojamų metodų ir norinčiojo persikvalifikuoti motyvacijos. Dažnai vyrauja nuomonė, kad kuo mokymai ilgesni, tuo geriau. Bet tai nebūtinai yra tiesa. Jei žmogus yra rimtai nusiteikęs mokytis, stengiasi, tai procesas bus efektyvus ir daug laiko neprireiks. Dėl to labai svarbu, kad žmogus norėtų ne tik ateiti į mokymus, bet ir „pasiimti“ žinias. Tokiu atveju persikvalifikuoti galima ir per iš ties trumpą laiką“, – sako J. Abdulajevas.

5 žingsnis – siekti naujų galimybių darbovietėje.

Anot, A. Kazlienės, dažnai įsivaizduojama, kad karjeros posūkiai automatiškai turi būti susiję su darbovietės keitimu. Vis tik šiandien įmonės yra suinteresuotos savo darbuotojų tobulėjimu ir naujų kompetencijų ugdymu, dėl to motyvuotiems, „minkštųjų“ įgūdžių turintiems darbuotojams gali pasiūlyti persikvalifikavimo ir veiklos pobūdžio pakeitimo galimybes.

„Trokštantys save išmėginti naujose srityse, neturėtų bijoti apie tai pasikalbėti su savo vadovu. Įmonės pakankamai dažnai skatina horizontalų darbuotojų judėjimą organizacijoje ir investuoja į jų perkvalifikavimą – suteikia reikiamus mokymus ar kompensuoja jų išlaidas. Tiesa, tokiu atveju darbuotojas paprastai turi įsipareigoti tam tikrą laiką įmonės nepalikti“, – pažymi A. Kazlienė.

6 žingsnis – karjeros specialistų konsultacija.

Galiausiai, personalo ekspertė pažymi, kad persikvalifikuojant kiekvieno specialisto situacija yra labai individuali, todėl tinkamai ją įvertinti ir priimti teisingus sprendimus jiems gali padėti karjeros konsultantai ir personalo atrankos specialistai.

„Šie specialistai įsigilina į kiekvieną individualų atvejį ir gali pasidalinti konkrečiais patarimais, įžvalgomis, nurodyti naudingus resursus, kurie padeda pasiekti norimų karjeros pokyčių. Individualus dėmesys tuo metu, kai žmogus galbūt jaučiasi šiek tiek pasimetęs, abejojantis dėl tolimesnio karjeros žingsnio, neabejotinai yra labai vertingas“, – sako A. Kazlienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)