Pasibaigus atrankos procesui, apie priimtą sprendimą pranešti kiekvienam kandidatui yra mandagu (ir teisinga), tačiau neprivaloma. Vieni darbdaviai informuoja kiekvieną atrankoje dalyvavusį žmogų, kiti praneša tik tiems, kurie buvo atrinkti. Didelės įmonės dažnai turi programinę įrangą, kuri automatizuoja procesą ir išsiunčia patvirtinimą, kad paraiška priimta. Šios sistemos taip pat gali informuoti ir apie atrankos rezultatą.

Portalo thebalancecareers.com karjeros ekspertė Alison Doyle įvardija dažniausias priežastis, dėl kurių iš taip ir nesulaukiame iš darbdavio atsakymo.

Po to, kai išsiunčiate savo gyvenimo aprašymą ar kitokiu būdu kandidatuojate į siūlomą poziciją:

1. Jums trūksta reikalingos kvalifikacijos.

Jei neturite skelbime nurodytų įgūdžių ir patirties, personalo atrankos specialistai greičiausiai net nesvarstys jūsų kandidatūros.

2. Jūsų gyvenimo aprašymas neparodo, kad atitinkate reikalavimus.

Galbūt jūs turite kvalifikaciją ir patirties, bet gyvenimo aprašyme tai neatsispindi. Labai svarbu, kad gyvenimo aprašymas parodytų, jog jūs esate stiprus kandidatas būtent šiai konkrečiai pozicijai.

3. Jūsų gyvenimo aprašymas netvarkingas.

Jei gyvenimo aprašymas netinkamai suformatuotas, su gramatinėmis ir tiesiog žioplomis klaidomis, vargu ar galite tikėtis, kad jus atrinks tolesniam etapui.

4. Jūs nepateikėte reikalautų dokumentų.

Jei skelbime dėl darbo nurodyta, kad reikia atsiųsti motyvacinį laišką, darbų pavyzdžių, rekomendacijų ar kitokių dokumentų, kurie pridėtų solidumo jūsų paraiškai, turite laikytis reikalavimų. Kitaip labai tikėtina, kad atsakymo nesulauksite.

5. Įmonė jau pasamdė kitą kandidatą.

Gali būti, kad įmonė žmogų jau rado, tačiau dar nespėjo pašalinti skelbimo.

6. Pasikeitė įmonės planai.

Galbūt įmonė nusprendė nebesamdyti naujo darbuotojo arba gal pakeitė reikalavimus kandidatams. Taip pat įmonės planus galėjo pakoreguoti problemos su biudžetu. Arba ir tai, kad pasikeitė vadovybė ir kol kas nuspręsta pristabdyti naujų darbuotojų samdymo procesą. Dar viena galima priežastis – darbuotojas rastas įmonės viduje.

Kandidatų atrankos procesas gali užtrukti ilgiau, nei tikitės. Įmonė, greičiausiai, laukia, kol sulauks tam tikro paraiškų kiekio, ir tik tada pradeda vykdyti paraiškų atranką ir kviesti kandidatus į pokalbį.

Po pokalbio dėl darbo:

1. Galbūt atsirado už jus geresnis kandidatas, kuris labiau atitinka numatytus reikalavimus.

2. Įmonė dėl kokių nors priežasčių nusprendė pristabdyti atrankos procesą.

3. Personalo atrankos darbuotojas po pokalbio nusprendė, jog jūs neatitinkate įmonės kultūros.

4. Prieš išeidamas, dabartinis darbuotojas parekomendavo kitą žmogų, kuris atrankos procese automatiškai įgijo prieš jus pranašumą.


Kas garantuoja, kad darbo negausite

Įmonė „JazzHR“ atliko personalo atrankos specialistų apklausą, kurioje buvo klausiama, kokius kandidatus jie atmeta. Dvi dažniausios priežastys – respondentas savo gyvenimo aprašyme pamelavo arba pokalbio metu naudojosi išmaniuoju telefonu. Trečia priežastis – kandidatas negražiai atsiliepia apie buvusį darbdavį (81 proc.). Dar viena priežastis – arogancija. Net 76 proc. personalo atrankos specialistų pasakė, kad nesamdytų žmogaus, kuris elgiasi arogantiškai.
Dar viena priežastis, kodėl potencialus darbdavys su jumis nesusisiekia, yra socialiniai tinklai. „CareerBuilder“ apklausos rezultatų duomenimis, 57 proc. respondentų internete rado turinį, dėl kurio jie apsispręstų nesamdyti kandidatų.

Kai darbo pasiūlymas vėluoja

Jei nesulaukėte žinių tuojau pat, nemanykite, kad pasiūlymo negausite. Su jumis gali susisiekti, tik daug vėliau. Pavyzdžiui, gali nutikti taip, kad darbdavys pateikė pasiūlymą kitam kandidatui ir laukia jo atsakymo. O nepavykus su juo susitarti, gali pateikti pasiūlymą jums. Taip pat gali būti, kad įmonė ruošia vietą naujam darbuotojui arba gal sprendimus atidėti verčia logistiniai ar finansiniai nesklandumai.

Ką daryti, nesulaukus jokių žinių

Pirmas variantas – nedaryti nieko ir kantriai laukti. Jei pretenduojate į daug darbų ir siunčiate savo gyvenimo aprašymus ne vienai įmonei, jums laukti bus lengviau. Ypač tai pasiteisina, jei nesate šimtu procentų tikri, kad būtent šis darbas yra tas, kuris jums labiausiai tinka. Kitas variantas – ir jis ne visada lengvas – susisiekti su darbdaviu ir pasiteirauti, ar gavo jūsų gyvenimo aprašymą, ir kokios jūsų galimybės būti pakviestam į darbo pokalbį.

Kiek laiko laukti, nusiuntus gyvenimo aprašymą

Geriausia palaukti bent savaitę ar dvi, prieš teiraujantis apie savo paraiškos statusą, nes tiek (o kartais ir ilgiau) užtrunka, kol peržiūrimi visų kandidatų gyvenimo aprašymai ir imami planuoti pokalbiai.

Kiek laiko laukti po darbo pokalbio

Po pokalbio dėl darbo patartina skirti laiko ir brūkštelėti padėkos laiškelį – galite rašyti ranka arba išsiųsti elektroniniu paštu. Įmonės dažniausiai pasilieka sau laiko nuspręsti, kuris kandidatas labiausiai tinka, todėl nepanikuokite, jei su jumis nesusisiekia iškart.

Kitas variantas – paskambinti personalo atrankos darbuotojui ir padėkoti. Tai galbūt padės suprasti, kokie jūsų šansai gauti šį darbą.

Ir svarbiausia, nesustokite ieškoti. Išsiųskite įmonėms kuo daugiau savo gyvenimo aprašymą, dalyvaukite pokalbiuose tol, kol jus aplankys sėkmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)