1. Suformuluokite tikslą

Tikslo siekimas prasideda nuo užduoties sukonkretinimo ir įvardijimo. Atlikus šį žingsnį atsiras daugiau aiškumo, ko imtis ir kokius sekančius veiksmus atlikti.

„Svajonę reikia garsiai įvardinti, o jos turinį sutalpinti į vieną sakinį. Toks veiksmas svajonę sukonkretins. Ir neribokite savęs. Vienas moksleivis yra sakęs, kad jis svajoja tapti biochemiku, išrasti tris pasaulį pakeisiančius dalykus, juos užpatentuoti, o iš uždirbtų pajamų gyventi visą savo gyvenimą. Aš manau, kad šis pavyzdys yra puikus. Nors sakinys ilgas, tačiau konkretus. Tad skirkite laiko savo svajonės apmąstymams“, – pataria dr. D. Misiūnas.

2. Susikurkite veiksmų planą

Dr. D. Misiūnas sako, kad įsivardijus tikslą svarbu susidaryti veiksmų planą, kurį dažniausiai sudaro du etapai. Pirma – svajonės siekiantis žmogus turi nusistatyti laiką, per kurį ketina savo užmojį įgyvendinti. Antra – reikalingas plano, kuriame įvardinti darbai ir veiksmų seka savo tikslui pasiekti, parengimas.

„Svajonę pasiekti pavyks užsibrėžus įveikiamus, tam tikrą laiką užtruksiančius ir konkretų rezultatą atnešiančius darbus. Tuomet kyla natūralus klausimas, kada yra tinkamas laikas šiuos veiksmus pradėti? Atsakymas labai paprastas. Tinkamas laikas pradėti yra dabar“, – sako dr. D. Misiūnas.

3. Įvardinkite grėsmes

Siekiantiems svajonių ir rengiantiems planą jų link, universiteto rektorius pataria įsivardinti galimas grėsmes ir kliūtis. Atlikus šį pratimą, galimiems iššūkiams ir nesklandumams bus pasiruošta daug geriau.

Kaip vieną iš visuotinai patiriamų kliūčių D. Misiūnas įvardija baimę. Ji slopina entuziazmą veikti, verčia atidėlioti darbus, o kartais ir pačias svajones. Taip elgtis neretai skatina baimė patirti nesėkmę ir sulaukti neigiamos aplinkinių reakcijos.

„Pakalbėkime apie nesėkmę. Anglų kalboje tai žodis fail. Siekiant nugalėti baimę šioms keturioms raidėms siūlau suteikti naują apibrėžimą – First Attempt In Learning – arba lietuviškai – pirmasis bandymas besimokant. Kiekvieną kartą bijodami nesėkmės prisiminkite šį apibrėžimą ir tuomet, tikiu, bus daug lengviau. Jums neturi viskas pavykti iš pirmo karto. Niekas to ir nesitiki. Svarbu į klaidas atkreipti dėmesį ir iš jų mokytis. Negalima ignoruoti to, kas įvyko. Priešingai, reikia atsukti laiką atgal ir atsakyti į klausimą „ką daryčiau kitaip?“, – pataria dr. D. Misiūnas.

Bijantiems neigiamos žmonių reakcijos rektorius siūlo gerai pagalvoti ar kritika tikrai paremta geromis intencijomis. Jeigu atsakymas teigiamas, tuomet į išsakytas pastabas reikia atsižvelgti, pasidaryti išvadas ir daryti pokyčius. Jeigu atsakymas neigiamas – reikia judėti pirmyn.

4. Džiaukitės mažomis sėkmėmis

Kelionė svajonės link – ilga, sudėtinga, kupina kliūčių, sėkmių, nusivylimų ir džiaugsmų. Šios kelionės metu universiteto rektorius pataria nepamiršti džiaugtis procesu, mažomis ir didelėmis pergalėmis, nuolat įsivertinti progresą ir įdėtą darbą.

„Pakeliui į sėkmę pasidžiaukite nuveiktais darbais. Nelaukite, kol pasieksite galutinį tikslą, nes iki galutinio rezultato susikursite dar didesnių svajonių. Sekite progresą ir didžiuokitės tuo, ką pavyko pasiekti – tai suteiks tvirtą pagrindą tolimesniam svajonės įgyvendinimui“, – sako universiteto rektorius ir visiems, siekiantiems svajonių, linki sėkmės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)